2012-08-20 09:52:07
Φωτογραφία για Σενάρια - φωτιά για το μέλλον της Eλλάδας και του ευρώ
Ενα επταήμερο - φωτιά αρχίζει σήμερα για το κοινό νόμισμα όπου σειρά από κρίσιμες συναντήσεις κορυφής και σενάρια για το μέλλον της Αθήνας τα οποία διχάζουν το Βερολίνο δίνουν τον τόνο. Οι αναταράξεις στη γερμανική πρωτεύουσα προσφέρουν μια πρόγευση για το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και δύο από το ραντεβού στο Παρίσι με τον γάλλο Πρόεδρο.

ΟΧΙ ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. «Δεν είναι νοητό ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα» δήλωσε το Σάββατο ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο» πρόσθεσε. Με τη σκληρή γραμμή του γερμανού υπουργού Οικονομικών συντάσσεται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατών, που σε σημερινή του συνέντευξη στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» εμφανίζεται αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και την ουσία της συμφωνίας που έχει συνάψει η Αθήνα με τους δανειστές της. «Οι Ελληνες κάποτε πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Θα προσπαθήσουμε περισσότερο ή θα εγκαταλείψουμε το ευρώ;» διερωτάται. Για πολλούς συναδέλφους του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ, η δεύτερη θα ήταν η καλύτερη επιλογή.


ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. Είναι μια επιλογή πίσω από την οποία βρίσκεται το σενάριο ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός του ευρώ που θα συνοδευτεί από πακέτο βοήθειας ύψους 80 δισ. και ένα διάστημα έξι μηνών για την προετοιμασία της ομαλής επιστροφής στη δραχμή. Η επόμενη μέρα υποτίθεται ότι θα έβρισκε την ευρωζώνη απαλλαγμένη από το ελληνικό πρόβλημα και την Αθήνα αντιμέτωπη με την πρόκληση της επιστροφής στις αγορές και της αποπληρωμής των δανείων της. Το δεύτερο σενάριο μιας άμεσης ελληνικής εξόδου από το ευρώ είναι μια εξέλιξη που ξορκίζουν Παρίσι και μεσογειακή Ευρώπη αφού δεν θα ήταν τίποτε άλλο από το πρώτο βήμα μιας συνολικής κατάρρευσης με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τα σενάρια αυτά δεν διακινούνται ανοικτά. Είναι σαφές, όμως, ότι η ελληνική έξοδος δεν θεωρείται πλέον ταμπού. Από αυτήν την άποψη είναι ενδεικτική η δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος χαρακτήρισε «τεχνικά δυνατή» την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ηταν η δεύτερη προειδοποιητική βολή του Προέδρου του Eurogroup μετά τον χαρακτηρισμό της εξόδου ως «διαχειρίσιμης». Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι η έξοδος δεν είναι «πολιτικά νοητή» και ότι οι κίνδυνοι θα ήταν απρόβλεπτοι. Ο ίδιος κινείται στη γραμμή του τρίτου σεναρίου, αυτού που πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο να επαληθευτεί και προβλέπει παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με νέο κούρεμα του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο γερμανός επίτροπος Eνέργειας της Κομισιόν Γκίντερ Eτινγκερ που προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης. «Εάν δεν μπορέσουμε να κρατήσουμε στην ευρωζώνη μία χώρα με 3% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους, τότε δεν θα μας εμπιστευτεί κανένας για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων», δήλωσε στην «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Oπως και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο Ετινγκερ καυτηρίασε τις δηλώσεις του βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ περί «ελληνικής τιμωρίας που θα λειτουργούσε ως παράδειγμα προς αποφυγήν».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ενας πρώην αντικαγκελάριος, ο Γιόσκα Φίσερ, καυτηρίασε τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ. «Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Μπιλντ». «Η Ελλάδα ήταν στην αρχή ένα πρόβλημα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα έχει λάβει εντελώς διαφορετικές διαστάσεις», πρόσθεσε. Ο Πράσινος Γιόσκα Φίσερ τονίζει ότι η συντηρητική Καγκελάριος δεν έχει το θάρρος και την ευρωπαϊκή ματιά ενός ομοϊδεάτη προκατόχου της, του Χέλμουτ Κολ. Κι εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς πολιτική ένωση. Είναι ένα από τα λίγα σημεία στα οποία συγκλίνουν πολλοί στο Βερολίνο. Ανάμεσά τους είναι και η Ανγκελα Μέρκελ.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ