2012-08-13 10:14:05
Φωτογραφία για Τα επόμενα βήματα του Curiosity στον πλανήτη Άρη
Το τροχοφόρο διαστημόπλοιο έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη με επιτυχία, αλλά το ερώτημα που μετράει είναι το «και μετά;» Το Curiosity τα κατάφερε. Έφτασε την εβδομάδα που μας πέρασε στον Άρη. Κατάφερε να «προσγειωθεί» (λέμε άραγε «προσαρεωθεί»;) και έφτασε στο σημείο που ήταν προκαθορισμένο από τη NASA, κοντά στον κρατήρα Κάρτερ. Και μετά; Αυτό είναι το ερώτημα που υπάρχει στα χείλη όλων. Μάθαμε για την επιτυχία της NASA να στείλει το Curiosity στον κόκκινο πλανήτη, αλλά δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι δουλειά έχει εκεί. Ας τα δούμε αναλυτικά λοιπόν:

«Αυτή είναι μια νίκη για την ανθρωπότητα. Η εξερεύνηση του Άρη θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το σύμπαν και τη δική μας θέση μέσα του», σχολίασε ο Ζαν-Λου Σαμώ, ο πρόεδρος της Caltech που έφτιαξε το όχημα.

Τα επόμενα βήματα του Curiosity λοιπόν προς την κατανόηση του σύμπαντός μας, θα ξεκινήσουν πρώτ' απ' όλα από την... κατανόηση του εαυτού του. Το σκάφος πρέπει αρχικά να εξετάσει αν όλα τα επιστημονικά εργαλεία, τα οποία φέρει, λειτουργούν κανονικά. Η διαδικασία εισόδου στην ατμόσφαιρα του Άρη και «προσγείωσης» στην επιφάνειά του, ίσως να έχει προκαλέσει κάποιες ζημιές.


Μαζί με τα επιστημονικά του όργανα, το σκάφος θα ελέγξει αν λειτουργούν σωστά όλα του τα κυκλώματα. Εννοείται ότι δεν το κάνει μόνο του, αλλά με την βοήθεια των τεχνικών της NASA, οι οποίοι από προχθές ανοιγοκλείνουν διακόπτες και πατάνε κουμπάκια, βλέποντας πώς αντιδρά το σκάφος.

Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 ημέρες ακόμη, αναλόγως και των προβλημάτων που θα ανακαλυφθούν. Στη συνέχεια το Curiosity θα αρχίσει να τραβάει φωτογραφίες του περιβάλλοντός του. Οπότε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε μπόλικο φωτογραφικό υλικό από τον κρατήρα Κάρτερ. Kαι μάλιστα, οι επόμενες φωτογραφίες θα είναι υψηλής ανάλυσης και ποιότητας. Αυτές που έχουμε δει ως τώρα δεν προέρχονται από την ειδική κάμερα του σκάφους, αλλά από μια δεύτερη που λειτουργεί ως μετρητής φωτός για να δίνει εντολές στην HD μηχανή. Μόλις η NASA σιγουρευτεί ότι η κάμερα λειτουργεί κανονικά, θα αρχίσουν να έρχονται και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες!

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, και αφού πια η NASA έχει σιγουρευτεί ότι όλα λειτουργούν καλά στο τροχοφόρο και ότι... δεν θα χαθεί στα κατατόπια γύρω του (ο κίνδυνος να πέσει σε κάποια χαράδρα είναι αυτός που φοβούνται πιο πολύ), τότε θα αρχίσει να κάνει τις πρώτες του βόλτες!

Οι βασικοί στόχοι της αποστολής είναι έξι και τα επιστημονικά εργαλεία που φέρει το Curiosity θα προσπαθήσουν να τους ικανοποιήσουν όλους:

- Να καταλάβει την ορυκτολογική σύνθεση της επιφάνειας του Άρη.

- Να βρει χημικές ενώσεις που ίσως να αποτελούν ενδείξεις ζωής.

- Να κατανοήσει υπό ποίες συνθήκες δημιουργήθηκαν οι βράχοι του Άρη.

- Να κατανοήσει την διαδικασία μορφοποίησης της ατμόσφαιρας του Άρη.

- Να βρει πώς διακινείται το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα στον πλανήτη.

- Να ορίσει επακριβώς την ραδιενέργεια στην επιφάνεια του πλανήτη.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ