2012-08-23 10:23:33
Φωτογραφία για Αρχίζει να αλλάζει το κλίμα...
Παρά το μπαράζ και χθες των σκληρών δηλώσεων για την Ελλάδα, όπως αυτές της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κες Ντε Γιάγκερ, κάποιες ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος υπέρ της χώρας μας αρχίζουν να διαφαίνονται, σύμφωνα τουλάχιστον με ανταπόκριση της εφημερίδας «New York Times» από το Βερολίνο.

Συντηρώντας το κλίμα των αρνητικών δηλώσεων για τη χώρα μας, χθες η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά πως «δεν θα υπάρξει απόφαση την Παρασκευή για την Ελλάδα», ενώ και ο κ. Γιάγκερ τόνισε πως «το να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι καλή ιδέα».

Σύμφωνα ωστόσο με ανταπόκριση των «Νιου Γιορκ Τάιμς» από τη γερμανική πρωτεύουσα που επικαλείται πληροφορίες από κύκλους της κυβέρνησης της χώρας, η διάθεση του Βερολίνου αρχίζει να γίνει πιο διαλλακτική απέναντι στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για τη χώρα μας να κερδίσει χρόνο για να ικανοποιήσει τους όρους των δανειστών της προκειμένου να στήσει και πάλι στα πόδια της την οικονομία της.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ενώ κάποια στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Α. Μέρκελ συνεχίζουν να επιμένουν στη σκληρή γραμμή, κάποια άλλα δείχνουν να είναι πρόθυμα να δεχθούν χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, παρότι η Γερμανία δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τόσο αυτή όσο και άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμένες να δεχθούν μια χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα, εφόσον φυσικά η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί. «Είναι σημαντικό για την Αθήνα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εφαρμογής των μέτρων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». «Αν το κάνει, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευέλικτα», συμπλήρωσε.

Κατά την εφημερίδα, στην Ευρώπη αρχίζει να δημιουργείται η διαπίστωση πως ήδη η λιτότητα έχει ωθήσει την Ελλάδα στα άκρα και πως κάθε επιπλέον μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση απλώς θα ρίξει νερό στον μύλο των ακραίων πολιτικών κομμάτων.

Φυσικά, πολλές είναι ακόμη οι φωνές - γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» - συμπεριλαμβανομένου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που επιμένουν στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. «Οχι σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα», δηλώνει για παράδειγμα ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας «Ντι Βελτ» Τ. Σμιτ σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα» αναφέρει πως «η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και δεν θα υπάρξει κανένα ντόμινο». Σημειωτέον ότι η «Ντι Βελτ» ανήκει στον ίδιο εκδοτικό όμιλο με την «Μπιλντ», που φιλοξένησε χθες συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Παρόμοιες ήταν χθες και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Φουκς.

Παράλληλα, άλλες φωνές καλούν το Βερολίνο να αλλάξει στάση, στην οποία μάλιστα ασκούν κριτική όπως ο Ανταμ Πόσεν, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να αναδιαρθρώσει το χρέος που της οφείλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Πόσεν. Πρόσθεσε μάλιστα πως υπεύθυνες για την κρίση είναι οι γερμανικές τράπεζες, που τις καλές εποχές ενθάρρυναν τη ροή χαμηλότοκων δανείων προς τις χώρες του Νότου, χρήματα που κατέληξαν πίσω στον Βορρά για να πληρώσουν τα αγαθά που η Γερμανία εξήγαγε.

Γιώργος Φιντικάκης
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ