2012-08-05 14:19:19
Φωτογραφία για Χαμένες ευκαιρίες για ελληνικά μετάλλια
Σε εναγώνια αναζήτηση μεταλλίων βρίσκεται η ελληνική αποστολή στο Λονδίνο. Καθώς οι Ολυμπιακοί του 2012 διάγουν ήδη τη δεύτερη εβδομάδα τους, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες, ένα (χάλκινο) μετάλλιο με τον τζουντόκα Ηλία Ηλιάδη, ενώ χθες το μεσημέρι διεκδικούσε άλλα δύο στην κωπηλασία με τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και τους Στέργιο Παπαχρήστο, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη και Γιάννη Χρήστου (τετράκωπος). Η υλοποίηση όμως του στόχου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για κατάκτηση περισσότερων μεταλλίων σε σχέση με το «Πεκίνο 2008» (2 ασημένια και 2 χάλκινα) δεν φαίνεται τόσο εύκολη υπόθεση.

Προτού καλά-καλά αρχίσουν οι Αγώνες του Λονδίνου η Ελλάδα έχασε έναν από τους υποψηφίους για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στον στίβο. Η αποκάλυψη ότι ο πρωταθλητής του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης βρέθηκε ντοπαρισμένος με την παλιομοδίτικη αναβολική ουσία στανοζολόλη πάγωσε την Ελλάδα και μαζί τις ελπίδες για να διατηρηθεί η παράδοση να υπάρχει εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου στο ολυμπιακό βάθρο από τη Βαρκελώνη 1992 και ύστερα.


Ο 24χρονος αθλητής με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη είχε ενταχθεί στην ελίτ του αγωνίσματος και θεωρούνταν μεταξύ των φαβορί για ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Αντί όμως να βρεθεί στα ολυμπιακά σαλόνια, ο Χονδροκούκης δεν μετέβη καν στο Λονδίνο και οδηγείται εκτός αθλητισμού, αφού, όπως δημοσιοποίησε ο προπονητής και πατέρας τουΚυριάκος Χονδροκούκης, θα αποχωρήσει από τους στίβους.

Η πτώση ενός σπεσιαλίστα

Η πρώτη ελληνική αγωνιστική απογοήτευση στους Αγώνες της αγγλικής πρωτεύουσας ήρθε στην ενόργανη γυμναστική, όπου ο Βλάσης Μάρας βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με την ολυμπιακή... κατάρα του. Στην τρίτη του ολυμπιακή παρουσία ο «Σάκης» της ελληνικής γυμναστικής απέτυχε για άλλη μία φορά να βρεθεί στον τελικό του μονόζυγου πληρώνοντας, όπως και το 2008 στο Πεκίνο, μια πτώση. Ο Μάρας είχε επιλέξει μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλης δυσκολίας και αρχικής αξίας, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει.

Αγχος; Ατυχία της στιγμής; Κακό (ολυμπιακό) ριζικό; Ο,τι και αν ισχύει, γεγονός είναι ότι ένας από τους κορυφαίους σπεσιαλίστες του μονόζυγου με δύο χρυσά παγκόσμια και πέντε χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια δεν μπόρεσε ούτε αυτή τη φορά να εκπληρώσει το ολυμπιακό όνειρό του, που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Ο 29χρονος Μάρας, που βαθμολογήθηκε με 14.300 και κατετάγη 35ος, δεν φαίνεται να το βάζει κάτω και δηλώνει ότι θα συνεχίσει την αθλητική διαδρομή του γιατί «έχει πολλά χρόνια μπροστά του ακόμη».

Κόντρα άνεμος για τους διδύμους

Με την τύχη τους δικαιούνται πάντως να τα βάζουν οι αδελφοί Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας. Οι δίδυμοι της ελληνικής κωπηλασίας, στην παρθενική ολυμπιακή τους εμφάνιση, είχαν την ατυχία στον ημιτελικό της δικώπου να βρεθούν με κόντρα άνεμο. Και καθώς ήταν ένα από τα πιο ελαφριά πληρώματα, πλήρωσαν το «μειονέκτημά» τους.«Ηταν ο καιρός που δεν τους πάει καθόλου» εξηγεί το σύμβολο της ελληνικής κωπηλασίαςΒασίλης Πολύμερος. «Τα παιδιά προσπάθησαν ιδιαίτερα ανάμεσα στα 1.000 και 1.300 μ. αλλά δεν τα κατάφεραν. Αν ο καιρός ήταν λάδι ή πρίμα, δεν θα είχαν πρόβλημα να προκριθούν». Οι πρωταθλητές από τα Σέρβια Κοζάνης το είχαν αποδείξει στα τρία τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα όπου ανέβηκαν στο βάθρο.

Το χαμένο δόντι της... οδοντιάτρου

Η ατυχία πλήγωσε (και στην κυριολεξία) μια από τις κρυφές ελπίδες της ελληνικής αποστολής. Η ξιφομάχος Βάσω Βουγιούκα που αθόρυβα τα τελευταία χρόνια ανέβηκε στα σκαλοπάτια της παγκόσμιας κατάταξης (2η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) φιλοδοξούσε να επαναφέρει την ελληνική ξιφασκία και πάλι στο ολυμπιακό βάθρο για πρώτη φορά μετά το 1896! Ωστόσο η 26χρονη τελειόφοιτη της Οδοντιατρικής τραυματίστηκε στον αγώνα της για τη φάση των «16» με την Πολωνέζα Σόσα, χάνοντας ένα δόντι της! Συνέχισε την προσπάθειά της, αλλά στα προημιτελικά ηττήθηκε από τη Νοτιοκορεάτισσα Κιμ Ζιγεόν που αναδείχθηκε χρυσή ολυμπιονίκης.

Αγχος και απειρία έφεραν αστοχία

Στη σκοποβολή, ο Μάκης Μίτας, ο οποίος πριν από λίγους μήνες ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ στο σκιτ με επίδοση 150/150, πλήρωσε το άγχος του και την ολυμπιακή απειρία του μένοντας εκτός τελικού με τη μέτρια επίδοση 114/125.

Το χάλκινο στο τζούντο και οι επόμενοι διεκδικητές

Με οδηγό την ψυχική δύναμη του Ηλία Ηλιάδη

Ο χρυσός ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 Ηλίας Ηλιάδης άνοιξε τον χορό των ελληνικών μεταλλίων ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση του ολυμπιακού βάθρου. Ο 26χρονος τζουντόκα, αν και ηττήθηκε στα προημιτελικά από τον Ρώσο Ντενίσοφ, κατάφερε να σώσει την παρτίδα και μέσω του ρεπεσάζ να κατακτήσει το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιό του. Ειρωνεία της τύχης, ο Ντενίσοφ δεν κατάφερε να ανεβεί καν στο βάθρο, αφού μετά τη νίκη του επί του Ηλιάδη υπέστη δύο ήττες. Η εξέλιξη επιβεβαίωσε την εκτίμηση του Ηλιάδη ότι «στο τζούντο ο καθένας έχει 50% πιθανότητες να κερδίσει. Ακόμη και αν είσαι πιο δυνατός, έχει και ο αντίπαλος τη δυνατότητα να σε κερδίσει».

Ο έλληνας τζουντόκα πήγε στο Λονδίνο ως το φαβορί για το χρυσό, όντας πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και ο αθλητής με το καλύτερο ποσοστό νικών (84,4) την περασμένη χρονιά. Παγιδεύτηκε στον προημιτελικό από τη σωστή στρατηγική του Ντενίσοφ - «με κέρδισε δίκαια» αναγνώρισε ιπποτικά ο Ηλιάδης - αλλά είχε την ψυχική δύναμη να αντιδράσει και με εντυπωσιακό τρόπο στη συνέχεια να φθάσει ως το βάθρο.

Τη δεύτερη εβδομάδα των Αγώνων οι ευθύνες για την κατάκτηση μεταλλίων πέφτουν στις πλάτες του πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής Βασίλη Τσολακίδη(συμμετέχει στον τελικό του δίζυγου την Τρίτη 7/8), του Αλέξανδρου Νικολαΐδη(αγωνίζεται το Σάββατο 11/8 στα +80 κ. του τάε κβον ντο με στόχο το τρίτο ολυμπιακό μετάλλιό του), των «μαραθωνοδρόμων» της κολύμβησης Σπύρου Γιαννιώτη (Παρασκευή 10/8) και Μαριάννας Λυμπερτά (Πέμπτη 9/8) και του ιστιοπλόου Βύρωνα Κοκκαλάνη(η προσπάθειά του ολοκληρώνεται την Τρίτη 7/8).
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ