2012-08-07 08:12:02
Φωτογραφία για σραήλ: Αναβάθμιση της αντιπυραυλικής ασπίδας Arrow, με βλέμμα σε Ιράν και Συρία
Σε αναβάθμιση της αντιπυραυλικής ασπίδας Arrow II που διαθέτει προχωρά το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές των πρακτορείων Reuters και Associated Press, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες της Ιερουσαλήμ για τις βαλλιστικές και δυνητικά πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν.

Η νέα γενεά (Block 4) κατευθυνόμενων πύραυλων αναχαίτισης, υλικού ελέγχου και ραντάρ ενσωματώνεται αυτή τη στιγμή στις ανεπτυγμένες αντιπυραυλικές συστοιχίες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και η διαδικασία αναβάθμισής τους αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, όπως δήλωσε στο Associated Press αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Στο σχεδιασμό του Arrow II έχουν συμβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η εταιρεία Boeing.

«Η ευστοχία και το βεληνεκές [των πυραύλων] θα είναι μεγαλύτερα», δήλωσε στο Reuters πηγή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, συμπληρώνοντας πως η αναβάθμιση του Arrow αποτελεί «μέρος του τεχνολογικού αγώνα» που εκτυλίσσεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του συστήματος, Ούζι Ρούμπιν, το Arrow έχει ποσοστό επιτυχίας μεταξύ 80 και 90% σε όλες τις δοκιμές που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα. Το Arrow έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2000 και είναι σχεδιασμένο να καταρρίπτει επερχόμενους εχθρικούς πύραυλους σε υψόμετρο όπου μη συμβατικές κεφαλές αποσυντίθενται με ασφάλεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, το αναβαθμισμένο Arrow σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να πλήξει και όπλα που βάλλονται από μικρότερες αποστάσεις, όπως τη Συρία ή το Λίβανο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, το Σάββατο 4 Αυγούστου, το Ιράν γνωστοποίησε ότι διαθέτει έναν καινούργιο πύραυλο μικρού βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να πλήξει χερσαίους και θαλάσσιους στόχους. «[Το Ισραήλ] γνωρίζει ότι το να επιτεθεί στο Ιράν είναι μία ανέφικτη ευχή, εκτός εάν το [ισραηλινό] καθεστώς επιζητά να αυτοκτονήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο ιρανός υπουργός Άμυνας, Αχμάντ Βαχίντι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί μία συγκαλυμμένη προσπάθεια από την πλευρά του περσικού κράτους να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Από την πλευρά του, το Ιράν αντιτείνει ότι το επίμαχο πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και την προώθηση ιατρικών ερευνών. Η Ιερουσαλήμ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι διατηρεί το δικαίωμα προληπτικής αεροπορικής επίθεσης εναντίον των ιρανικών εγκαταστάσεων, ενώ η Τεχεράνη δηλώνει πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα προκαλούσε σφοδρά αντίποινα.

Παράλληλα, στα τέλη Ιουλίου το ασταθές πλέον καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποίησε ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο που διαθέτει ως αντίμετρο ενάντια σε «εξωτερική επιθετικότητα».

Μόνο η αρχή για το Ισραήλ

Πέραν από το Arrow II, το Ισραήλ αναπτύσσει το διάδοχο Arrow III, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μεταξύ του 2014 και 2015. Το αντιπυραυλικό Arrow III αναμένεται να χρησιμοποιεί αποσπώμενες κεφαλές-καμικάζι, που θα διώκουν και θα αυτοκαταστρέφονται πλήττοντας τον στόχο.

Ταυτόχρονα, η Ιερουσαλήμ επεξεργάζεται μία βελτιωμένη εκδοχή του έτερου αμυντικού συστήματος, του περίφημου Iron Dome, που στοχεύει μικρούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού. Το διάδοχο σύστημα, που θα αποκαλείται είτε Σφεντόνα του Δαυίδ είτε Μαγικό Ραβδί, αναμένεται να αποκαλυφθεί εντός του 2013.

http://www.skai.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απέσυρε την προσφυγή ο Νέτο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απέσυρε την προσφυγή ο Νέτο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ