2012-08-27 13:15:06
Φωτογραφία για Οι διεργασίες για την ελληνική οικονομία, η Έκθεση της Τρόικας & oι εξελίξεις στην ευρωζώνη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος αναμένεται να είναι αυτή των επόμενων εβδομάδων και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα κριθούν πάρα πολλά πράγματα για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα με τις σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και για την ευρωζώνη, με την Ισπανία να είναι στο επίκεντρο και τις συζητήσεις για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τη δράση της ΕΚΤ δημιουργούν έντονες αντιπαραθέσεις.

Ξεκινώντας από την ελληνική οικονομία, η εβδομάδα αρχίζει στον απόηχο των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργό με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ, όπου σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά για την ελληνική πλευρά, χωρίς φυσικά να υπάρχουν απτά αποτελέσματα (κάτι το οποίο όμως αναμενόταν). Βέβαια, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις, κυρίως της Α. Μέρκελ (χωρίς αυτό να μας εκπλήσσει, αφού το αναμέναμε), όλα θα κριθούν από την έκθεση της Τρόικας
. Αν θέλουμε να κάνουνε, πάντως, ένα σχόλια για τις συναντήσεις, θα λέγαμε ότι το σημαντικότερο όφελος από τη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας είναι ότι μπορεί πλέον η περιβόητη ιστορία με την ελληνική έξοδο από το ευρώ (GREXIT), που τόσο πολύ στοιχίζει στην ελληνική πλευρά-οικονομία, να αρχίσει να απομακρύνεται από την ειδησεογραφία του διεθνούς τύπου και γενικά να αρχίσει το κλίμα για τη χώρα μας να βελτιώνεται. Μάλιστα, όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει, το πρώτο πράγμα το οποίο χρειάζεται η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση, είναι η βελτίωση της ψυχολογίας, τόσο στο εσωτερικό (για να υπάρξει βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης – βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό), όσο και στο εξωτερικό, όπου θα επαναλάβουμε ότι η όλη σεναριολογία με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκαλεί τεράστια προβλήματα στη χώρα μας και την οικονομίας της. Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι σε μια πραγματική πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση η Α. Μέρκελ σημείωσε χθες: «Όλοι θα έπρεπε να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους, όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», αναφερόμενη στις δηλώσεις μελών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος της Γερμανίας παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ. Αναφερόμενη στην έκταση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε με πολλή προσοχή, όταν γνωρίζουμε τι αλλαγές είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».

Σε γενικές γραμμές αναφερόμενοι στην ελληνική οικονομία και την έκθεση της Τρόικας, θα επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες και την αίσθηση μας, σε αυτή θα τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες, καθώς και ότι έχουν γίνει πολλά (κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζεται για την ελληνική προσπάθεια των τελευταίων ετών), αν και θα σημειώνεται ότι έχουν στοιχίσει στην ελληνική πλευρά οι μεγάλες καθυστερήσεις κατά την περίοδο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Πάντως το πλέον κρίσιμο θα είναι η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου αναμένεται να τονίζεται ότι απλά αυτό δεν είναι βιώσιμο, κάτι και το οποίο, όπως συνεχώς αναφέρουμε θα ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια και θα αναφερθούμε στα επόμενα σε αυτό το ζήτημα).

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη

Πέραν όμως των εξελίξεων στην χώρα, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στην ευρωζώνη συνολικά, με τα θέματα της ΕΚΤ και της ευρωπαϊκής ενοποίησης να είναι στο επίκεντρο.

Η επερχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ και οι αντιδράσεις της Bundesbank

Ξεκινώντας από το ζήτημα της ΕΚΤ και σε συνέχεια των σχολίων μας της Πέμπτης και της Παρασκευής, θα λέγαμε ότι η παρέμβαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τις αντιδράσεις από τη Γερμανία να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών μελών της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εγκυμονούν τον κίνδυνο, η πρακτική αυτή «να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. «Μια τέτοια πολιτική βρίσκεται κοντά κατά την άποψή μου στην κρατική χρηματοδότηση μέσω του πιεστηρίου», σημειώνει ο Βάιντμαν στο Der Spiegel. «Στις δημοκρατίες, τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφασίζουν για μια τέτοια αμοιβαιοποίηση των κινδύνων», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο, η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα να προκαλέσει εθισμό σαν τα ναρκωτικά». Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αναγκάζεται «να εγγυάται την διατήρηση κρατών- μελών στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα»

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τις δηλώσεις της Bundesbank και τις αντιδράσεις από τη Γερμανία, εκτίμηση μας είναι ότι τελικά θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ όπως σχολιάζουμε από την αρχή της κρίσης, αυτή είναι πρακτικά αδύνατον να επιλυθεί, χωρίς τη χρήση εκτεταμένων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τη Γερμανία, θα λέγαμε ότι καλό θα ήταν οι γερμανοί αξιωματούχοι να είχαν καλύτερη μνήμη και να θυμούνταν ότι με πολιτικές αγοράς ομολόγων και γενικά πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, κατάφεραν πριν από αρκετές δεκαετίες να επιστρέψουν στο δρόμο της ανάπτυξης, με τη γερμανική οικονομία, πραγματικά να σώζεται μέσω τέτοιων πολιτικών.

To νέο σύμφωνα που ετοιμάζει η Μέρκελ για την ευρωζώνη και οι αντιδράσεις

Για τέλος και όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, η Άνγκελα Μέρκελ προωθεί μια νέα συνθήκη για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών-μελών αλλά και των εταίρων της. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού (που θα κυκλοφορήσει αύριο), μια από τις προτάσεις είναι μάλιστα να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» γράφει το περιοδικό. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί «να πραγματοποιήσουν σύνοδο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες». «Η ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια συνάντησης κατά τη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται για το Δεκέμβριο» αναφέρει ακόμη το περιοδικό. Μια από τις ιδέες που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα». Πάντως όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, κάτι με το οποίο σίγουρα συμφωνούμε: «η πρόταση αυτή δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στα περισσότερα κράτη-μέλη». Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο Γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε» γράφει o Spiegel.

Τέλος, σχολιάζοντας, θα λέγαμε ότι σε αυτές τις αντιδράσεις, θα πρέπει να προστεθούν και τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ιταλία (όπου η κοινή γνώμη που ζητάει την έξοδο από το ευρώ αυξάνεται), αλλά και τα τελευταία προβλήματα που εμφανίζονται στην Ολλανδία, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ