2012-08-23 13:15:04
Φωτογραφία για Οι συνεχείς ζυμώσεις για το ελληνικό ζήτημα, η αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ & το Χ.Α.
Οι εξελίξεις στην οικονομία, στη σκιά των συνεχών συναντήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εξακολουθήσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, αναμένεται σήμερα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Φ. Ολάντ, μια ημέρα πριν την αυριανή επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου και θα συζητηθεί, χωρίς φυσικά να αναμένονται επίσημες/τελικές αποφάσεις, το ελληνικό ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, η Α. Μέρκελ ξεκαθάρισε και πάλι χθες ότι δε θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις στην συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού πρώτα θα αναμένεται η έκθεση της Τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, καθώς και του Ζ.Κ. Γιούνκερ, οι οποίοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα αποκλείεται να ληφθεί πριν από τις ανακοινώσεις και την έκθεση των δανειστών. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν και σε επίσημα δεν αναμένονται ανακοινώσεις, είναι σίγουρο ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στους κόλπους της Ε.Ε., για το ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο αποκάλυψε χθες και ο ίδιος Ζ.Κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι είχε μιλήσει την Τρίτη με την Α. Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα και τη χρονική επιμήκυνση.


Με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο, θα σταθούμε στις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ, οι οποίες θα λέγαμε (όπως συχνά συμβαίνει με τον πρόεδρο του Eurogroup), ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον, σίγουρα μεγαλύτερο από αυτές που συνήθως γίνονται στα πλαίσια μίας τυπικής συνέντευξης τύπου. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε αυτά που κρατάμε ήταν αφενός η παραπάνω δήλωση, ότι την Τρίτη συζήτησε με την Α. Μέρκελ το ζήτημα της χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, αφετέρου (σε ερώτηση δημοσιογράφου – αν αναμένεται κούρεμα του χρέους με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα), ότι έχει συζητηθεί το θέμα, χωρίς να μπορεί να πει κάτι περισσότερο, όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Μάλιστα, θα παρατηρούσαμε ότι το γεγονός και μόνο ότι δεν απάντησε αρνητικά, θα λέει αρκετά από μόνο του.

Θα θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, την άποψη την οποία έχουμε διατυπώσεις εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι ευρωπαίου αξιωματούχοι θα αποφασίσουν τελικά ένα περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους (Haircut 2, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα), κάτι το οποίο κρίνουμε κλειδί, έτσι ώστε να αρχίσει να μπαίνει ένα τέλος στο ελληνικό δράμα. Μάλιστα, μια πιθανή επιλογή για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους θα ήταν το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει η EKT, σε ποσοστό μέχρι 30% (όσο περίπου το κέρδος της, σε σχέση με τις τιμές κτήσης – μετά τις αγορές στη δευτερογενή αγορά), αφού σε αυτήν την περίπτωση δε θα υπήρχε ζημία, κάτι το οποίο σίγουρα θα έβρισκε αντίθετη τη διοίκηση της ΕΚΤ. Επίσης, μείωση, σε ένα βαθμό, του χρέους και παράλληλα ελάφρυνση του προγράμματος επιτυγχάνεται και με τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας, κάτι το οποίο θα λέγαμε ότι άφησε να εννοηθεί προχθές και η γερμανική κυβέρνηση. Τέλος, κλειδί μπορεί να αποδειχθούν τα ζήτημα που αφορούν τον ESM - τις αγορές ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και θα οριστικοποιηθούν, τις προσεχείς εβδομάδες, για την Ισπανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια παρόμοια απόφαση για την ελληνική κεφαλαιοποίηση, θα σήμαινε ότι τα περίπου 50δις ευρώ, δε θα προσμετρούσαν στο ελληνικό χρέος, αλλά στον ESM, συμβάλλοντας σημαντικά στην περαιτέρω μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ

Σε ένα σύντομο σχόλιο για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και το ρόλο της ΕΚΤ, θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν πλέον επίσημο ότι τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται αν οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο δράσης της ΕΚΤ (εκτεταμένης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη κυκλοφορεί, στα υπουργεία οικονομικών συγκεκριμένων χωρών, draft με τις πιθανές δράσεις της ΕΚΤ. Κλείνοντας το σχόλιο μας, να σταθούμε στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, Γ. Άσμουσεν, που φανερώνουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα μόλις αναφέραμε για τον πιθανό ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο γερμανός τραπεζίτης δήλωσε ότι σύντομα, θα αρχίσουν ξανά οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Όπως τόνισε ο Άσμουσεν το νέο πρόγραμμα αγορά ομολόγων θα είναι πιο επιτυχημένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, και συμπλήρωσε ότι το νέο πρόγραμμα είναι καλύτερα σχεδιασμένο σε σχέση με τα παλιά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό της ΕΕ, τον EFSF, αρχικά κι αργότερα σε συνδυασμό με τον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ, τον ESM, όταν αυτός ενεργοποιηθεί. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι θα ήταν θετικό το αίτημα για παρέμβαση των EFSF - ESM στην πρωτογενή αγορά, πριν αναλάβει δράση η ΕΚΤ. Ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί προϋπόθεση για παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας δήλωσε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις παρεμβάσεις που αναμένονται.

----------------------

Στα αμιγώς χρηματιστηριακά, άλλη μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση αναμένεται σήμερα, με τον όγκο συναλλαγών, όπως και αναμενόταν, να δείχνει αυξητικές τάσεις και να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά την ειδησεογραφία, οι εξελίξεις στην οικονομία θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν αναμονή της αυριανής συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και με φόντο τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ. Να σημειωθεί ότι σήμερα, αναμένεται και μια πολύ σημαντική συνάντηση της Α. Μέρκελ και του Φ. Ολάντ, με τη Γερμανία να έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις σε αυτό τον κύκλο των διπλωματικών επαφών.

Στις υπόλοιπες ειδήσεις, η μετοχή του ΟΠΑΠ (η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου – μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης) αναμένεται να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Στα επιμέρους σημεία και όσον αφορά τις τράπεζες, να επαναλάβουμε εν συντομία και σήμερα, ότι τις προσεχείς ημέρες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας και του ΤΤ. Επίσης, να σταθούμε και στις σημερινές πληροφορίες της στήλης «Κυνηγός», σύμφωνα με τις οποίες ο έλληνα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα (μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) θα υπάρξει μια σημαντική είδηση από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, φωτογραφίζοντας τον ΟΠΑΠ.

Τέλος, κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για το χρηματιστήριο και παρά τη χθεσινή, μικρή, πτώση, πιστεύουμε ότι σύντομα η αγορά θα βρεθεί στις πολύ σημαντικές μακροπρόθεσμες αντιστάσεις, όπου και ο ΓΔ θα δώσει μια πραγματικά δύσκολη μάχη, έτσι ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η μακροπρόθεσμη αρνητική τάση, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ