2012-08-12 16:24:29
Φωτογραφία για Οι «έφεδροι» θα εισπράττουν το 55% - 65% του μισθού τους!
Τι προβλέπει το βασικό σενάριο για την εφεδρεία

Του Γιωργου Π. Τερζη

Εναλλακτικά σενάρια για το εύρος και τους όρους του προγράμματος εργασιακής εφεδρείας στο οποίο προτείνεται να υπαχθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα φέρεται να έχει υποβάλει προς την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πρόγραμμα δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί να ενταχθούν έως και 45.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, σε πρώτη φάση οι προερχόμενοι από τους φορείς και τις υπηρεσίες που πρόκειται να καταργηθούν - συγχωνευθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση αποτελεί επικαιροποίηση του προγράμματος που είχε παρουσιάσει κατά το παρελθόν η Νέα Δημοκρατία (τρία, έξι ή και περισσότερα έτη με το 100% των βασικών αποδοχών, πλην επιδομάτων), προσαρμοσμένο προφανώς στην οικονομική και πολιτική συγκυρία.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις απολύσεις», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προβάλλοντας έτσι και το διακύβευμα σε περίπτωση απόρριψης της λύσης της εφεδρείας.


Το ποσό και ο χρόνος

Το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τριετή εφεδρεία του πλεονάζοντος προσωπικού, στο οποίο θα καταβάλλεται περίπου το 70% των βασικών αποδοχών που λάμβανε κατά την ενεργό υπηρεσία. Η καταβολή του ποσού εφεδρείας θα δίδεται για το σύνολο της τριετίας ή έως ότου ο δικαιούχος βρει αλλού εργασία ή συνταξιοδοτηθεί, μέτρο που θεωρείται ότι μπορεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), καθώς συνιστά μείζονα βελτίωση σε σχέση με το καθεστώς που εισήγαγε ο κ. Δημ. Ρέππας. Δεν αποκλείεται, δε, στο πλαίσιο μίας πολιτικής δέσμευσης να αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω κάλυψης σε ειδικές ομάδες πληθυσμού που στο τέλος της τριετίας δεν θα έχουν βρει εργασία.

Η εξασφάλιση της συμφωνίας ή της ανοχής του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, της ΔΗΜΑΡ είναι η μία παράμετρος. Η άλλη, εν προκειμένω εξίσου σημαντική, είναι η αποδοχή του μέτρου από την τρόικα, στελέχη της οποίας το κρίνουν ως «γενναιόδωρο». Το Μέγαρο Μαξίμου -τον σχεδιασμό κάνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης- αναμένεται να αντιτάξει, προκειμένου να «περάσει» η εφεδρεία αντί των απολύσεων, όχι μόνον τον κίνδυνο μίας νέας... πλατείας Κλαυθμώνος αλλά και οικονομικές παραμέτρους που καθιστούν «συμφέρουσα» την εφεδρεία. Εν προκειμένω, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει πως το κόστος της αποζημίωσης, του επιδόματος ανεργίας, αλλά και των απωλειών του Δημοσίου σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών και εισφορές προς τα Ταμεία εξισορροπούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος εφεδρείας.

Αν και κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία επικοινώνησε η «Κ», επέμεναν στο σενάριο ότι οι «έφεδροι» θα εισπράττουν το 70% των αποδοχών τους, πληροφορίες θέλουν στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν «μετρηθεί» ενόψει της συζήτησης με την τρόικα να περιλαμβάνονται και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού, ενδεχομένως στο εύρος του 55% - 65%, τα οποία πάντως δεν αποτελούν την επιθυμητή επιλογή για την κυβερνητική πλευρά.

Οικονομία και πολιτική

Με την προώθηση της εφεδρείας που παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, παρά την αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ, την άρνηση της ΔΗΜΑΡ και τη διαφοροποίηση του κ. Αντ. Ρουπακιώτη και εμμέσως του κ. Αντ. Μανιτάκη, η κυβέρνηση επενδύει τόσο στην πολιτική ουσία και το μήνυμα που θα σταλεί με την υπαγωγή σε εφεδρεία σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο Δημόσιο όσο και στην οικονομική παράμετρο του εγχειρήματος.

Αν και το άμεσο οικονομικό όφελος, με το σενάριο του 70%, δεν φαίνεται υψηλό (περί τα 250 εκατ. σε ετήσια βάση), κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η εφεδρεία προσωπικού ενισχύει τη βασιμότητα των ελληνικών θέσεων έναντι της τρόικας για το ύψος των εξοικονομήσεων που θα υπάρξουν από τις λειτουργικές δαπάνες του Δημόσιου και άρα θα γίνουν αποδεκτά μέτρα της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τους πιστωτές. Εξηγούν δηλαδή ότι ο στόχος για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, χωρίς απομάκρυνση προσωπικού, δεν έπειθε τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Κύριος στόχος, ωστόσο, μοιάζει να είναι η πολιτική παράμετρος της προσπάθειας, εφόσον αυτή ευοδωθεί, και μάλιστα χωρίς μείζονες κοινωνικές αντιδράσεις. Η ασυνήθης μέχρι σήμερα εικόνα αποχωρήσεων προσωπικού από το Δημόσιο εικάζεται ότι είναι ικανή όχι μόνον να μεταβάλει θετικά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να αλλάξει άρδην την αντίληψη περί Δημοσίου που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία.

Αν μάλιστα, όπως είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προχωρήσουν η ταχεία διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς στο Δημόσιο -οι αριθμοί μιλούν για πέντε χιλιάδες εκκρεμείς περιπτώσεις- και η απομάκρυνση όσων κριθούν ένοχοι, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η εξαγγελία της για ουσιαστικές τομές στο Δημόσιο -με μείζονα τη διοικητική μεταρρύθμιση, ασφαλώς- εφαρμόζεται στην πράξη.

****

«Πακέτο» 5 δισ. ευρώ προς πολιτική έγκριση

Διάφορα σενάρια για κάθε ένα από τα μέτρα θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, μείωση - κατάργηση των συντάξεων για τις άγαμες θυγατέρες, κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια, μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από τα 700 ευρώ και ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας 45.000 υπαλλήλων του Δημοσίου βρίσκονται στα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» από την κυβέρνηση και θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, φαίνεται να προκρίνεται η πρόταση που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια σήμερα στα 20 έτη.

Υπό εξέταση με αρκετές πιθανότητες να υιοθετηθεί είναι η μείωση του ΕΚΑΣ για όσους έχουν ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικούν. Δηλαδή, τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για τη μείωση- κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και άλλων κοινωνικών επιδομάτων. Ο κ. Βρούτσης θα παραδώσει την ερχόμενη Δευτέρα - Τρίτη μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ κοστολογημένα και αναλυτικά. Κάθε ένα από τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα συνοδεύεται από διάφορα σενάρια για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα οποία θα είναι από ήπια μέχρι πολύ σκληρά, όπως για παράδειγμα η μεώση στις κύριες συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω με συντελεστή 2% ενώ στις υψηλές συντάξεις οι μειώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 15% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» προβλέπουν:

1. Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει και σε αυτήν την περίπτωση διάφορα σενάρια. Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 400 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν επικουρικές που προσεγγίζουν τα 1.400 ευρώ (τραπεζοϋπάλληλοι). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ έχει παραπεμφθεί στις καλένδες για δύο λόγους: Πρώτον, διότι το δημοσιονομικό όφελος δεν ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ και, δεύτερον, η φορολόγηση των υψηλών συντάξεων προσφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.

2. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Από το 2013 κόβονται τα δώρα και τα επιδόματα στις επικουρικές συντάξεις. Ηδη από το πρώτο Μνημόνιο έγιναν περικοπές στα δώρα στις κύριες συντάξεις τα οποία αντικαταστάθηκαν με επιδόματα ύψους 800 ευρώ. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί συμπεριλαμβάνεται και η περικοπή των ανωτέρω 800 ευρώ, κάτι που έχει απορριφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.

3. Κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την συνταξιοδότηση άγαμων κορασίδων.

4. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου συνταξιοδότησης. Μετά τις ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών για επιμήκυνση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή ακόμη και το 67ο έτος ηλικίας, το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει τη σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, σήμερα για να λάβει κάποιος την κατώτατη σύνταξη θα πρέπει να έχει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ένσημα) και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας η αύξηση των ελαχίστων ορίων θα γίνει σταδιακά και θα απαιτούνται 6.000 ένσημα.

5. Μείωση κύριων συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσει 5 εναλλακτικά σενάρια μείωσης των κύριων συντάξεων. Τα δύο από αυτά προβλέπουν μειώσεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών ως εξής:

Πρώτο σενάριο

Μείωση 3% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 5% από 1.000 έως 1.400 ευρώ, μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Δεύτερο σενάριο

Μείωση 2% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 5% από 1.300 έως 1.600 ευρώ, μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ και μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000.

Επίσης εξετάζεται η περικοπή κατά 35% της δεύτερης σύνταξης.

Εφάπαξ, επιδόματα και εκπαίδευση

Η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% βρίσκεται στα βασικά σενάρια της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί εντός του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζομένων.

Οσον αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσον αφορά το ΕΚΑΣ, σχεδιάζεται η κατάργηση - μείωση για όσους έχουν ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικούν.

Σχετικά με τις συντάξεις του ΟΓΑ, αυτές όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 360 ευρώ. Η πρόταση που είχε κατατεθεί αρχικώς προέβλεπε τη μείωσή τους κατά 30 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται:

- Μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

-Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων.

-Μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

- Κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

- Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ και 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΑΕΙ.

***

Τρεις «κόκκινες γραμμές» από ΔΗΜΑΡ

Βασιλης Nεδος

Με το πρώτο σημαντικό τεστ κυβερνητικής αντοχής βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά την πρώτη ηχηρή διαφοροποίησή του για μία εκ των σχεδιαζομένων κυβερνητικών πολιτικών (εφεδρεία), αναζητεί την τέλεια ισορροπία τόσο στον τρικομματικό συνασπισμό όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του. Η επιλογή του κ. Κουβέλη να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Γ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υποδηλώνει όχι μόνο τη διαφωνία του για την εφεδρεία αλλά και την ανάγκη να εκπέμψει ένα μήνυμα πολιτικού αυτοπροσδιορισμού.

Εως τώρα την πρωτοβουλία στις αντιδράσεις με κεντροαριστερό πρόσημο είχε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτή τη φορά ο κ. Κουβέλης ήταν ο πρώτος ο οποίος εκδήλωσε τη διαφωνία του για ένα θέμα που θίγει τον πυρήνα της ιδεολογικής ταυτότητας της ΔΗΜΑΡ. Και τούτο διότι η ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμεί επ’ ουδενί λόγω να καταγραφεί ως κόμμα που δέχεται (έστω και με τη μορφή της εφεδρείας) απολύσεις εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα.

Η άσκηση ισορροπίας του κ. Κουβέλη γίνεται δυσκολότερη καθώς διαφωνεί μεν με την εφεδρεία, αρνείται δε να καταστεί υπεύθυνος για την υπονόμευση της ενότητας της κυβέρνησης. Οπως δημοσίως τονίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο της απρόσκοπτα και μάλιστα βάσει της προγραμματικής συμφωνίας. Ως προς το ενδοκομματικό πεδίο τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν πάντα οι βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. Ι. Μιχελογιαννάκης και Οδ. Βουδούρης), ακριβώς επειδή αποχώρησαν από το προηγούμενο κόμμα τους έχοντας προηγουμένως καταψηφίσει κάποια από τα μνημονιακά μέτρα.

Επί της στρατηγικής του κόμματος ενόψει της εξειδίκευσης των μέτρων, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι χαράσσει τρεις βασικές «κόκκινες γραμμές» και συγκεκριμένα:

Πρώτον, να μην προχωρήσει οποιοδήποτε είδος έμμεσης ή άμεσης απόλυσης με όποια μορφή και αν αυτό προωθείται, εννοώντας προφανώς την εφεδρεία. Η επιμονή σε αυτή τη στάση θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας έχει εξουσιοδοτηθεί από τον κ. Σαμαρά να σχεδιάσει «νέα» εφεδρεία, η οποία δεν θα μοιάζει με εκείνη που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, να μη θιγούν από τις οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσουν και τους συνταξιούχους αγρότες του ΟΓΑ, λέγοντας ότι τα 20 ή τα 30 ευρώ που μπορεί να περικοπούν από αυτές τις συντάξεις δεν θα ωφελήσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια και θα πλήξουν ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Τρίτον, να εξακολουθήσει να χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους αυτό το «κλάσμα» δώρου εορτών και διακοπών που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή, χωρίς περαιτέρω περικοπή.

Ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι σε αντίθεση με τις οριζόντιες και εν πολλοίς άδικες περικοπές, μεγαλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων με συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ως τέτοιες θεωρεί τη γρήγορη προώθηση της διαδικασίας συγχώνευσης και κατάργησης των οργανισμών, αλλά και την ταχύτατη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

****

«Δίκαιη εξειδίκευση» θέλει το ΠΑΣΟΚ

Του Βασιλη Nεδου

Ως ζήτημα μείζονος σημασίας για την αντοχή της κυβέρνησης αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τη «δίκαιη εξειδίκευση» των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι μετά την άμεση, εντός των επόμενων ημερών, εξειδίκευση των μέτρων που, όπως υποστηρίζουν, αποτέλεσε αποδοχή της σχετικής προτροπής των κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μπαρόζο από τον κ. Αντ. Σαμαρά, πρέπει να αποφασιστεί η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής εντός του διαμορφούμενου μακροοικονομικού πλαισίου.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμενε για την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς επειδή θεωρεί ότι η βαθιά ύφεση δεν θα επιτρέψει ούτως ή άλλως την επιτυχία των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης πως η κατάσταση χειροτερεύει και από το γεγονός ότι οι εταίροι μας δεν έχουν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για ενίσχυση της ρευστότητας. Εως την επιμήκυνση, τονίζουν, το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ανάγκη να διασφαλιστεί η «εσωτερική ισορροπία» των μέτρων, ώστε να μη θιγούν οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός, όπως αναφέρουν, ήταν και ο λόγος που ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει την κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου με μέτρα επτά δισ. ευρώ, ώστε αφενός μεν να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, αφετέρου δε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που τα μέτρα τελικά καταλήξουν να είναι οριζόντια, τότε θα υπονομευθεί στην πράξη η κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης, αλλά θα είναι και εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι βουλευτές που τη στηρίζουν. Από την Ιπποκράτους προσθέτουν ότι όλες οι προτάσεις του κ. Βενιζέλου αποσκοπούν ακριβώς στη στήριξη της κυβέρνησης, σε αντίθεση, όπως λένε, με «διάφορους κύκλους» οι οποίοι «υποτίθεται στηρίζουν τον πρωθυπουργό» και αντιδρούν με «επιπόλαιο και αβαθή τρόπο». Τονίζουν μάλιστα ότι η μοναδική κοινοβουλευτική απώλεια που έχει έως σήμερα καταγραφεί, αυτή του κ. Ν. Νικολόπουλου, προέρχεται από τη Ν.Δ. και μάλιστα από τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού.

Στην Ιπποκράτους εκφράζουν επίσης ανησυχία και για τη δυνατότητα της ΔΗΜΑΡ να αντισταθεί στις πιέσεις που πρόκειται να δεχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρουν, η ΔΗΜΑΡ θα κληθεί για πρώτη φορά να συνδιαμορφώσει αλλά και να εγκρίνει κοινοβουλευτικά κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα σε ένα πολύ απαιτητικό και ρευστό περιβάλλον εντός και εκτός Ελλάδος.

Ως προς την εφεδρεία, στο ΠΑΣΟΚ περιορίζονται πλέον στην επίκληση της προγραμματικής συμφωνίας και των προεκλογικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων. Η αμφίσημη δήλωση του κ. Γ. Ντόλιου ότι «απαιτείται αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας για την εφαρμογή της εφεδρείας», αφήνει κάποια περιθώρια πιθανής αλλαγής στάσης, καθώς πέρα από το πρακτικό σκέλος του πράγματος ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ο ίδιος ως υπονομευτής της συνοχής της κυβέρνησης. Αντιθέτως, επισημαίνουν συνεργάτες του, είναι απορίας άξιον το πώς κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. διατυπώνουν θέσεις διαμετρικά αντίθετες με όσα υποστήριζαν τόσο προεκλογικά όσο και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ