2012-08-05 12:08:46
Φωτογραφία για Τουρίστες από την Ανατολή έκαναν εφέτος την έκπληξη
Πρωταθλήτρια στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναδεικνύεται η Ελλάδα το εφετινό καλοκαίρι, καθώς ακόμη και στις αρχές Αυγούστου η κίνηση εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται έντονη «στροφή προς ανατολάς» σε ό,τι αφορά την προέλευση των ξένων επισκεπτών, με τους Δυτικοευρωπαίους να περιορίζονται αισθητά, τους Ελληνες να είναι «άφαντοι», ενώ την έκπληξη κάνει η τουρκική αγορά, που δίνει πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

«Το last minute είναι αναπόφευκτο» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ι. Ρέτσος, αναφερόμενος στην υστέρηση που κατέγραψαν οι κρατήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που διεξήχθησαν σε μια νευραλγική περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό και της πολιτικής αστάθειας που επηρέασε το μεσοδιάστημα. Ο ίδιος επισημαίνει τη βελτίωση που παρατηρείται τον Ιούλιο αλλά και τις θετικές ενδείξεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι η εφετινή περίοδος θα κλείσει με μονοψήφια μείωση στις αφίξεις σε σύγκριση με το 2011
. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα έσοδα, τα οποία υπολογίζει ότι θα περιοριστούν σε διψήφιο ποσοστό λόγω της μειωμένης κίνησης αλλά και των προσφορών που έχουν δοθεί, χωρίς να υπολογίζει την υστέρηση της ελληνικής πελατείας. Παράλληλα υπογραμμίζει τη μετατόπιση «προς τα ανατολικά» των αγορών που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, καθώς οι νέες χώρες προέλευσης (Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκάνια) σημειώνουν σημαντική άνοδο και «προσπαθούν να μειώσουν τις απώλειες από τις παραδοσιακές αγορές». Η κίνηση από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει κάμψη για διαφορετικούς λόγους, καθώς στη γερμανική αγορά διατηρείται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ η Βρετανία βιώνει επίσης ύφεση στην οικονομία της. Η αλλαγή της σύνθεσης στην πελατεία είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βόρεια Ελλάδα και η οδική πρόσβαση βοηθά τους Βαλκάνιους να προσεγγίσουν τον προορισμό. Από την άλλη, σε περιοχές όπου υπάρχει αεροπορική συγκοινωνία οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο.

«Πολύ μεγάλη προοπτική και θέληση» για τουρισμό σε ελληνικούς προορισμούς δείχνει η τουρκική αγορά, τονίζει ο κ. Ρέτσος, αναφερόμενος στη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τόσο στα πέντε νησιά (Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο) όπου εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα των θεωρήσεων εισόδου, στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλους προορισμούς όπως η Μύκονος. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης της βίζας, ειδικά στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπου έχει αναπτυχθεί μια μεσαία τάξη με υψηλή εισοδηματική δυνατότητα. Αν εξελιχθεί το σύστημα στα πρότυπα της διαδικασίας έκδοσης βίζας στη Ρωσία και στην Ουκρανία, «μπορεί να αλλάξει η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα ως την Κέρκυρα», ενώ προοπτική βελτίωσης έχουν και τα «city breaks». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι χρειάζεται να επισπευσθούν ενέργειες με ορίζοντα πια τη νέα τουριστική χρονιά, με προτεραιότητα «να δοθούν αρμοδιότητες στο υπουργείο Τουρισμού» καθώς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου».

Μύκονος

Υψηλές πληρότητες

Πληρότητες της τάξεως του 80%-90% εμφανίζουν τα ξενοδοχεία της Μυκόνου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ ο Σεπτέμβριος βρίσκεται στα επίπεδα του 70%. «Η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κ. Α. Φιορεντίνος, ωστόσο «η κακή απόδοση των μηνών Μαΐου ως 15 Ιουλίου δεν μας κάνει αισιόδοξους για το κλείσιμο της εφετινής χρονιάς, όπου προβλέπουμε μείωση των εσόδων μας από 15% ως 20%». Οπως αναφέρει, θα είναι «γεγονός χαραγμένο στη μνήμη μας διά παντός η μη πραγματοποίηση κρατήσεων ούτε καν ενδιαφέρον επισκεψιμότητας για τις επιχειρήσεις μας μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων». Οι τιμές ξεκινούν από 70 ως 120 ευρώ για τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και ανεβαίνουν στα 130-200 ευρώ στα τρία αστέρια, στα 200-350 ευρώ στα τέσσερα και στα 350-450 ευρώ στα πεντάστερα. Πρόβλημα ωστόσο παραμένει η έντονη εποχικότητα του προορισμού και «επιβάλλεται η αναζήτηση αγορών που θα επιμηκύνουν την περίοδο», όπως η τρίτη ηλικία και ο πολιτιστικός τουρισμός, με άξονα τη Δήλο, ενώ τονίζει ότι «χρειάζεται κεντρικός τουριστικός σχεδιασμός υπό την αιγίδα του ΕΟΤ για την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού».

Κως

Περιορισμένες 25% οι εισπράξεις

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι καλοί µήνες» µετά τον Ιούνιο, σηµειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μ. Χατζηµιχαήλ, αναφερόµενος στο «πάγωµα» των κρατήσεων και της κίνησης κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών αναµετρήσεων, που επηρέασε ακόµη και τις πρώτες µέρες του Ιουλίου. Οι αεροπορικές αφίξεις στο νησί περιορίστηκαν κατά 8,11% τον Ιούνιο και κατά 4,4% στο εξάµηνο, ωστόσο εκτιµά ότι ο Ιούλιος θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τον περυσινό αντίστοιχο µήνα. Σηµαντική αύξηση παρατηρείται από τη Ρωσία και τις σκανδιναβικές χώρες «που είχαν φύγει», ενώ και από το Ισραήλ έχει διπλασιαστεί η κίνηση. Σταθερές είναι οι παραδοσιακές αγορές (Μεγάλη Βρετανία και Γερµανία), ενώ υπάρχει µείωση από την Ιταλία λόγω της οικονοµικής κρίσης. Το πιλοτικό πρόγραµµα έκδοσης θεωρήσεων εισόδου έχει «ανοίξει» την αγορά της Τουρκίας, όµως «η τιµή είναι υψηλή», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω.

Η σεζόν θα κλείσει με τις αφίξεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εκτιμά ο κ. Χατζημιχαήλ, αν και οι εισπράξεις θα είναι περιορισμένες κατά 25% εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων στις τιμές. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι επίσης η επέκταση του «all inclusive» στα ξενοδοχεία, σύστημα που προωθείται πολύ από tour operators και πρακτορεία. Θετικές είναι οι ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, παρ' όλο που στις 2 Οκτωβρίου η Ryanair σταματά τις πτήσεις στο νησί «και θα χαθεί αρκετός κόσμος», πολλές εταιρείες charter όμως συνεχίζουν ως τον Νοέμβριο.

Ρόδος

«Πρωταθλητισμός» στο last minute

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο last minute booking στην Ευρώπη» δηλώνει ο Α' αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Α. Σουλούνιας, εξηγώντας τον τρόπο µε τον οποίο γίνονται οι κρατήσεις από τους ξένους επισκέπτες την εφετινή χρονιά. Τον Ιούλιο η ροή των κρατήσεων ήταν «φυσιολογική» σε σχέση µε τη µείωση 50% που είχε καταγραφεί πριν από τις εκλογές και αποτυπώθηκε σε υστέρηση 9% στις αφίξεις του εξαµήνου, «αλλά όχι στα περυσινά επίπεδα». Διαθεσιµότητα υπάρχει και για τον Αύγουστο και οι τιµές ξεκινούν από πολύ χαµηλά, καθώς υπάρχουν δωµάτια και µε 20 ευρώ, ενώ και ο Σεπτέµβριος κινείται θετικά.

Το πρόβλημα από τη γερμανική αγορά είναι εμφανές, ωστόσο η κίνηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία «καλύπτει μέρος του κενού», ενώ το Ισραήλ σημειώνει πτώση. Βοηθητικά λειτουργεί και το πρόγραμμα θεωρήσεων εισόδου από την Τουρκία, ωστόσο ο κ. Σουλούνιας επισημαίνει ότι διατυπώνονται προβληματισμοί για τη διαφορά της τιμής σε σχέση με τη βίζα από τη Ρωσία (65 ευρώ και 35 ευρώ αντίστοιχα). Από την άλλη, επισημαίνει την αδυναμία της ελληνικής αγοράς, με τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια. Το αεροπορικό κόστος για ένα άτομο με επιστροφή φθάνει στα 300 ευρώ, ενώ η ακτοπλοϊκή μετάβαση για δύο άτομα με αυτοκίνητο και επιστροφή αγγίζει τα 430 ευρώ. Αναφερόμενος στη συνολική πορεία της περιόδου ο Α' αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου σημειώνει ότι «θα είναι ικανοποιητικά αν η χρονιά κλείσει στα επίπεδα του 2010», όταν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο νησί ήταν 1.424.913 (το 2011 αυξήθηκαν κατά 22%, σε 1.735.588). Κατά 20% αναμένεται να περιοριστούν και τα έσοδα εξαιτίας των «δραματικών εκπτώσεων», που άγγιξαν το 30%.

Χαλκιδική

Χρονιά επιβίωσης...

«Χρονιά επιβίωσης», που ευνοεί τα µεγάλα ξενοδοχεία και «µε επάνοδο του οδικού τουρίστα», περιγράφει την εφετινή ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος, εκτιµώντας ότι, αν ο Σεπτέµβριος κινηθεί σε κανονικά επίπεδα, οι αφίξεις θα περιοριστούν κατά 15% εξαιτίας της κάµψης από Γερµανία και του εσωτερικού τουρισµού. Σε χαµηλότερα επίπεδα θα κυµανθούν τα έσοδα, που αναµένεται να µειωθούν κατά 20%, αφού «η κατανάλωση είναι πολύ πεσµένη» και «το ρεύµα από τη Ρωσία µαζικοποιείται». Οι αγορές που πρωταγωνιστούν είναι τα Βαλκάνια, η Ρωσία και η Ουκρανία, όταν η απώλεια της ελληνικής αγοράς σε κάποια ξενοδοχεία αγγίζει ποσοστό 50% ή και 70%. Χαρακτηριστικό της περιόδου είναι ότι «επανέρχεται ο οδικός τουρίστας» από χώρες όπως Τουρκία, Ουγγαρία, Αλβανία, Πολωνία και Νότια Ουκρανία. «Γίνονται τα πρώτα βήµατα από την Τουρκία» λέει ο κ. Τάσιος υπογραµµίζοντας ότι «το µέλλον της Χαλκιδικής είναι το οδικό κύκλωµα», ενώ χρειάζονται εναλλακτικές µορφές τουρισµού για την προσέλκυση πελατείας από την Κεντροδυτική Ευρώπη για την επιµήκυνση της σεζόν. Στα µεγάλης δυναµικότητας ξενοδοχεία «έχουν πιεστεί οι τιµοκατάλογοι εις βάρος των µικρότερων ξενοδοχείων που είχαν και υψηλότερες αναλογικά τιµές» εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Κρήτη

Μείωση αφίξεων στο Ηράκλειο

Τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Ι. Οικονόμου σημειώνοντας ότι «η σεζόν εξελίσσεται καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε». Με βάση τα τελευταία στοιχεία του αεροδρομίου, οι αφίξεις τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 2,06% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, από 468.557 επισκέπτες σε 458.909. Πτωτική είναι η κίνηση από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Λατινική Αμερική, με την τελευταία να είναι ανερχόμενη αγορά για τον προορισμό. Μεγάλη είναι η κάμψη και από το Ισραήλ, ενώ ικανοποιητικές είναι οι αφίξεις από Ρωσία, με την πλειονότητα των επισκεπτών να είναι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Λακωνία

Αναζητούνται Ελληνες

Τους Ελληνες αναζητεί και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δ. Πολλάλης, σε έναν προορισµό που παραδοσιακά πρωταγωνιστούσε η εγχώρια πελατεία. Εφέτος όµως η υστέρηση είναι µεγάλη και «το ενδιαφέρον είναι υποτονικό», τονίζει ο κ. Πολλάλης, εστιάζοντας στην αδυναµία των Ελλήνων να διαθέσουν χρήµατα για να κάνουν διακοπές, όπως τα προηγούµενα χρόνια. Ο ίδιος εκτιµά επίσης ότι «πολλοί πελάτες είναι σε αναµονή για την εξαγγελία των νέων µέτρων». Οι τιµές έχουν µειωθεί σε βαθµό που «επαναλαµβανόµενοι πελάτες πληρώνουν τα µισά απ' ό,τι πλήρωναν το 2001» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης, καθώς ξεκινούν από 35 ευρώ το δίκλινο και ανεβαίνουν στα 120 ευρώ στις υψηλές κατηγορίες. Παράλληλα τονίζει ότι και η πρόσβαση στη Λακωνία είναι προσιτή µε βάση την απόσταση από την Αθήνα, αλλά και ακτοπλοϊκά, µια και το εισιτήριο για αυτοκίνητο και οδηγό στο καράβι που προσεγγίζει τη Μονεµβασιά είναι στα 50 και 20 ευρώ αντίστοιχα.

Θράκη

Μετά τις εκλογές άλλαξε το κλίμα

«Σαν να γύρισε ο διακόπτης µετά τις εκλογές» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης και µέλος του ΔΣ της ΠΟΞ κ. Κ. Χατζηκωνσταντίνου περιγράφοντας το πώς αντιστράφηκε το αρνητικό κλίµα που είχε παγώσει την κίνηση ως τις εκλογές. Οι τουριστικές περιοχές της Θράκης κατακλύζονται από επισκέπτες βαλκανικών χωρών που έρχονται οδικά, όπως Βούλγαροι, Ρουµάνοι και Σέρβοι, ενώ «συνεχώς αυξανόµενο είναι το ρεύµα από την Τουρκία», ειδικά τις τελευταίες ηµέρες που γιορτάζουν το Ραµαζάνι. «Το κλίµα είναι καλό και µπορεί να καλύψει το κενό της ελληνικής αγοράς» προσθέτει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ενώ εξηγεί ότι η πλειονότητα των επισκεπτών είναι µεµονωµένοι καθώς δεν είναι διαδεδοµένο το «all inclusive» στη Θράκη και ανήκουν σε ένα εισοδηµατικό επίπεδο, ιδιαίτερα οι τούρκοι επισκέπτες, που τους επιτρέπει να καταναλώνουν και έξω από τα ξενοδοχεία, ενισχύοντας και την τοπική αγορά. Τη µεγαλύτερη κίνηση καταγράφουν οι περιοχές που βρίσκονται στο θαλάσσιο µέτωπο, όπως η Αλεξανδρούπολη, η παραλία της Μαρώνειας στη Ροδόπη και η Σαµοθράκη. Απούσα και εδώ είναι η ελληνική αγορά, µια και η χιλιοµετρική απόσταση επιβαρύνει το κόστος πρόσβασης στον προορισµό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης εστιάζει στις δυνατότητες ανάπτυξης της κίνησης από την Τουρκία. «Χρειάζεται αποτελεσµατικό µάρκετινγκ στην αγορά της Τουρκίας» τονίζει αναφερόµενος στην ανάγκη να δηµιουργηθεί Visa Center στην Τουρκία, καθώς ο συνεχώς αυξανόµενος όγκος των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα δεν µπορεί να εξυπηρετηθεί από το υπάρχον προσωπικό στα προξενεία της Κωνσταντινούπολης και της Αδριανούπολης. Παρ' όλα αυτά, επισηµαίνει τη µεγάλη βελτίωση στον αριθµό αφίξεων από την Τουρκία από τον Μάρτιο µετά την εγκύκλιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Κέρκυρα - Κεφαλλονιά

Ανοδος πέρα από κάθε προσδοκία

Με αύξηση 9,45% και 204.487 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισε ο Ιούλιος στην Κέρκυρα. Τα νούµερα είναι «πιο βελτιωµένα απ' ό,τι περιµέναµε» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Π. Μπράµος, συµπληρώνοντας ότι το αεροδρόµιο της Κέρκυρας εξυπηρετεί και άλλους προορισµούς, όπως οι Παξοί, αλλά και κρουαζιερόπλοια. Τα µεγάλα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις, σε αντίθεση µε τα µικρότερα, που ήταν εξαρτηµένα από τα δελτία κοινωνικού τουρισµού της Εργατικής Εστίας. Την ίδια ώρα η κύρια βρετανική αγορά εµφανίζει µικρή άνοδο, σε αντίθεση µε τη γερµανική, που έχει µικρή πτώση, θετική είναι η κίνηση από Κεντρική Ευρώπη και Ρωσία, ενώ «σπάνιο είδος» είναι οι Ελληνες.

Η Κεφαλλονιά παρουσιάζει άνοδο «πέρα από κάθε προσδοκία» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όχι μόνο στις αεροπορικές αφίξεις, που το πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκαν κατά 6%, αλλά και στις ακτοπλοϊκές, στοιχείο που δείχνει ότι «έρχονται περισσότεροι Ελληνες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς κ. Σ. Γαλιατσάτος. Ο ίδιος εκτιμά ότι και ο Σεπτέμβριος θα είναι ανοδικός, ενώ οι αφίξεις συνολικά θα είναι θετικές, με τις απώλειες στα έσοδα να περιορίζονται, παρά τις εκπτώσεις που έχουν γίνει. Σταθερή είναι η βρετανική πελατεία, που είναι η κύρια αγορά του νησιού, ενώ θετική είναι και η κίνηση από σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία), την Ολλανδία, την Ελβετία και την Τσεχία σε μικρότερο μερίδιο. «Εκπληξη» αποτελεί η αύξηση από την Ιταλία, που ενισχύεται από τις πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις της Ryanair και τις δύο της easyJet. Αντίστοιχα προσιτή είναι και η ακτοπλοϊκή μετάβαση καθώς υπάρχει έκπτωση 20% στα εισιτήρια με επιστροφή από Κυλλήνη και Πάτρα (το κόστος είναι στα 60 και 70 ευρώ για οδηγό και όχημα αντίστοιχα), ενώ υπάρχει πολύ φθηνότερη πρόσβαση από τον Αστακό και τη Βασιλική (Λευκάδα).
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ