2012-08-07 12:03:05
Φωτογραφία για ΟΤΑ Αν. Αττικής: Αναγκαστική συνεργασία λόγω μειωμένων ΚΑΠ
Η οικονομική κρίση και τα μειωμένα οικονομικά στην Αυτοδιοίκηση (λέγε με και ΚΑΠ των... 70 εκατ. ευρώ*), φέρνει -εκτός από γκρίνια των αιρετών και επικείμενο κλείσιμο κοινωνικο-προνοιακών υποδομών**- και... συνεργασίες μεταξύ όμορων δήμων, όπως στην περίπτωση δήμων της Ανατολικής Αττικής, που πέντε πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ προχωρούν σε «αναγκαστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, ίδρυση Διαδημοτικού Φορέα Υπηρεσιών Δόμησης (δήμοι Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής). Η πρώτη διάρκεια ζωής του φορέα προτάθηκε να είναι από 1.1.2013 μέχρι 31.12.2016. Η εισήγηση και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα για την ίδρυση της Διαδημοτικής Υ.ΔΟΜ των πέντε δήμων θα εισαχθούν στα δημοτικά συμβούλια των δήμων για συζήτηση και τελική απόφαση.

Σύμφωνα με τα άρθρα 94 και 95 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») και το άρθρο 2 του Ν. 4030/2011 όλες οι πολεοδομικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στους δήμους, οι οποίοι υποχρεώνονται να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) από 1 Ιανουαρίου 2013
. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι πέντε δήμαρχοι, «η μεγάλη οικονομική κρίση σεσυνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών στοχώρο της Αυτοδιοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωσηέως και κατάργηση ουσιαστικά θεσμοθετημένων από το ελληνικόΣύνταγμα οικονομικών πόρων καθώς και την αδυναμία στελέχωσηςτων Υ.ΔΟΜ των δήμων, έστω με το ελάχιστο απαιτούμενο τεχνικόπροσωπικό (μηχανικοί όλων των βαθμίδων, διοικητικοί κ.λπ.)».

Για τους λόγους αυτούς και μετά από τέσσερις συναντήσεις των εκπροσώπων των πέντε δήμων (δημάρχων, αντιδημάρχων κ.ά.) που έλαβαν χώρα στα δημαρχεία Μαρκοπούλου, Κρωπίας, και Σαρωνικού αποφασίστηκε να ανατεθεί το νομικό σκέλος της προετοιμασίας του Διαδημοτικού Φορέα Δόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν. 3352/10, σε δικηγορικό γραφείο, ενώ ως προς το πολιτικό σκέλος προτάθηκε ο νέος φορέας να έχει συλλογικό Όργανο εποπτείας με σύνθεση που να περιλαμβάνει στελεχιακό προσωπικό, πολιτικό και επιστημονικό, σε συνάφεια με το αντικείμενο των Υ.ΔΟΜ.

Η έδρα του φορέα στο Δ. Μαρκοπούλου

Ως έδρα της Διαδημοτικής Υ.ΔΟΜ επελέγη να είναι το Μαρκόπουλο, με κριτήριο την κεντροβαρή θέση του σε σχέση με την περιοχή που καλύπτει, και πυρήνα το ήδη υπάρχον τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Δήμου Μαρκοπούλου, το οποίο μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε τους πέντε δήμους μετά τη διάλυση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Στη Διαδημοτική Υ.ΔΟΜ και ο Δ. Παλλήνης

Στην τελευταία και τέταρτη σύσκεψη των δήμων, την Τετάρτη 1Αυγούστου 2012, που έγινε στο δημαρχείο Σαρωνικού, συμμετείχαν ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος Παιανίας-Γλυκών Νερών Δ. Δάβαρης, ο αντιδήμαρχος Παιανίας-Γλυκών Νερών Χρ. Δάβαρης, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Στ.Ρόζης, ο αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου Γ. Καβασακάλης, ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Γ. Τσιβίλογλου, ενώ τον δήμαρχο Κρωπίας Δ. Κιούση εκπροσώπησαν ο δημοτικός σύμβουλος Ν.Γιαννάκος και ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Κρωπίας για τα πολεοδομικά θέματα Στ. Σαΐτης.

Σημειώνεται ότι στην προτελευταία συνάντηση στο Δημαρχείο Κρωπίας συμμετείχε και ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος για το θέμα της περιοχής των Γλυκών Νερών, που υπάγεται πολεοδομικά στην Παλλήνη και συμφωνήθηκε ότι από 1.1.2013και τα Γλυκά Νερά, που είναι πλέον μέρος του καλλικρατικού Δήμου Παιανίας, θα υπάγονται πολεοδομικά στον υπό ίδρυση Διαδημοτικό Φορέα με έδρα το Μαρκόπουλο.

Κιούσης: Στόχος μας η εξυπηρέτηση του πολίτη και η προστασία του περιβάλλοντος από άναρχη δόμηση

«Η πολιτική βούληση του Δήμου Κρωπίας ήταν και είναι δεδομένη. Η ίδρυση αυτοτελούς Υ.ΔΟΜ στο δήμο μας ήταν ένα χρόνιο αίτημάμας. Ήταν μια πολύ σωστή νομοθετική ρύθμιση του προγράμματος"Καλλικράτη" με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλάκαι τον καλύτερο έλεγχο των πολεοδομικών πολιτικών και τηςεφαρμογής των νόμων. Όμως, το νέο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και οιμνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, επιβάλλουν ναακολουθήσουμε τον αναγκαστικό δρόμο της διαδημοτικής συνεργασίας. Αυτή την αναγκαστική επιλογή θα προσπαθήσουμε νατην κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη, με νέο πνεύμα καιεργασιακή συνείδηση, για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας καιτην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Κρωπίας Δ. Κιούσης.

aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ