2012-08-12 19:13:03
Φωτογραφία για Κάτι «τρέχει» στον Περισσό...
«Ο ελληνικός λαός και πριν απ’ όλα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αποφασίσουν ότι η αποδέσμευση από την Ε.Ε. και η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η μόνη εναλλακτική λύση και πρέπει να... δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτό». 

Το απόσπασμα προέρχεται από τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα την περασμένη Πέμπτη, με την οποία σχολίαζε το «θέατρο», όπως το χαρακτήρισε, των πολιτικών αρχηγών με τις υποτιθέμενες διαφωνίες γύρω από τα μέτρα.

Με αυτή τη δήλωσή της η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ φαίνεται να αναβαθμίζει τη θέση υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης από την Ε.Ε. και της μονομερούς διαγραφής του χρέους σε άμεσο πολιτικό αίτημα, το οποίο αναμένει ότι θα αναδειχθεί και από τα πράγματα ως το πλέον κρίσιμο επίδικο του διαστήματος από εδώ και πέρα.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις εκφωνήσεις του προηγούμενου διαστήματος: το αίτημα για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους τίθεται μεν στο κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής διεκδίκησης και απευθύνεται στα λαϊκά και εργατικά στρώματα, δεν τίθεται όμως υπό την απαράβατη προϋπόθεση της «λαϊκής εξουσίας», όπως τουλάχιστον την εννοεί και την προβάλλει το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.


«Όχι στους εκβιασμούς»

Είναι ανοιχτό το ερώτημα αν η παραπάνω «μικρή» μετατόπιση της ηγεσίας του ΚΚΕ αντικατοπτρίζει το εσωκομματικό τοπίο και την ανταπόκριση στην όποια εσωκομματική κριτική ή αν πρόκειται για μια επανεκτίμηση της κατάστασης με βάση τα εντεινόμενα πολιτικά αδιέξοδα, σε συνδυασμό με τη ραγδαία κοινωνική κατάρρευση.

Φαίνεται πάντως να αναγνωρίζει αυτό που φάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή την κρισιμότητα της διεκδίκησης μιας άμεσης φιλολαϊκής διεξόδου.

Αν ο Περισσός όντως έχει επανεξετάσει τα δεδομένα κι έχει κρίνει ότι πλέον το εν λόγω αίτημα αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα, προφανώς θα φανεί από το αν θα δώσει συνέχεια, όχι μόνο σε επίπεδο επίσημων τοποθετήσεων αλλά και στην πράξη (χωρίς να αναμένει κανείς βέβαια ότι το ΚΚΕ αλλάζει ή εγκαταλείπει τη θέση του για τη «λαϊκή εξουσία»). Για παράδειγμα πώς εννοεί τις «πολιτικές προϋποθέσεις» και τι θα κάνει για να υπάρξουν Από την άλλη, η άμεση αποδέσμευση από την Ε.Ε. και η μονομερής διαγραφή του χρέους έρχονται να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, καθώς, σύμφωνα με την πάγια άποψή του, κατάργηση αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να υπάρξει εντός της Ε.Ε.

Η ηγεσία του κόμματος, όπως τόνισε και η Αλέκα στη δήλωσή της, εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η πρόταση του ΚΚΕ βρίσκεται «στην απόλυτη επικαιρότητα», η οποία «αποτελεί αφετηρία για να αντιμετωπίσει ο λαός όλους τους ποικιλώνυμους εκβιασμούς και το πραγματικό πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά του: η απόλυτη χρεοκοπία. Αυτή θα είναι και η εξέλιξη των πραγμάτων»...
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ