2012-08-14 17:37:12
Φωτογραφία για ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΖΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ
Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας τουριστικής βίζας, με δικαίωμα εργασίας.

 Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, η χώρα του και η Ελλάδα έχουν πολύχρονες, ισχυρές και άριστες σχέσεις, που στηρίζονται και στην παρουσία πολυάριθμης ομογένειας στην Αυστραλία.

«Η σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας τουριστικής βίζας, με δικαίωμα εργασίας αναγνωρίζει αυτές τις άρρηκτες σχέσεις και θα ενδυναμώσει τους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών» τόνισε ο Αυστραλός υπουργός.

Αν επιτευχθεί η συμφωνία, θα ισχύει και για τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον κ. Μπόουεν, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πάρουν κάποιον χρόνο». Εξήγησε, παράλληλα, ότι θα δίνεται η δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών να επισκέπτονται για δώδεκα μήνες την Ελλάδα ή την Αυστραλία, έχοντας το δικαίωμα εργασίας.


Η Αυστραλία έχει ανάλογες συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες. Την ίδια ώρα τη σύσφιξη των σχέσεων με τον Ελληνισμό επιδιώκει η αυστραλιανή κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν ανακοίνωσε τη σύσταση Ελληνικής Υπουργικής Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Οι ομογενείς, οι οποίοι θα στελεχώνουν την Επιτροπή που θα συμβουλεύει την αυστραλιανή κυβέρνηση είναι οι Ελένη Κώνστα, Χάρης Δανάλης, Δημήτρης Γεωργίου, Σούλα Χουντάλα, Γιάννης Καλοκαιρινός, Βρασίδας Καράλης, Πίτερ Λαμπρόπουλος, Γκάρι Μίτσελ, Νίκολας Πάπας, Χάρης Πατσούρης, Αντζέλικα Πούλος, Ρούλα Τσιόλας, Λεωνίδας Βλαχάκης και Σάκης Ζαφειρόπουλος.  Στόχος της Επιτροπής είναι, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπόουεν, να γίνει δίαυλος επικοινωνίας της ομογένειας με τα κυβερνητικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργών Μετανάστευσης, Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και των ομογενών βουλευτών Μαρίας Βαμβακινού και Στιβ Γεωργανά, τα μέλη της Επιτροπής έχουν γνώσεις και ευρεία δράση στους τομείς επαγγελματικής και εθελοντικής δραστηριότητας ώστε να δύνανται να συμβουλεύουν την κυβέρνηση Γκίλαρντ.

Συμπρόεδροι της Ελληνικής Επιτροπής είναι η Μαρία Βαμβακινού και ο Στιβ Γεωργανάς, καθώς και οι υπουργοί Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Κρίς Μπόουεν και Κέιτ Λάντι, αντιστοίχως.

Πάντως η Αυστραλία θα πρέπει, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να βρει άλλους 800.000 εργάτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ανάπτυξης σε τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών και η εξορυκτική βιομηχανία, όπου απαιτείται ειδικευμένο προσωπικό.

Σχετική ανάλυση που εκπόνησε αρμόδια υπηρεσία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας «προειδοποιεί» την κυβέρνηση Γκίλαρντ ότι το εργασιακό τοπίο της χώρας αναμένεται να αλλάξει δραματικά, με μείωση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία κατά 85.000 και αύξηση του αριθμού των ειδικευμένων εργατών.

Η ανάλυση αυτή κοινοποιήθηκε στους εργοδότες, προκειμένου να λάβουν εγκαίρως τα ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουν ειδικευμένα εργατικά χέρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών του υπουργείου Εργασίας, η ζήτηση για ανειδίκευτους εργάτες αναμένεται να αυξηθεί κατά 10.000, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός τους θα αντιπροσωπεύει το 7% των 800.000 εργατών που θα χρειαστεί η χώρα. Από αυτές τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν την προσεχή πενταετία, 220.000 θα δημιουργηθούν στο Κουίνσλαντ, 190.000 στη Νέα Νότιο Ουαλία, 180.000 στη Βικτώρια, 150.000 στη Δυτική Αυστραλία και 50.000 στη Νότιο Αυστραλία.

Η ανάλυση στάλθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στον ομοσπονδιακό υπουργό Εργασίας, Μπιλ Σόρτεν, ο οποίος και αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργοδοτών για να συζητήσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αν εξακολουθήσει η ζήτηση ειδικευμένων εργατών, οι τελευταίοι θα μπορούν να επιλέγουν τη δουλειά που επιθυμούν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει την εκδοχή να προχωρήσει σε νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υιοθετώντας την έκθεση Γκόνσκι, στην οποία προτείνεται δαπάνη 5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των καιρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ