2012-08-06 11:18:15
Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αξιωματούχοι έχουν φυγαδεύσει από 100.000 έως και πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους
Τρεις δισκέτες-φωτιά με χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έστειλε την τριετία 2009-2011 εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και μέχρι 100.000.000 ευρώ , και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιχείρηση εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει την πρώτη λίστα με 500 φορολογούμενους που φυγάδευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2.000.0000 ευρώ ο καθένας. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα φυγάδευσε μέσα σε μία μέρα στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ και άλλος έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι των υπόπτων αναδρομικά από το 2000 και μετά με κλήσεις για απολογία και προσκόμιση παραστατικών και εγγράφων για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
«Ακρως απόρρητη»
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων
«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού η υπόθεση θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «άκρως απόρρητη και εμπιστευτική».
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από την Ενωση Τραπεζών το άνοιγμα πάνω από 5.000 ύποπτων λογαριασμών.
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων, οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν δηλώσει στην εφορία.
Η καυτή λίστα προέκυψε έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και τις φορολογικές δηλώσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παραμέτρους που τέθηκαν στο σύστημα.
Ιδιώτης γιατρός έστειλε το 2010 έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 3 εκατ. ευρώ αλλά όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της ΓΓΠΣ δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση.
Στις περιπτώσεις που «άναψε κόκκινο» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη σήμανση για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμβασμάτων και εισοδήματος, οι φορολογούμενοι έμπαιναν στον κατάλογο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «πακεταρισμένοι» σε δισκέτες πήραν τον δρόμο για περαιτέρω έλεγχο από το ΣΔΟΕ.
Τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 περιήλθαν στην κατοχή της Γενικής Γραμματείας από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον νόμο είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ενωση Τραπεζών και έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ελεγχθεί 2.000 υποθέσεις.
Κίνηση υψηλού επιπέδου
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την Αγροτική Τράπεζα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή, επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της τράπεζας δέχτηκαν καταγγελίες πως πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής «έβγαλε» στο εξωτερικό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι η ΤτΕ ερεύνησε την καταγγελία και μεταβίβασε τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των κινήσεων του ποσού.
Ποιες υποθέσεις «βγάζουν μάτι»
Ο άνεργος με τις 500.000 και ο «αμαρτωλός» ιερέας
Εμβρόντητοι από την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και από κόλπα των επιτήδειων για να ξεφύγουν από την Εφορία αποκρύπτοντας εισοδήματα ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ έχουν μείνει οι ελεγκτές που ψάχνουν στα άδυτα των εμβασμάτων και των τραπεζικών καταθέσεων για μαύρο χρήμα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που «δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους» έλεγε πηγή αναφέροντας για παράδειγμα φορολογούμενο ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος στην Εφορία και ο οποίος διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό 500.000 ευρώ.
Αλλο κραυγαλέο κρούσμα με συνταξιούχο που σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά πέρυσι απέστειλε έμβασμα 150.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστραλίας
Το δαιμόνιο των φορολογουμένων είναι ασύλληπτο. Χρησιμοποιούν από πλασματικές δωρεές χρημάτων από συγγενικά πρόσωπα μέχρι «υπερτιμολογημένες» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και κληρονομιές-θησαυρό για να καλύψουν το «πόθεν έσχες».
Φορολογούμενος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δήλωσε και των ποσών του τραπεζικού λογαριασμού του υποστήριξε ότι πούλησε ένα οικόπεδο και εισέπραξε το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά από τον έλεγχο των συμβολαίων προέκυψε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου ήταν μόλις 20.000 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι έχουν παρανομήσει και μάλιστα έρχονται σε συμφωνία με τις ελεγκτικές αρχές καταβάλλοντας ποσά πρόσθετου φόρου ακόμα και άνω του εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό γίνεται κυρίως στις περιπτώσεις ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα εμφάνιζαν ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τεκμήρια και ΦΠΑ. Υπάρχουν υποθέσεις που «βγάζουν μάτι» όπως:
μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην εφορία ήταν 50.000 ευρώεταιρεία καθαρισμού κτιρίων δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Εφορία την ώρα που είχε καταθέσεις 900.000 ευρώιερέας διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων 1.200.000 ευρώ όταν το σωρευτικό ποσό από τα εισοδήματά του της τελευταίας δεκαετίας ήταν 200.000 ευρώ. Για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τις ποινές για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» πλήρωσε στην Εφορία μετρητοίς 550.000 ευρώμεγαλο αγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώδικηγόρος είχε καταθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ, αλλά τα εισοδήματα που εμφάνισε σωρευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν χαμηλότερα από 1.000.000 ευρώ και μάλιστα ο συγκεκριμένος πλήρωσε για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ποσό 1,5 εκατ. ευρώπανεπιστημιακός γιατρός στην Aθήνα είχε δηλώσει την τετραετία 2006-2009 εισοδήματα ύψους 1.100.000 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του εντοπίστηκε ποσό 2.900.000 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώεταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία αξίας 16.500.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό και δεσμεύτηκανεταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού (ανταλλακτήρια χρυσού) διατηρούσε σε τραπεζικό της λογαριασμό «μαύρο χρήμα» 5.000.000 ευρώ, αφού δεν είχε εκδώσει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσούοδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 277.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 620.000 ευρώκέντρο διασκέδασης στην Aθήνα είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 2.100.000 ευρώ που είχε προέλθει από τη μη έκδοση αντίστοιχου ύψους αποδείξεων και τιμολογίων για πέντε χρόνια.
Πάνω από 2.000
«Πάρκαραν» στις Τράπεζες μαύρο χρήμα
Πέραν των εμβασμάτων έχουν καταρτισθεί λίστες και για όσους έχουν υψηλές καταθέσεις τόσο σε ελληνικές όσο και τράπεζες του εξωτερικού καθώς και για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες εξωτερικού.
Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων και τους ελέγχους προκύπτει ότι πάνω από 2.000 φορολογούμενοι «πάρκαραν» στις τράπεζες «μαύρο χρήμα» από αδήλωτες και παράνομες δραστηριότητες για «να γίνουν αόρατοι» στην εφορία και να αποφύγουν φόρους, ποινικές διώξεις και άλλες κυρώσεις.
Τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών δείχνουν ότι η προέλευση των χρημάτων που περιέχονται σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σε άλλου τύπου χρηματοοικονομικές επενδύσεις δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν αποδόθηκε και ο φόρος επί των τόκων.
Στους παραβάτες έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις, κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις κινείται και εναντίον τους η διαδικασία υποχρεωτικής δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων.
ethnos.gr
Τρεις δισκέτες-φωτιά με χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έστειλε την τριετία 2009-2011 εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και μέχρι 100.000.000 ευρώ , και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιχείρηση εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει την πρώτη λίστα με 500 φορολογούμενους που φυγάδευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2.000.0000 ευρώ ο καθένας. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα φυγάδευσε μέσα σε μία μέρα στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ και άλλος έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι των υπόπτων αναδρομικά από το 2000 και μετά με κλήσεις για απολογία και προσκόμιση παραστατικών και εγγράφων για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
«Ακρως απόρρητη»
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων
«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού η υπόθεση θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «άκρως απόρρητη και εμπιστευτική».
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από την Ενωση Τραπεζών το άνοιγμα πάνω από 5.000 ύποπτων λογαριασμών.
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων, οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν δηλώσει στην εφορία.
Η καυτή λίστα προέκυψε έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και τις φορολογικές δηλώσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παραμέτρους που τέθηκαν στο σύστημα.
Ιδιώτης γιατρός έστειλε το 2010 έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 3 εκατ. ευρώ αλλά όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της ΓΓΠΣ δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση.
Στις περιπτώσεις που «άναψε κόκκινο» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη σήμανση για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμβασμάτων και εισοδήματος, οι φορολογούμενοι έμπαιναν στον κατάλογο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «πακεταρισμένοι» σε δισκέτες πήραν τον δρόμο για περαιτέρω έλεγχο από το ΣΔΟΕ.
Τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 περιήλθαν στην κατοχή της Γενικής Γραμματείας από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον νόμο είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ενωση Τραπεζών και έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ελεγχθεί 2.000 υποθέσεις.
Κίνηση υψηλού επιπέδου
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την Αγροτική Τράπεζα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή, επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της τράπεζας δέχτηκαν καταγγελίες πως πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής «έβγαλε» στο εξωτερικό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι η ΤτΕ ερεύνησε την καταγγελία και μεταβίβασε τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των κινήσεων του ποσού.
Ποιες υποθέσεις «βγάζουν μάτι»
Ο άνεργος με τις 500.000 και ο «αμαρτωλός» ιερέας
Εμβρόντητοι από την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και από κόλπα των επιτήδειων για να ξεφύγουν από την Εφορία αποκρύπτοντας εισοδήματα ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ έχουν μείνει οι ελεγκτές που ψάχνουν στα άδυτα των εμβασμάτων και των τραπεζικών καταθέσεων για μαύρο χρήμα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που «δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους» έλεγε πηγή αναφέροντας για παράδειγμα φορολογούμενο ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος στην Εφορία και ο οποίος διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό 500.000 ευρώ.
Αλλο κραυγαλέο κρούσμα με συνταξιούχο που σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά πέρυσι απέστειλε έμβασμα 150.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστραλίας
Το δαιμόνιο των φορολογουμένων είναι ασύλληπτο. Χρησιμοποιούν από πλασματικές δωρεές χρημάτων από συγγενικά πρόσωπα μέχρι «υπερτιμολογημένες» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και κληρονομιές-θησαυρό για να καλύψουν το «πόθεν έσχες».
Φορολογούμενος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δήλωσε και των ποσών του τραπεζικού λογαριασμού του υποστήριξε ότι πούλησε ένα οικόπεδο και εισέπραξε το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά από τον έλεγχο των συμβολαίων προέκυψε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου ήταν μόλις 20.000 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι έχουν παρανομήσει και μάλιστα έρχονται σε συμφωνία με τις ελεγκτικές αρχές καταβάλλοντας ποσά πρόσθετου φόρου ακόμα και άνω του εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό γίνεται κυρίως στις περιπτώσεις ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα εμφάνιζαν ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τεκμήρια και ΦΠΑ. Υπάρχουν υποθέσεις που «βγάζουν μάτι» όπως:
μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην εφορία ήταν 50.000 ευρώεταιρεία καθαρισμού κτιρίων δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Εφορία την ώρα που είχε καταθέσεις 900.000 ευρώιερέας διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων 1.200.000 ευρώ όταν το σωρευτικό ποσό από τα εισοδήματά του της τελευταίας δεκαετίας ήταν 200.000 ευρώ. Για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τις ποινές για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» πλήρωσε στην Εφορία μετρητοίς 550.000 ευρώμεγαλο αγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώδικηγόρος είχε καταθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ, αλλά τα εισοδήματα που εμφάνισε σωρευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν χαμηλότερα από 1.000.000 ευρώ και μάλιστα ο συγκεκριμένος πλήρωσε για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ποσό 1,5 εκατ. ευρώπανεπιστημιακός γιατρός στην Aθήνα είχε δηλώσει την τετραετία 2006-2009 εισοδήματα ύψους 1.100.000 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του εντοπίστηκε ποσό 2.900.000 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώεταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία αξίας 16.500.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό και δεσμεύτηκανεταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού (ανταλλακτήρια χρυσού) διατηρούσε σε τραπεζικό της λογαριασμό «μαύρο χρήμα» 5.000.000 ευρώ, αφού δεν είχε εκδώσει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσούοδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 277.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 620.000 ευρώκέντρο διασκέδασης στην Aθήνα είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 2.100.000 ευρώ που είχε προέλθει από τη μη έκδοση αντίστοιχου ύψους αποδείξεων και τιμολογίων για πέντε χρόνια.
Πάνω από 2.000
«Πάρκαραν» στις Τράπεζες μαύρο χρήμα
Πέραν των εμβασμάτων έχουν καταρτισθεί λίστες και για όσους έχουν υψηλές καταθέσεις τόσο σε ελληνικές όσο και τράπεζες του εξωτερικού καθώς και για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες εξωτερικού.
Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων και τους ελέγχους προκύπτει ότι πάνω από 2.000 φορολογούμενοι «πάρκαραν» στις τράπεζες «μαύρο χρήμα» από αδήλωτες και παράνομες δραστηριότητες για «να γίνουν αόρατοι» στην εφορία και να αποφύγουν φόρους, ποινικές διώξεις και άλλες κυρώσεις.
Τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών δείχνουν ότι η προέλευση των χρημάτων που περιέχονται σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σε άλλου τύπου χρηματοοικονομικές επενδύσεις δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν αποδόθηκε και ο φόρος επί των τόκων.
Στους παραβάτες έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις, κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις κινείται και εναντίον τους η διαδικασία υποχρεωτικής δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ελεγχοι για συντάξεις και επιδόματα μαϊμού
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ