2012-08-18 12:08:06
Φωτογραφία για Οι καρχαρίες κάνουν καλό στην... παραλία!
Οι καρχαρίες τελικά μπορεί να μην αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο της... παραλίας! Ερευνητές από τη Βρετανία διαπίστωσαν ότι το δέρμα του κήτους ίσως κρύβει το μυστικό για το τέλειο αντηλιακό. Ο λόγος; Όπως παρατήρησαν, το δέρμα του καρχαρία μαυρίζει όταν εκτεθεί στον ήλιο, αλλά είναι το μοναδικό ψάρι που αυτό το μαύρισμα δεν μπορεί να προκαλέσει ποτέ καρκίνο του δέρματος. Όπως αναφέρει ο Μάικλ Σουίτ της Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ,«από όσο γνωρίζω, οι καρχαρίες εμφανίζονται εξαιρετικά ανθεκτικοί στις ασθένειες και τις βλάβες του δέρματος. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να προκληθούν μελανώματα στο δέρμα των καρχαριών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει το δέρμα τους τόσο ιδιαίτερο, αλλά οπωσδήποτε αυτό αξίζει να μελετηθεί».

Η βρετανική έρευνα έδειξε ότι μικροί σφυροκέφαλοι καρχαρίες που κρατούνταν σε ρηχό θαλασσινό νερό στο Ινστιτούτο Υδροβιολογίας της Χαβάης, σκούρυναν μετά από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν 600 φορές υψηλότερα από εκείνα του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα του καρχαρία έχει τέτοιο σύστημα αυτοπροστασίας αποτελεί προς το παρόν μυστήριο, αλλά θεωρείται ότι αν αυτό λυθεί, τότε οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν την «τέλεια» αντηλιακή κρέμα και για το ανθρώπινο δέρμα.
24h
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ