2012-08-11 07:03:03
Φωτογραφία για Λαπαροσκόπηση: χειρουργική μέθοδος της... κλειδαρότρυπας
Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελούσε τη μεγαλύτερη εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια. Η καθιέρωση της τη δεκαετία του ’90 και σταδιακή πραγματοποίηση όλων πλέον των χειρουργικών επεμβάσεων μέσω της λαπαροσκοπικής τεχνικής έδωσε νέα πνοή στις χειρουργικές τεχνικές και παράλληλα τη δυνατότητα στους ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ελάχιστο πόνο και γρήγορη επιστροφή στην εργασία τους όλες τους τις απαιτούμενες χειρουργικές επεμβάσεις .

Ξεκίνησε με απλές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής όπως σκωληκοειδεκτομή ,χολοκυστεκτομή και εξελίχθηκε πλέον σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβανομένης και της γυναικολογίας όπως αφαίρεση κυστών ,ενδομητρίωσης , ινομυωμάτων όπου δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να χειρουργούνται και να επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα ή και την επόμενη με ελάχιστο πόνο.

Στα πλαίσια της συνεχούς αναζήτησης της λιγότερο επεμβατικής πράξης, στα χρόνια που διανύουμε επήλθε ένα νέο άλμα στη λαπαροσκοπική χειρουργική (Minimal Invasive Laparoscopic Surgery)
. Με τη νέα τεχνική, η οποία και διεθνώς ακόμη φέρει πολλές ονομασίες, όπως OPUS (One Port Umbilical Surgery), NOTUS (Natural Orifice TransUmbilical Surgery), SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery), SILA (Single Incision Laparoscopic Access) και SPA (Single Port Access) διενεργείται μία και μοναδική μικρή τομή στη «φυσική οπή» της κοιλιάς, τον ομφαλό, διά της οποίας εισάγονται λεπτά εργαλεία για τη διενέργεια της επέμβασης.

Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη αυτής της τεχνικής ,πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα όπου o ασθενής επιστρέφει σπίτι μόνο με μια μόνο μικρή τομή στον ομφαλό?

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι ο πόνος ο οποίος έχουν οι ασθενείς μετά από κάποια επέμβαση είτε είναι η παραδοσιακή λαπαροτομία – ανοιχτή χειρουργική είτε η λαπαροσκόπηση οφείλεται στο τραυματισμό των μυών που βρίσκονται κυρίως στη περιοχή της κοιλιακής χώρας ,σαφέστατα βέβαια ο πόνος από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις είναι πολύ λιγότερος ,δεν υπάρχει η παραμικρή σύγκριση ενός ανοιχτού χειρουργείου σε σχέση με ένα λαπαροσκοπικό. Έτσι λοιπών ο πόνος είναι ελάχιστός ,αντιμετωπίζεται μόνο με κάποια απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μέσα σε 24 ώρες.

Η εξέλιξη όμως που αποτελεί η λαπαροσκοπική επέμβαση μίας μόνο τομής στον ομφαλό, δίνει τη δυνατότητα πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα στον ασθενή να έχει ελάχιστο πόνο ,να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια μέρα έχοντας πραγματοποιήσει ακόμη και βαριά χειρουργεία. Ο ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί!

Διεθνώς μέχρι σήμερα με την εν λόγω τεχνική έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν η πλειονότητα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Στη χώρα μας οι εφαρμογές της ακόμη περιορίζονται στη σκωληκοειδεκτομή και τη χολοκυστεκτομή, χωρίς να αποκλείονται και άλλες, καθώς η τεχνική εξελίσσεται ραγδαία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ