2012-08-06 18:51:17
Φωτογραφία για Πολλές οι προκλήσεις για τη γαλλική κυβέρνηση μετά τις θερινές διακοπές...
Πολλές και μεγάλες αναμένονται οι προκλήσεις για τη γαλλική κυβέρνηση μετά τις θερινές διακοπές, που ξεκίνησαν επισήμως την 1η Αυγούστου.

Η επάνοδος έχει οριστεί για τις 22 Αυγούστου, ενώ γενική είναι η αίσθηση ότι πρέπει να αναμένεται ένα δύσκολο, «καυτό» φθινόπωρο, κυρίως εξαιτίας της απειλής κατάργησης θέσεων εργασίας από μέρους πολλών μεγάλων επιχειρήσεων.

«Έχουμε καταρτίσει έναν κατάλογο επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι 36, διαφόρων μεγεθών και καταστάσεων» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό μιλώντας στο οικονομικό κανάλι BFMtv.

Το συνδικάτο CGT, το μεγαλύτερο στη Γαλλία, παρουσίασε τον δικό του κατάλογο την προηγούμενη εβδομάδα. Απαριθμεί 46 επιχειρήσεις σε κατάσταση πτώχευσης ή εκκαθάρισης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο 45.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία. Το νούμερο χαρακτηρίσθηκε «ρεαλιστικό» από τον υπουργό εργασίας Μισέλ Σαπέν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κρίσης, η κυβέρνηση Ερό, προσπαθεί να συντονίσει τα απαιτούμενα «εργαλεία». Η δημιουργία μιας Λαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Banque Populaire d'Investissement, BPI) , αποτελεί το πρώτο σημαντικό εργαλείο με το οποίο επιδιώκεται να ξεπερασθεί η απροθυμία των τραπεζών να υποστηρίξουν ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσω της BPI το γαλλικό κράτος προτίθεται να γίνει τραπεζίτης για τους μικρομεσαίους.

Ακόμα και η συντηρητική Φιγκαρό αναγνώρισε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να γίνει «ο ισχυρός χρηματοπιστωτικός βραχίονας του κράτους».

Η μελέτη για τη δημιουργία της -αναμένεται να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο- παραδόθηκε στην κυβέρνηση την Τρίτη από τον Μπρούνο Παράν, στον οποίο είχε ανατεθεί. Ο Παράν είναι ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνιστικότητας στο υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αρχική σύσταση της BPI θα γίνει με την ενοποίηση σε εταιρία συμμετοχών (holding) της κρατικής εταιρείας Oseo, που υποστηρίζει την καινοτομία και ανάπτυξη στις ΜΜΕ, του Στρατηγικού Ταμείου Επενδύσεων (Fond Strategique d'Investissement) και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η συνολική δύναμη δράσης υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ. Σε μια δεύτερη φάση, προβλέπεται ότι η BPI θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις εξαγωγές.

Η άλλη βασική κίνηση της κυβέρνησης Ερό ήταν η σύσταση μιας «Ομάδας δράσης» γύρω από τον υπουργό για την «Παραγωγική Ανάκαμψη» Αρνό Μοντεμπούρ, και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας.

«Αποστολή της Ομάδας είναι να παρακολουθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά», εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Οι καταστάσεις δεν είναι παντού ίδιες σε κάθε περιοχή ο Νομάρχης θα ορίσει ένα ικανό άτομο που θα έχει την τοπική ευθύνη για την εξεύρεση λύσεων (...). Στο τραπέζι των συζητήσεων θα παίρνουν μέρος όλοι, η Τοπική αυτοδιοίκηση, οι τράπεζες, τα επιμελητήρια, οι επιχειρηματίες τα συνδικάτα» πρόσθεσε.

Η δημιουργία του υπουργείου Παραγωγικής Ανάκαμψης με επικεφαλής τον Μοντεμπούρ, που θεωρείται ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της «αποπαγκοσμιοποίησης», είναι μια ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης Ολάντ να αντιδράσει--καθώς η ανεργία έχει φθάσει στα ύψη, σε ένα ποσοστό 10,1%, δηλαδή σε 3 εκατ. ανέργους.

Η Μέθοδος Μοντεμπούρ

Ο Μοντεμπούρ ανήκει στη νέα γενιά του σοσιαλιστικού κόμματος, που έχει ξεχωρίσει για τον αυθορμητισμό και την ανεξαρτησία του λόγου του, σε συνδυασμό με μια ρητορική δεινότητα.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής της Έκτης Δημοκρατίας, στην οποία, όπως λέει, πρέπει να περάσει η Γαλλία, τοποθετείται δυναμικά κατά της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης και δηλώνει αποφασισμένος να αγωνισθεί με όλα τα μέσα για να διατηρήσει η χώρα τον βιομηχανικό της ιστό.

Με το που ανέλαβε το υπουργείο «Παραγωγικής Ανάκαμψης» (που έγινε στα μέτρα του), τρέχει ανά την επικράτεια επισκεπτόμενος τις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα, προσπαθώντας να προλάβει απολύσεις ή μετεγκαταστάσεις σε χώρες με χαμηλότερα μεροδούλια και μικρότερο κόστος παραγωγής.

Δεν έχει διστάσει να υψώσει τη φωνή σε διευθυντές και μετόχους και πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται αν και κατά πόσον η μέθοδος Μοντεμπούρ μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Μετά την ανακοίνωση των 8.000 απολύσεων στην Πεζό -Σιτροέν, δεν δίστασε να επικρίνει τη διεύθυνση αλλά και την οικογένεια Πεζό για έλλειψη σωστής στρατηγικής.

Ενώπιον της Βουλής κατήγγειλε στη συνέχεια τη Νότιο Κορέα για μεθόδους «αθέμιτου ανταγωνισμού» στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση για «αφέλεια».

Ο λόγος είναι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπέγραψε η ΕΕ με την Νότια Κορέα τον Οκτώβριο του 2010.

«Αυτή η συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και την Κορέα» υπογράμμισε, «πέρασε με πολλή αφέλεια πέρυσι, με συνέπεια να βρισκόμαστε σήμερα στην Ευρώπη μπρος σε μια αύξηση 1.000% στα κορεατικά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού ».

Υποστήριξε ότι πληρούνται οι όροι για την ενεργοποίηση από την ΕΕ της «ρήτρας διασφάλισης», όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τον αμερικανικό χάλυβα και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι ανοιχτή μεν, αλλά όχι προσφερόμενη».

Όταν στις αρχές Ιουλίου η Πεζό-Σιτροέν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ολνέ στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ο Μοντεμπούρ συνάντησε τα συνδικάτα, τον πρόεδρο της επιχείρησης Φιλίπ Βαρέν, την οικογένεια Πεζό, ενώ παράλληλα καθοδήγησε τη σύνταξη σχεδίου για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας που παρουσίασε στις 25 του μήνα.

Βάσει του σχεδίου, η κρατική βοήθεια προορίζεται κυρίως για τις νέες τεχνολογίες και «το πράσινο» αυτοκίνητο και δεν φαίνεται ότι θα μπορούσε να εμποδίσει το κλείσιμο του εργοστασίου της Ολνέ, λένε οι αναλυτές. «Ας περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, είμαστε στην αρχή των διαπραγματεύσεων» απάντησε στο ραδιόφωνο Europe 1 ο υπουργός, πριν φύγει για διακοπές.

Το Σεπτέμβριο θα φανεί εάν ο υπουργός μπόρεσε να επηρεάσει τους ιθύνοντες της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας Σανοφί που εξήγγειλαν περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας. Για τον Μοντεμπούρ πρόκειται για το «πλέον καταχρηστικό σχέδιο απολύσεων» και διεμήνυσε στον πρόεδρο της εταιρείας Κρις Βιεμπάχερ ότι «δεν μπορεί να απολύει όταν η επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη». Μένει να φανεί αν το μήνυμα ελήφθη τον Σεπτέμβριο, οπόταν η διεύθυνση θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Στην κινητή τηλεφωνία οι ανακατατάξεις αναμένονται σκληρές ύστερα από την εισβολή της Free στον τομέα, με «σπάσιμο των τιμών». Εκτιμάται ότι οι συνέπειες στις τρείς αρχικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης (SFR, Bouygues Telecom, Orange) θα οδηγήσουν σε 30.000 περικοπές με απολύσεις ή μεταφορά τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης πελατών στην Σενεγάλη και στο Μαρόκο.

Ο Μοντεμπούρ, είχε πολύωρη συνάντηση με τους επιχειρηματίες και ετοιμάζει προτάσεις και κίνητρα προκειμένου να αποφευχθούν οι μετεγκαταστάσεις των τηλεφωνικών κέντρων σε άλλες χώρες.

Στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, η πιο απροσδόκητη περίπτωση ήταν η πολεμική που γεννήθηκε από την απόφαση του σοσιαλιστή προέδρου του περιφερειακού Συμβουλίου της πρωτεύουσας (Ile de France) και προέδρου της Ένωσης «Stif» των μεταφορέων της περιοχής, που αποδέχθηκε τη μετεγκατάσταση του τηλεφωνικού κέντρου του στο Μαρόκο. Η αντίδραση Μοντεμπούρ ήταν άμεση κι ο περιφερειακός πρόεδρος δεν μπόρεσε παρά να κάνει πίσω.

Συγκεκριμένα αποτελέσματα με την αποφυγή κλεισίματος επιχειρήσεων υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις: Το εργοστάσιο τσαγιού Fralib που ανήκει σε αγγλοολλανδικό όμιλο που πείσθηκε να επενδύσει 12 επιπλέον εκατ., το μεγάλο εκτροφείο πουλερικών Doux με 3.400 θέσεις εργασίας, ή ακόμα το εργοστάσιο αλουμινίου Rio Tinto που ανήκει σε αγγλοαυστραλέζικο όμιλο.

Οι προσπάθειες του Μοντεμπούρ θα κριθούν πάντως από τις στρατηγικές αποφάσεις των μεγάλων διεθνών ομίλων, όπως η Alcatel-Lucent, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δικτύων παγκοσμίως. Η επιχείρηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός θα συναντήσει τον πρόεδρό της Alcatel-Lucent το Σεπτέμβριο, που μοιάζει τελικά να είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την «Παραγωγική Ανάκαμψη».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ