2012-08-20 19:22:54
Φωτογραφία για Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τα σινο-ιαπωνικά «Ίμια». Ερώτηση: Οι Έλληνες ακτιβιστές τίνος σημαία θα σήκωναν;
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των Ιαπώνων σε κινέζικες πόλεις

Ιάπωνες ακτιβιστές υψώνουν την σημαία της χώρας τους στο νησί Ουοτσουριτζίμα (AP Photo/Kyodo News, File)

Πολλές διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες σε τουλάχιστον έξι κινεζικές πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποβίβαση Ιαπώνων σε μια βραχονησίδα του αρχιπελάγους Σενκάκου, το οποίο διεκδικείται τόσο από την Ιαπωνία όσο και από την Κίνα, η οποία το αποκαλεί Ντιαογού.

Στην πόλη Γκουανγκζού, στα νότια, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιαπωνικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα όμως «Ιαπωνία φύγε από τα νησιά Ντιαογού», στην πόλη Σεντσέν που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, οι περίπου 2.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κι έσπασαν, συμβολικά, αυτοκίνητα Ιαπώνων κατασκευαστών, ενώ διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Χανγκζού και το Τσινγκντάο στα ανατολικά και στις πόλεις Σενιάνγκ και Χαρμπίν στα βορειοανατολικά.


Είχε προηγηθεί, το πρωί της Κυριακής, μια απόβαση από περίπου είκοσι ιαπωνικά πλοία στο νησί Ουοτσουριτζίμα του αρχιπελάγους, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο στολίσκος με περίπου 150 άτομα έφτασε στο κύριο νησί του αρχιπελάγους ώστε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Ιαπωνίας στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα. Οι Ιάπωνες εθνικιστές έδεσαν τα καράβια τους, κατέβηκαν στην ξηρά, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ύψωσαν την σημαία της Ιαπωνίας, προκειμένου, όπως τόνισαν, να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων, που σκοτώθηκαν εκεί κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

«Θέλουμε να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι τα νησιά αυτά είναι δικά μας. Είναι το μέλλον της Ιαπωνίας που βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ιάπωνας πολιτικός Εϊτζι Κοσάκα σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το αρχιπέλαγος Σενκάκου, εκτός από τη στρατηγική σημασία του, έχει σημαντικά οικονομικά κίνητρα καθώς τα νερά του είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ στο βυθό ενδεχομένως να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή μια ανάλογη κίνηση Κινέζων που αναχώρησαν με πλοία από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τα διαφιλονικούμενα νησιά, τα οποία διεκδικεί επίσης και η Ταϊβάν. Αμέσως, η Ιαπωνία, η οποία ελέγχει αυτό το σύμπλεγμα νησιών από τα τέλη του 19ου αιώνα, απέλασε από εκεί τους κινέζους ακτιβιστές, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στις δυο ασιατικές χώρες.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ