2012-08-19 15:42:04
Φωτογραφία για ΟΛΗ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΔΝΤ ...!!!
Πάνος Αμυράς από τον Τύπο της Κυριακής

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την τόνωση της οικονομίας ώστε να καμφθούν οι δυνάμεις της ύφεσης θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στα κρίσιμα ραντεβού που θα έχει σε Βερολίνο και Παρίσι με την...

καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του έχουν εκπονήσει αναλυτικό πρόγραμμα δράσης προκειμένου η γερμανική πλευρά να άρει τις αξεπέραστες ως τώρα ενστάσεις που έχει για την επιμήκυνση του Μνημονίου κατά δύο χρόνια (ως το 2016, δηλαδή) και ταυτόχρονα να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ για επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμο δρόμο, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διεθνή «οικονομικό γρίφο», τον οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν. Πάντως οι ίδιες πηγές, που έχουν άμεση επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις προθέσεις του Βερολίνου.


«Αν η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, τότε καμία από τις προτάσεις μας δεν θα την πείσει, όσο και αν το πακέτο που θα παρουσιάσουμε θα βασίζεται σε λογικά επιχειρήματα και στους κανόνες της οικονομίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές που ωστόσο εκτιμούν ότι η Μέρκελ δεν θα τραβήξει στα άκρα τη συνοχή της ευρωζώνης και δεν θα πατήσει τη σκανδάλη για την αποσύνθεση της νομισματικής ένωσης.

Ποια είναι όμως η στρατηγική που θα αναλύσει ο Αντ. Σαμαράς στη Γερμανίδα καγκελάριο; Καταρχήν στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν στο δόγμα της «δωρεάν επιμήκυνσης», δηλαδή μιας ρύθμισης χωρίς η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να χρειαστεί να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα.

«Αυτό που θα πούμε στην καγκελάριο είναι ότι, αν μας δώσετε παράταση, τότε εμείς μπορούμε να υποκινήσουμε την ανάπτυξη, να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα και να καλύψουμε τα χρηματοδοτικά κενά», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές που αναλύουν τις βασικές εναλλακτικές λύσεις:

1 Αν χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, θα μπουν στο τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ηδη η κυβέρνηση έχει επεκτείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βάζοντας στο σχεδιασμό την πώληση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ (που δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα), αλλά και την αξιοποίηση του Αττικού Παραλιακού Μετώπου από το Φάληρο ως το Σούνιο, που θα δημιουργήσει 50.000 καθαρές θέσεις εργασίας.

2 Αν πάψει η κινδυνολογία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και δοθεί «σιγουριά» στους επενδυτές, τότε η οικονομία μπορεί να μπει μπροστά χωρίς πρόσθετους πόρους, αρκεί να υπάρξει μια αλλαγή στη δοσολογία του εγκεκριμένου προγράμματος ώστε να γίνει πιο εμπροσθοβαρές και να δοθούν τώρα τα περισσότερα κεφάλαια και όχι στο τέλος της διετίας.

3 Εκτός από το ζήτημα της άμεσης ρευστότητας (cash flow), που μπορεί να επιλυθεί, υπάρχει και το «κεφαλαιακό» πρόβλημα (capital problem) που θέτει το ΔΝΤ εκτιμώντας ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η ελληνική πλευρά απαντά ότι αν αυξήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις κατά ένα ποσό της τάξης των 5-10 δισ. ευρώ σε βάθος οκταετίας (καθώς η βιωσιμότητα του χρέους κρίνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 120% για το 2020) και αντιμετωπίσουμε την έξαρση της ύφεσης, θα απαντηθούν και οι ενστάσεις του ΔΝΤ.

4 Εσχατη λύση είναι η συμμετοχή του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement) σε ένα είδος κουρέματος light για τα ομόλογα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς και γι’ αυτό το λόγο έχει βρει μια εναλλακτική πρόταση. Να μη γίνει κούρεμα συνολικά των ελληνικών ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ που έχει ο επίσημος τομέας, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να «χαρίσουν» στην Ελλάδα τις υπεραξίες που έχουν αποκομίσει από την αγορά των τίτλων. Δηλαδή να πουλήσουν στην Ελλάδα τα ομόλογα όχι στο 100% της ονομαστικής αξίας τους αλλά στην τιμή που τα αγόρασαν (περίπου στο 70% της αξίας) συν ένα νόμιμο τόκο και χαρίζοντας τις υπεραξίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ, που καλύπτει οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό.

Πώς θα περάσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ γνωρίζει ότι η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο θα δοκιμαστεί σκληρά στο ζήτημα των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συνοδευτεί στα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα ενώ ένα πρώτο crash test θα γίνει στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η Τρόικα αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή περικοπές δαπανών ύψους 7,5 δισ. ευρώ (κυρίως από μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και λειτουργικά έξοδα), ενώ δεν «δέχεται» ως ρεαλιστικές τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για 4 δισ. ευρώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται όπως οι «γόρδιοι δεσμοί». Αν η Τρόικα και βέβαια η Μέρκελ εξετάσει τα πάντα με το μάτι ενός λογιστή, τότε θα απαιτήσει και για αυτά τα 4 δισ. ευρώ πρόσθετα επώδυνα μέτρα, πέραν αυτών που γνωρίζουμε, οδηγώντας όμως το κυβερνητικό σχήμα σε βαθιά κρίση με αβέβαια κατάληξη. Αν πάλι δείξει πνεύμα συνεργασίας, τότε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα περάσει και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα δρομολογήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμά της.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αντιρρήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εφεδρεία ήταν για το μοντέλο που είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Το μοντέλο που θα προταθεί τώρα είναι διαφορετικό, ενώ ως μοναδική εναλλακτική λύση έχει τις απολύσεις. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι ότι γίνεται προσπάθεια «να σώσουμε ό,τι μπορούμε». 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ