2012-08-14 17:20:56
Φωτογραφία για ΠΤΩΣΗ 0,2% ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητο.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ δεν είχε σημειώσει μεταβολή έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Όπως όλα δείχνουν, η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους. Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε (κατά 0,7%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και στην Ισπανία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% έναντι του α΄τριμήνου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Στην Πορτογαλία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και η Κύπρος παρέμεινε σε ύφεση. Στη Φινλανδία, η πτώση ήταν 1% έναντι αύξησης 0,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Η Eurostat δεν ανακοίνωσε στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.


Σε ό,τι αφορά την ΕΕ των «27», σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε παραμείνει αμετάβλητο.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.

Νωρίτερα, σήμερα, οι σχετικές ανακοινώσεις από τη Γερμανία και της Γαλλία έδειξαν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης απέφυγαν, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, την ύφεση.

Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, το βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,6% έναντι του Μαΐου, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,9%.

Στην ΕΕ, υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ στο α΄τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,8%.

Το ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην Wall Street Journal με τίτλο «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση 2.0».

Ο Φινλανδός αξιωματούχος περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Μάλιστα για την Ελλάδα αναφέρει ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς, κάνοντας μνεία στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ένα ισχυρότερο Ευρώ.

«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

» Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα για αυτό το σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.

Στο ίδιο άρθρο ο Όλι Ρεν ότι η διαδικασία της από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα εμβάθυνση της «από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση χρέους.

Αφού επισημαίνει ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της προβλήματα να επιλύσει, τονίζε: «Ας μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Ας εργαστούμε μαζί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε ισχυρότεροι και με πιο βιώσιμη περπατησιά από την κρίση.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ