2012-08-27 15:20:04
Φωτογραφία για Οι Εμπορικοί Σύλλογοι μπορούν να πολεμήσουν το παρεμπόριο!
του Νάσιου Αποστόλου, συμβούλου Εμπορικού Συλλόγου, τοπ. Δημοτικού συμβούλου Βόλου, θεολόγου

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το παρεμπόριο και η πάταξη της παραοικονομίας, η οποία το 2008 έφτασε τα 69 δις ευρώ και εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ της χώρας, συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό κράτος και αναζητά εναγωνίως πόρους.

Σήμερα, λόγω της κρίσης, το ποσό των 69 δις μειώθηκε στα 52 δις, ενώ τα 25 δις του παρεμπορίου αναλογικά μειώθηκαν στα 20 δις ευρώ. Ο βασικός στόχος της Ελληνικής Πολιτείας παραμένει η είσπραξη διαφυγόντων φόρων και ΦΠΑ περίπου 20 δις ευρώ από την παραοικονομία, εκ των οποίων τα 6-8 δις ευρώ αφορούν στο παρεμπόριο. Τα χρήματα αυτά τα χρειάζονται και τα δικαιούνται τόσο τα καταστήματα του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου όσο και τα Δημόσια Ταμεία.

Όλοι οι επιχειρηματίες αντιλαμβανόμαστε το παρεμπόριο ως ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης με ευρεία διαβούλευση και συνεργασία ανάμεσα στους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς. Ωστόσο, η πολιτεία πρέπει εμπράκτως να δείξει ότι διαθέτει την πολιτική της βούληση να εφαρμόζει και όχι να διακηρύττει τους νόμους.


Σχετικά με τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, από το παρεμπόριο πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες:

• Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων παρεμπορίου στη χώρα μας με την εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων x-ray scanners στα μεγάλα λιμάνια και όλες τις συνοριακές πύλες.

• Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης όσων προμηθεύουν τους παράνομους μικροπωλητές, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τα λιμάνια και τα νησιά πριν φθάσουν στον τελικό καταναλωτή.

• Απλοποίηση των διαδικασιών της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και εκτεταμένη χρήση του σπρέι ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και φυσικά την ΕΛΑΣ.

Αυτό όμως που κατά τη γνώμη ορισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών, γνώμη που με βρίσκει και προσωπικά απολύτως σύμφωνο, επιβάλλεται να γίνει ,είναι να εκχωρήσει το κράτος ελεγκτικές αρμοδιότητες στους Εμπορικούς Συλλόγους και στα Επιμελητήρια της χώρας! Από τη στιγμή που οι αιρετές Περιφέρειες της πατρίδας μας έχουν δυστυχώς να επιδείξουν μέχρι τώρα πολύ χαμηλές επιδόσεις στην πάταξη του παρεμπορίου, παρόλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες που τις έχει παραχωρήσει η Πολιτεία, θεωρώ και εγώ με τη σειρά μου ότι μια καλή λύση είναι να δοθεί το δικαίωμα στους Εμπορικούς Συλλόγους να αναλάβουν δράση Συγκεκριμένα οι Εμπορικοί Σύλλογοι να μπορούν , μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαικών κονδυλίων, να προσλάβουν προσωπικό που θα αναλάβει την αποστολή διενέργειας ελέγχων και σήμανσης με το ειδικό σπρέι των παράνομων προιόντων .Την υποχρέωση βέβαια αυτή την έχουν αναλάβει εδώ και καιρό οι Δήμοι, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους έχει κριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο ως μη ικανοποιητική.

Τα εμπορικά αυτά κλιμάκια, μαζί με την Οικονομική Αστυνομία , τους εφοριακούς και τη Δημοτική Αστυνομία να μπορούν να περιοδεύουν στους εμπορικούς δρόμους και της πόλης του Βόλου, χωρίς στολές , με την επίδειξη μόνο των ταυτοτήτων τους, έχοντας το δικαίωμα κατάσχεσης και άμεσης καταστροφής των παράνομων εμπορευμάτων! Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο για πρώτη φορά θα δίνει την ευκαιρία στον εμπορικό κόσμο να αναλάβει υποχρεώσεις ελεγκτικές και όχι απλώς να πάρει "το νόμο στα χέρια του" κατά το δοκούν, με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες…

magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ