2012-08-13 08:30:24
Φωτογραφία για Ποιοί και πώς κέρδισαν από την κρίση
By Robin Wigglesworth, Jack Farchy, Michael Mackenzie και Alice Ross

Τα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα «έδιναν ρέστα» πριν ξεσπάσει η παγκόσμια πιστωτική κρίση πέντε χρόνια πριν και σαρώσει την επενδυτική κοινωνία. 

Από τότε, είναι ξεκάθαρο ότι τα «απλά» ενεργητικά έχουν το πάνω χέρι, με τον χρυσό, τα σιτηρά και τα κρατικά ομόλογα να δίνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. 

«Το asset allocation έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα», εξηγεί ο Michael Turner, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής και asset allocation της Aberdeen Asset Management. “Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι τα yields των κρατικών ομολόγων θα έπεφταν τόσο χαμηλά;» 

 Οι επενδυτές που κατευθύνθηκαν προς τα πιο ασφαλή και ρευστοποιήσιμα ενεργητικά που μπορούν να βρουν, συσσωρεύτηκαν πάνω στα ομόλογα ΗΠΑ, Γερμανίας και Βρετανίας, δημιουργώντας αθροιστικά κέρδη 38%, 26% και 19% αντιστοίχως σε δολάρια κατά την τελευταία μισή δεκαετία, σύμφωνα με την Deutsche Bank. 


Ακόμη κι αυτές οι αποδόσεις ωχριούν μπροστά στην 5ετή απόδοση του καλαμποκιού, του χρυσού, του αργύρου, του πετρελαίου και του σταριού. Τα εταιρικά ομόλογα έχουν επίσης καλή εμφάνιση, με τα αμερικανικά επιχειρηματικά ομόλογα να δίνουν απόδοση συνολικά 44%. Τα ευρωπαϊκά junk bonds έχουν απόδοση 26% σε ορους δολαρίου.

Αντιθέτως, τα χρηματιστήρια ολιγωρούν. Ακόμη και στις ΗΠΑ, μια από τις αγορές με τις καλύτερες εμφανίσεις, οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 500 δισ. δολ. από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από τον Μάιο 2007. 

Όμως, οι επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα ενεργητικά που αποδείχθηκαν νικητές την τελευταία 5ετία, δύσκολα θα επαναλάβουν ανάλογη πορεία την ερχόμενη 5ετία.Αν και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο και ίσως διολισθήσουν περαιτέρω, λίγοι περιμένουν να συνεχιστούν να προσφέρουν τα θεαματικά κέρδη που προσέφεραν. 

Αντίστοιχα, τα εταιρικά ομόλογα της επενδυτικής κλίμακας (investment-grade) έχουν επίσης ευνοηθεί από την τάση για ασφάλεια, αλλά τα yields είναι τώρα πολύ χαμηλά, έστω κι αν τα spreads σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα παραμένουν υψηλότερα απ’όσο πριν την κρίση. 

Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί, θα εξανεμίσει τις αποδόσεις των ασφαλών, αλλά χαμηλής απόδοσης, ενεργητικών σταθερού εισοδήματος, προειδοποιούν οι αναλυτές. «Κάποια στιγμή στο μέλλον ο πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί και τα ομόλογα δεν θα είναι καλή επένδυση σε τέτοιο περιβάλλον, προειδοποιεί ο Robert Farago της Schroders Private Bank. 

Ο χρυσός και ο άργυρος έχουν ωφεληθεί από το στάτους του «εναλλακτικού» νομίσματος, που δεν αποσταθεροποιείται με τις αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Όμως μετά τα θεαματικά κέρδη της τελευταίας μισής δεκαετίας, πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι ο κύκλος των πολυτίμων μετάλλων έχει κλείσει. 

Επιπλέον, τα κέρδη από τις τιμές των εμπορευμάτων δεν είναι ευκολα, καθώς ορισμένα προϊόντα έχουν κάνει ράλι, όμως άλλα, όπως το φυσικό αέριο, έχουν υποχωρήσει. 

Επίσης οι επενδυτές σε futuresεμπορευμάτων έχουν τιμωρηθεί καθώς υποχρεώθηκαν να μετακυλίσουν τις θέσεις τους από προθεσμιακά συμβόλαια που λήγουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, ένα φαινόμενο γνωστό ως “negative roll yield” στα χρηματιστήρια. Αν και ο δείκτης S&P GSCI, ο πιο επενδυμένος δείκτης εμπορευμάτων, έχει ενισχυθεί 34,8% σε αξία spot από τον Αύγουστο 2007, οι επενδυτές του θα έχουν χάσει 19,3% λόγω της της αρνητικής μετακύλισης.

 

Ολο περισσότερο επενδυτές αναρωτιούνται μήπως ο «σούπερ-κύκλος» της bull marketτελειώνει, καθώς η Κίνα μεταστρέφεται από μια περίοδο εντάσεως υποδομών σε περίοδο εντάσεως κατανάλωσης και περίοδο βραδύτερης οικονομικής επέκτασης γενικότερα. Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι οι αναδυόμενες αγορές θα είναι το επόμενο «μαλακό σημείο» της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο Stephen Jen του macro hedge fund SLJ Macro Partners, πιστεύει ότι ο κοσμος μπαινει πλέονστο τρίτο στάδιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που μετακινήθηκε από τις ΗΠΑ στην ευρωζώνη και εκδηλώνεται τώρα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

“Επί τέσσερα χρόνια οι πιστωτικοί κύκλοι στις αναδυόμενες αγορές τροφοδοτήθηκαν από την νομισματική χαλάρωση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα, ” λέει. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε υποτονικά στατιστικά και στις τρεις μεγάλες χρονικές ζώνες του πλανήτη. Με ταράζει πολύ το γεγονός οι ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο είναι τρομαγμένοι”. 

Πάντως, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά -οι μετοχές- μπορεί να αρχίζουν να ξανακερδίζουν την λάμψη τους στα επόμενα 5 χρόνια, ειδικά αν η ευρωζώνη καταφέρει να αποφύγει την οικονομική και πιστωτική καταστροφή. 

«Ακόμη κι αν δεν δούμε τις πραγματικές χρηματιστηριακές αποδόσεις του τελευταίου αιώνα,έστω και το μισό από αυτό θα αποδειχθεί καλύτερο από τις υπόλοιπες επενδυτικές τοποθετήσεις», πιστεύει ο Robert Doll, seniorσύμβουλος της BlackRock. 

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ