2012-08-14 04:52:03
Φωτογραφία για «Η απειλή προέρχεται από την οικονομική κρίση στην ΕΕ»
Έκθεση της αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας, αναφέρει ότι «οι προοπτικές για την αυστραλιανή οικονομία κρίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες χάρη... στα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και στον χαμηλό πληθωρισμό». Εντούτοις, διατηρείται μια μικρή επιφύλαξη, εξαιτίας της ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, όμως «η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την οικονομική κρίση στην ΕΕ», όπως τονίζεται.

Ο οικονομικός αναλυτής David Uren, σχολιάζοντας την έκθεση στην εφημερίδα The Australian, αναφέρει ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται πως «η οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη καθιστά ανέφικτο στόχο τη συγκράτηση των ελλειμμάτων κυρίως σε ό,τι αφορά χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία».

Ως εκ τούτου, «διαβρώνεται το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, καθώς περιστέλλεται η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, στην προσπάθεια διατήρησης υψηλών αποθεματικών, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται το σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος».


Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί «εκτενούς παρέμβασης στις αγορές ομολόγων του δημοσίου για την ελάφρυνση του χρέους των χωρών της περιφέρειας, μήνυμα με κύριο αποδέκτη τις διεθνείς αγορές, κρίνεται ότι δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, καθώς τα προβλήματα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι δομικά».

Τέλος, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης αποτελεί «εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς τίθενται ζητήματα ουσίας που πρέπει να επιλυθούν, όπως το εάν θα συμπεριληφθούν στην ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, φερ' ειπείν της Ελλάδας ή της Ισπανίας, δεδομένου ότι η Γερμανία δηλώνει πως δεν έχει άλλη υπομονή κυρίως με την ελληνική περίπτωση», οπότε «είναι πολύ πιθανή η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση άμεσα», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μάλιστα, στον βαθμό που η αυστραλιανή οικονομία «έχει την Κίνα ως βασικό οικονομικό εταίρο, θεωρείται ότι οι Κινέζοι επικεφαλής έχουν ήδη προνοήσει για πιθανή σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας έτσι τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης για την Αυστραλία», καταλήγει το άρθρο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ