2012-08-27 08:19:53
Φωτογραφία για ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
Παρέμβαση Βενιζέλου στην Κ.Ο για τα νέα μέτρα

Σε περικοπές πολλών ταχυτήτων στις αποδοχές 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια προσανατολίζεται η κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των υπουργικών αντιδράσεων από τη μία πλευρά και να ολοκληρώσει το παζλ των μέτρων που απαιτεί η τρόικα από την άλλη.

Όπως αναφέρουν ''ΤΑ ΝΕΑ'', το μαχαίρι στις μηνιαίες αποδοχές δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων μετά την απόρριψη από την πλευρά της τρόικας των ισοδύναμων μέτρων που προτάθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κλιμακωτό.

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει περικοπές που ξεκινούν από 5% για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλιμακώνεται σε 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αγγίζει το 10%-12% για τους καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και φτάνει το 20% για τις αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και των δικαστικών.


Αντίστοιχη μείωση εξετάζεται και για τις αποδοχές των αρχιερέων.

Το θέμα αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υπουργούς Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, οι οποίοι φέρονται να έχουν εγείρει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις στο ενδεχόμενο οριζόντιων μειώσεων 12% για όλους τους αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια.

Πάντως στα δυσθεώρητα ύψη των 18 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός του μνημονίου και οι νέες θυσίες στις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι Έλληνες για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Real. gr που αναφέρει ότι δεν πρόκειται για υπερβολική χρήση των δισεκατομμυρίων, σε μια εποχή που τα μέτρα πάνε και έρχονται σωρηδόν, αλλά για κοστολογημένο σχεδιασμό τρόικας και υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να εμφανίσει επίσημα, για να αποφύγει το «σοκ και δέος» που προκαλεί το μέγεθος των παρεμβάσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι ψάχναμε μέτρα 11,7 δισ. ευρώ, όπως έλεγε η κυβέρνηση και προέβλεπε το μνημόνιο, αλλά εντελώς ξαφνικά το γερμανικό περιοδικό Spiegel μας προϊδέασε για 14 δισ. Λίγο πριν η ελληνική κυβερνητική αποστολή αναχωρήσει για Βερολίνο και Παρίσι, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε μια νύξη για μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ. Το ίδιο στέλεχος είπε ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης 2013-2014 θα φτάσει τελικά στα 13,9 δισ. ευρώ, αντί 11,7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν ξαφνικά ότι για να υπάρξει καθαρό όφελος 11,7 δισ. ευρώ από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης θα χρειαστούν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ!

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα, σύμφωνα με τη «λογική» του υπουργείου Οικονομικών, χρειάζονται για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα προκληθούν εξαιτίας των περικοπών που θα γίνουν σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, ως αιτίες του χρηματοδοτικού κενού αναφέρονται η «έλλειψη φορολογικών εσόδων», οι «αποτυχίες στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων» και η «χειρότερη του αναμενομένου» κατάσταση της οικονομίας, που βιώνει το πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες θα πληρώσουν απευθείας 11,7 δισ. και πλαγίως άλλα 2,2 δισ. ευρώ, γιατί το κράτος θα χάσει ασφαλιστικές εισφορές από τους μισθούς που θα κόψει στον δημόσιο τομέα, αλλά και από τους ανθρώπους που θα οδηγηθούν άμεσα (απολύσεις) ή έμμεσα (με τον θεσμό της εφεδρείας) στην ανεργία.

Στο ποσό αυτό, των 13,9 δισ. ευρώ, πρέπει να προστεθούν άλλα 3 δισ. πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος το πρώτο επτάμηνο έχει ήδη «τρύπα» 2,7 δισ. λόγω κατάρρευσης των εσόδων.

Νέα τρύπα 

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να «κλείσει» επιπλέον έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, που προέρχεται από την αδυναμία των ΔΕΚΟ να αποπληρώσουν δάνειά τους προς διάφορους πιστωτές. Πρόκειται για καταπτώσεις δανείων, τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο και η πληρωμή τους δημιουργεί πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, τη στιγμή που καταγράφονται οι δημοσιονομικές ανάγκες της επόμενης διετίας, εντοπίζονται προβλήματα στην εφεδρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για τους εφέδρους ότι θα αμείβονται όχι με το 65% του βασικού μισθού, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά με το 60%.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, στο Δημόσιο εργάζονται σήμερα περίπου 30.000 υπάλληλοι που χρειάζονται τρία ή και περισσότερα έτη εργασιακού βίου για να βγουν στη σύνταξη και καλύπτουν έτσι τα κριτήρια της σχεδιαζόμενης εφεδρείας.

Η επιλογή τους, όμως, ενδέχεται να κολλήσει στη διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα, υπάρχουν υπάλληλοι (π.χ. εκπαιδευτικοί) οι οποίοι εκπληρώνουν το κριτήριο της ηλικίας για να τεθούν σε εφεδρεία, αλλά έχουν ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα για δέκα χρόνια ή και παραπάνω. Τα ένσημά τους θα πρέπει να βρεθούν και να προστεθούν με αυτά του Δημοσίου, ώστε να τεθούν και επίσημα σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Στις περικοπές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα εξής:

- Μειώσεις από 2% έως 15% στις κύριες συντάξεις. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τα 700 ευρώ και θα είναι κλιμακωτές.

- Καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των 65 ετών.

- Περικοπές 10%-12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, πιθανώς χωρίς εξαιρέσεις. Ενδεχομένως φέτος να σωθούν τα μισθολόγια των μάχιμων στρατιωτικών μονάδων, μόνον εάν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

- Κατάργηση των υπολοίπων των δώρων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.

- Περικοπές στο εφάπαξ έως και 50%.

ΔΕΚΟ: Περικοπές και ενιαίο μισθολόγιο

Μειώσεις 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο, στην παρούσα φάση καταγράφονται οι μισθολογικές συνθήκες που επικρατούν στις ΔΕΚΟ, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα και στο υπόλοιπο Δημόσιο νομοθεσία.

Με βάση την εικόνα που έχουν αποκομίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, βασιζόμενες σε τρεις διαφορετικούς νόμους, αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νέο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μισθών μεταξύ εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα και απασχολούμενων σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολυνομίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη συνέχεια, όπως ανέφερε στη Real news ο Γ. Μέργος, θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εφαρμοστεί άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο.

Παρέμβαση Βενιζέλου στην Κ.Ο για τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Real.gr, θα υπάρξει η παρέμβαση Βενιζέλου, ώστε να χαραχθεί συλλογική στρατηγική στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων, στην αυριανή Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, στρατηγική που θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου του κόμματος με τους στενούς του συνεργάτες. Στόχος του Ευ. Βενιζέλου να σταματήσουν οι προειδοποιήσεις βουλευτών ότι δεν ψηφίζουν τα νέα μέτρα, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναμένει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, ώστε να θέσει τις δικές του ενστάσεις στον πρωθυπουργό.

«Καμπάνα», άλλωστε, για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ιπποκράτους αν δεν διαμορφωθεί συλλογικά μια ολοκληρωμένη και πειστική στρατηγική, υπήρξε η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη μέσω της Realnews.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, επιμένει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα που θίγουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, μέσα στην εβδομάδα μάλιστα ενδέχεται να δημοσιοποιήσει ποια μέτρα δεν θα ψηφίσει. «Ο κόμπος έχει πλέον φτάσει στο χτένι» και επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ανακόλουθη με την προγραμματική της συμφωνία, όπως και τα κόμματα με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

«Αν είναι να ακολουθήσει εντελώς άλλη πολιτική από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ας έρθει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή τη νέα πολιτική» δηλώνει ο πρώην υπουργός, ο οποίος μάλιστα μαζί με τον Ευ. Μεϊμαράκη εκ μέρους της ΝΔ και τον Δημ. Χατζησωκράτη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, υπήρξαν οι συγγραφείς της προγραμματικής αυτής συμφωνίας. Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί ειδικά στο ΠΑΣΟΚ: «Πρόκειται πλέον και για θέμα δημοκρατίας και ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος. Τι ανασύσταση να κάνουμε και πώς αυτή θα πετύχει αν δεν είμαστε στοιχειωδώς συνεπείς με το λόγο που εκφέρουμε;».

Ο κ. Σκανδαλίδης εκφράζει εκ των πραγμάτων τους προβληματισμούς της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έφτασε να διαθέτει μόλις 33 βουλευτές. Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός με συνέντευξή του στη Realnews, αφήνει να εννοηθεί ότι σκληρά μέτρα πλέον δεν ψηφίζει, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Βουλή δεν διαθέτει το ηθικό δικαίωμα να ψηφίσει μέτρα που έρχονται σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ζητώντας…δημοψήφισμα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι» πως μπορεί να μην ψηφίσουν τα μέτρα, ανέρχονται, ίσως και ξεπερνούν το ένα τρίτο της ΚΟ! Πάνω δηλαδή από 12, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος-αν δεν υπάρξουν αριστοτεχνικοί χειρισμοί εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου και των συνεργατών του-ίσως να ξεπεράσουν και τους 6 έως 7! Ήδη ακούγονται τα ονόματα του Χρήστου Αηδόνη, του Συμεών Κεδίκογλου, της Θεοδώρας Τζάγκρη, του Γιάννη Ντόλιου, του Μάρκου Μπόλαρη κ.α.

Εκ των πραγμάτων, όμως, η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη εντός της εβδομάδας, ίσως θέσει τα όρια και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην υπουργός είναι ένα από τα ελάχιστα, ίσως το μοναδικό εκ των κορυφαίων στελεχών που δεν αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ίσως τη συνείδηση της-εναπομείνασας, έστω-παράταξης και μόλις την Πέμπτη το απόγευμα τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Η παρέμβασή του εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει και άλλους βουλευτές, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέτει ως «κόκκινες γραμμές», μεταξύ άλλων, να μην περικοπεί καμία σύνταξη κάτω των 1000 ευρώ(για την περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ ούτε καν το συζητάει), να μην θιγούν στα Ειδικά Μισθολόγια όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 1300 ευρώ το μήνα κ.λ.π., ενώ επισημαίνει: «Ας κοπούν οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου κατά 20%. Εξασφαλίζονται αυτομάτως 10 δισ. ευρώ. Αλλά μόνο οι λειτουργικές δαπάνες. Να ψηφιστούν μαζί με τον προϋπολογισμό».

Τι λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Αντιθέτως, άλλα στελέχη φέρονται αποφασισμένα να ψηφίσουν τα μέτρα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, π.χ., συναντήθηκε δυο φορές με τον Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής (και έναν εκ των «αντ’ αυτού» του Προέδρου του κόμματος) Πάρη Κουκουλόπουλο και τον διαβεβαίωσε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα. «Ψηφίζω τα μέτρα. Μην ψάχνεις σε εμένα αυτούς που δεν ψηφίζουν» φέρεται να είπε ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα έως ότου ψηφιστούν τα μέτρα, επιλέγει-όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στους συνομιλητές του- την «ενεργό σιωπή».

Συναντάται δηλαδή καθημερινά με στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, συζητά μαζί τους, ετοιμάζει τις πολιτικές του θέσεις και την πλατφόρμα του, έχει αποφασίσει όμως να μην προβεί σε καμία εσωκομματική κίνηση πριν την ψήφιση των μέτρων και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Επιλέγω την ενεργό σιωπή, διότι προέχει το πολύ βαρύ φορτίο της χώρας. Το διάστημα αυτό ουδείς δικαιούται να θέσει θέμα. Όταν η κατάσταση περί τα τέλη Οκτωβρίου ξεκαθαρίσει, τότε υπάρχουν τα περιθώρια να προχωρήσεις στις κινήσεις στο κόμμα σου» αναφέρει στους συνομιλητές του. Το ερώτημα που συζητείται στην Ιπποκράτους και όχι μόνο, είναι αν ο Α. Λοβέρδος (που σημειωτέον έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τον Ευ. Βενιζέλο) προχωρήσει σε κίνηση αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ ή εάν θα παραμείνει σ’ αυτό διεκδικώντας σε σύντομο χρόνο την ηγεσία του.

Παραμένει εκπρόσωπος ο Χρυσοχοΐδης

Υπέρ των μέτρων θα ψηφίσει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παραμένει όπως όλα δείχνουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, παρά το οξύ επεισόδιο που είχε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές με τον Πρόεδρο του κόμματος. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης πιστεύει πάντως ότι υπάρχουν περιθώρια τα μέτρα να καταστούν λιγότερο άδικα, όπως και ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί ότι εν ευθέτω χρόνο θα υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών, καταλήγει το δημοσίευμα
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ