2012-08-18 15:05:59
Φωτογραφία για Πόλεμος ανακοινώσεων για τη ΛΑΡΚΟ - Τι απαντά η εταιρεία
Ενας "πόλεμος" ανακοινώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την καθαίρεση του Προέδρου και Διεθύνοντος Συμβούλου της ΛΑΡΚΟ κ. Αναστασίου Μπαράκου από το Υπουργείο Οικονομικών. Ως γνωστόν, ο κ. Μπαράκος καθαιρέθηκε με την αιτιολογία οτι δεν εφαρμόζει τους μνημονιακούς νόμους και αντί μειώσεων, έδωσε αυξήσεις!

Τι απαντά η εταιρεία:

1. Η ΛΑΡΚΟ έχει οφειλή ύψους 190,3 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο από διαφορές φορολογικού ελέγχου. Το κύριο μέρος αυτού του ποσού αφορά στην απόρριψη από τις φορολογικές αρχές των ζημιών που είχε υποστεί η εταιρεία από πράξεις hedging, λόγω διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές του νικελίου. Η ΛΑΡΚΟ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ήδη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 6 Μαρτίου 2012, εκδικάσθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο οι προσφυγές της και εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Ο νομικός σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, σε επιστολή του προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, αναφέρει ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί δικαστικώς για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών διαφορών που έχουν καταλογιστεί και οπωσδήποτε για τις ζημιές από πράξεις hedging. Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει καθυστερούμενες απαιτήσεις από το Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω «παγώματος» των επιστροφών εξαγωγικού ΦΠΑ.


Σε σχέση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, που προκύπτουν από τη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος με τα οποία χρεώνεται η ΛΑΡΚΟ από το 2005 και μετά, η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται ένα βήμα προ της δικαίωσής της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ήδη σχετική προσωρινή απόφαση της ΡΑΕ δικαιώνει τον έτερο μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή, την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδος, και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μειώσει το τιμολόγιο παροχής ρεύματος στα επίπεδα των 42 ευρώ. Ανάλογη απόφαση από τη ΡΑΕ αναμένεται να εκδοθεί και για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι υπόλοιπες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς το Δημόσιο και την «παλαιά» ΛΑΡΚΟ εξυπηρετούνται κανονικά. Το 2011 η ΛΑΡΚΟ πλήρωσε έναντι των οφειλών αυτών 5,89 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν μειωθεί σε 57,45 εκατ. ευρώ.

2. Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια, κυρίως λόγω των ζημιών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που υπέστη έως και το 2009 από πράξεις hedging. Οι ζημιές αυτές υπήρχαν και το 2009, όταν μάλιστα η εταιρεία λειτουργούσε στο 35% της παραγωγικής της δυνατότητας.

3. Το 2011, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της ΛΑΡΚΟ έφθασαν τα 33 εκατ. ευρώ και η εταιρεία ενέγραψε αποσβέσεις άνω των 17 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ. Από το 2000 και μετά η εταιρεία σχηματίζει ανελλιπώς αποσβέσεις. Τα σημαντικά καθαρά κέρδη της τελευταίας διετίας έχουν εμφανισθεί στους ηλεγμένους από ορκωτούς ισολογισμούς ΜΕΤΑ το σχηματισμό των απαιτούμενων βάσει του νόμου αποσβέσεων και είναι απολύτως... πραγματικά.

4. Οι δαπάνες προσωπικού στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ ανά τόνο νικελίου μειώθηκαν το 2011 κατά 22%. Οι δαπάνες μισθοδοσίας αντιστοιχούν στο 17% του κόστους παραγωγής, ποσοστό συγκρίσιμο με τα διεθνή δεδομένα αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε από τις 12 Ιανουαρίου 2012 μειώσεις αποδοχών κατά 25%, οι οποίες όμως απαγορεύθηκαν με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας και εκκρεμεί αντίστοιχη αγωγή των εργαζομένων, που θα συζητηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Στο μεταξύ, όμως, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ άρχισε διαπραγμάτευση με τα σωματεία για νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, με αντικείμενο ισοδύναμες περικοπές αποδοχών, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ