2012-08-27 09:11:08
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ CREDIT AGRICOLE Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στην λεωφόρο Παστέρ, στο Παρίσι, όπου συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Credit Agricole είναι στραμμένο των ενδιαφέρον της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, καθώς όλοι αγωνιούν για το αν αναδυθεί «λευκός καπνός», που θα σημάνει ότι η Εμπορική αποκτά …νέο μέτοχο. 

Όπως είναι γνωστό, στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δ. Σ της Credit Agricole δεσπόζει η τύχη της Εμπορικής. Η Credit Agricole έχει στα χέρια της από τις 7 Αυγούστου τις δεσμευτικές προσφορές των Εθνική, Alpha και Eurobank, οι οποίες προβλέπουν την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ και την απορρόφηση εν συνεχεία της τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών.

Η διοίκηση του γαλλικού ομίλου καλείται να αποφασίσει, όχι μόνο βάσει της αξιολόγησης των προσφορών, αλλά συνυπολογίζοντας και το κλίμα, που διαμορφώνεται αναφορικά με την Ελλάδα, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο αλλά και τη συνάντηση Ολάντ- Μέρκελ.


Πρόθεση της Credit Agricole ήταν, και παραμένει, να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και επομένως, αν δεν έχουν μεσολαβήσει εντυπωσιακές ανατροπές στο πως το Παρίσι αντιλαμβάνεται την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξει απόφαση για τον προτιμητέο ανάδοχο της Εμπορικής.

Αλλωστε, λόγω και της καθυστέρησης στον προσδιορισμό των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκτιμάται ότι η Credit Agricole θα ζητήσει την υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικότητας, που θα τελεί υπό την αίρεση (subject to) σειράς ζητημάτων τα οποία δεν έχουν, ακόμη, ξεκαθαρίσει.

 Η Credit Agricole έθεσε ως απαράβατο όρο να μην κατέχει ποσοστό άνω του 10% στην τράπεζα, που θα προκύψει μετά την απορρόφηση της Εμπορικής. Οι τρεις προσφορές, είναι προσαρμοσμένες στην παραπάνω απαίτηση, εξ ου και περιλαμβάνουν την εξαγορά ως και σημαντικού μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής με το συμβολικό τίμημα του 1 ευρώ.

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, που προβλέπουν τα business plans τα οποία συνοδεύουν τις προσφορές, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την επιλογή της Credit Agricole.

Πέρα από τα φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ που βάζει η Credit Agricole για να ανέλθουν τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Εμπορικής στο 15% του σταθμισμένου ενεργητικού, οι Γάλλοι θα κληθούν να βάλουν, εκ νέου, το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας με το ποσοστό που τους αναλογεί στην αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση με την Εμπορική.

Το πλεονέκτημα της Alpha και το …μέγεθος της ΕΤΕ 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Εξ ου και ένα από τα κριτήρια της επιλογής τους θα είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, που θα επιλέξουν για να συγχωνευθεί με την Εμπορική. Υπό το παραπάνω πρίσμα η αγορά εκτιμά ότι η Alpha διαθέτει προβάδισμα, ιδιαίτερα εφόσον το Qatar είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ανακεφαλαιοποίησης.

Η παραπάνω θέση ενδέχεται, όμως, να μεταβληθεί, εφόσον στο Παρίσι κυριαρχήσει η αίσθηση ότι η παρτίδα για την Ελλάδα σώζεται. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται στις αποφάσεις της Credit Agricole να μετρήσει το μέγεθος της τράπεζας στην οποία θα αποκτήσουν συμμετοχή και όχι το ύψος των κεφαλαίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο η Εθνική θα αποκτήσει προβάδισμα καθώς η Credit Agricole θα συμμετέχει, έστω και με ποσοστό χαμηλότερο του 10% -για να μην ενοποιεί- στην μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Κριτήριο για την τελική επιλογή της διοίκησης της Credit Agricole θα αποτελέσουν επίσης, οι έλεγχοι που διενήργησε στις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες με έμφαση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους, μια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες και ως εκ τούτου τον καθοριστικό παράγοντα για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθούν.

Μπαλαντέρ Κύπρος και ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού ομίλου, μια εκ των τριών ενδιαφερομένων τραπεζών εμφανίζει πιο ισορροπημένη εικόνα εξέλιξης επισφαλειών και σχηματισμού προβλέψεων, κάτι που θα συνυπολογισθεί στην τελική απόφαση των Γάλλων.

Τρίτο κριτήριο είναι η έκταση των προσφορών. Ο όμιλος Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες την διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει, ήδη, λάβει την απόφαση να αποσχίσει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον μια τράπεζα δεν έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες στην προσφορά της, την θυγατρική της Εμπορικής στην Κύπρο, δραστηριότητα, βέβαια αρκετά μικρή ώστε να μπορέσει από μόνη της να αλλάξει τις σταθμίσεις στις αποφάσεις της Credit Agricole.

Ανοικτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες και το θέμα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής Τράπεζας. Η Τ.τ.Ε. έχει ζητήσει από την Credit Agricole να συνεχίζει να καλύπτει το funding gap που θα έχει η Εμπορική Τράπεζα κατά την ημερομηνία συγχώνευσής της. Κάτι που δεν δέχεται ο γαλλικός όμιλος.

Το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 2,5 δισ. ευρώ έχει περιορισθεί στα 2 δισ. ευρώ. Άνοιγμα που σήμερα καλύπτεται από την Credit Agricole. Ένας τρόπος για να μειωθεί περαιτέρω θα ήταν η C.A. να αγόραζε δάνεια από την Εμπορική λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ