2012-08-08 22:51:04
Φωτογραφία για Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Θα βλέπουμε Πακιστανό και θα φοβόμαστε;
Το φρικτό έγκλημα της Πάρου σε συνδυασμό με την καταγωγή του δράστη έχουν ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση που επί της ουσίας δεν έκλεισε ποτέ:

Πόσο ουσιαστικά συνδέεται η αύξηση της εγκληματικότητας με την αύξηση της (λάθρο)μετανάστευσης , πόσο δίκιο έχουν όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα γέμισε με ανθρώπους που δε σέβονται την ανθρώπινη ζωή ή πόσο αλλοιώνουν ο φόβος και ο ρατσισμός την πραγματικότητα;

Ο Γιάννης Πανούσης, ως καθηγητής εγκληματολογίας, γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους την πολυπλοκότητα του προβλήματος.

Επιπλέον, ως βουλευτής της Α΄Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά, ζει εκ των έσω και την πολιτική του διάσταση.

Είναι με λίγα λόγια ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους στη χώρα ετούτη τη στιγμή για να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο prismanews, ο κ. Πανούσης εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για το ίδιο το γεγονός, όσο και για τον επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν ορισμένοι.


Ταυτόχρονα όμως τόνισε και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Δεν αποτελούν όλοι οι Πακιστανοί κίνδυνο για τους Έλληνες»!

- Κύριε Πανούση, το έγκλημα της Πάρου έχει σχέση με την καταγωγή του δράστη;

«Οτιδήποτε ερμηνεύεται βάσει κάποιων γενικευμένων χαρακτηριστικών, φυλετικών ή άλλων είναι λάθος. Είναι προπαγάνδα.

Υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να εξεταστούν προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μέσα στα οποία έχει διαμορφωθεί ένας χαρακτήρας, σαφώς παίζουν ρόλο.

Το αν έχει εξοικειωθεί με τη βία και την απαξίωση των εννόμων δικαιωμάτων των άλλων. 'Η αν η καταπίεση του έχει στερήσει την αίσθηση του σωστού και του λάθος , ενδεχομένως και του οίκτου. Έχει συμβεί σε πολλές χώρες. Το είχαμε δει στη Νότια Αφρική, μετά την πτώση του Απαρτχάιντ.

Μαύροι σκότωναν λευκούς για να τους πάρουν ένα σάντουιτς! 'Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Ειδάλλως, με τις γενικεύσεις, αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να βγάλει λάθος συμπεράσματα και για τους Κρητικούς ή για τους Μανιάτες».

- Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα μεγάλο μέρος των λαθρομεταναστών που βρίσκεται στην Ελλάδα, προέρχεται από κουλτούρες που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Ισχύει;

«Θα σας ξαναπώ ότι η γενίκευση δε βοηθάει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένες παραστάσεις, σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Αλλά δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων σε ποιο βαθμό όλα αυτά έχουν εντυπωθεί μέσα στον καθένα τους.

Ούτε φυσικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν εκατό Ιρακινοί ή εκατό Αφγανοί στην Ελλάδα και είναι όλοι... βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Δηλαδή, μετά από ότι έγινε στην Πάρο, θα βλέπουμε Πακιστανό και θα φοβόμαστε; Είναι λάθος».

- Η αγριότητα του περιστατικού, το γεγονός δηλαδή ότι ο θύτης αντί να κλέψει το κινητό της κοπέλας στην Πάρο, την κακοποίησε με το χειρότερο τρόπο, μας λέει κάτι;

«Εδώ τίθεται το ζήτημα της άσκοπης βίας. Αλλά αυτή την έχουμε δει και από Έλληνες. Μια δολοφονία με αμέτρητες σφαίρες στο σώμα του θύματος δε διαφέρει και πολύ από αυτό που περιγράφετε.

Και πάλι οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μελετήσουμε την κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Προσωπικά πάντως, περισσότερο και από την άσκοπη βία, με ανησυχεί η συμψηφιστική βία που ανθεί σε περιόδους κοινωνικών εκρήξεων.

Σκότωσες ένα μαύρο, θα σκοτώσω ένα λευκό, σκότωσες ένα φτωχό, θα κάψω τρεις πλούσιους κ.ο.κ.».

- Ο τρόπος που το έγκλημα της Πάρου χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους για να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό αλλά και το γεγονός ότι την ίδια μέρα που η αστυνομία συνέλαβε τον Πακιστανό έγιναν εκτεταμένες επιχειρήσεις εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας από λαθρομετανάστες πώς σας φαίνεται;

«Με τρομάζει τριπλά. Πρώτον, με τρομάζει το ενδεχόμενο η βία να μπει τόσο βαθιά στη ζωή μας ώστε να μην μπορούμε να την ξεριζώσουμε. Συχνά στις παρυφές της κοινωνίας, αναπτύσσεται ένα σύστημα αντιαξιών.

Είναι διαφορετικό να κλέψεις κάποιον και είναι εντελώς διαφορετικό να θεωρείς ότι έχεις το δικαίωμα να τον κλέψεις! Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεσματικά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διαβρώσει το κοινωνικό μας σύστημα σε βαθμό καταστροφικό.

Δεύτερον, με τρομάζει το ότι περιστατικά όπως αυτό της Πάρου, γίνονται εργαλείο εκμετάλλευσης στα χέρια των ακροδεξιών.

Και τρίτον, με τρομάζει ότι ένα γεγονός μπορεί να αποτελεί τον πυρήνα ολόκληρης της αντιεγκληματικής πολιτικής της χώρας.

Δεν επιτρέπεται η πολιτεία να στέκεται στο συγκεκριμένο ή και σε οποιοδήποτε έγκλημα και με αφορμή αυτό να δρα! Χρειάζεται ένα πλάνο, ένας κεντρικός σχεδιασμός και φυσικά αρκετός χρόνος, μια πενταετία ας πούμε, για να υπάρξουν ουσιαστικά, όχι πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Δε γίνεται επειδή ένας Πακιστανός έκανε κάτι φρικτό, ξαφνικά να βγαίνει η ασφάλεια στις πλατείες για να μαζέψει τους Πακιστανούς. Χρειαζόμαστε στρατηγική, όχι στρατούς...»

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διατηρεί το ΑΑA η Γερμανία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διατηρεί το ΑΑA η Γερμανία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ