2012-08-27 19:38:40
Φωτογραφία για Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Όλοι οι Υδατάνθρακες αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τις πρωτεΐνες της τροφής μας ακόμα και τα λίπη θα μετατραπούν τελικά σε γλυκόζη μια απλή μορφή Υδατάνθρακα (μονοσακχαρίτης), ώστε να μπορέσουν τα κύτταρα μας να την χρησιμοποιήσουν σαν ενέργεια. 

Η γλυκόζη (ζάχαρη) αλλά και οι πρώτες ύλες της τροφής που περισσεύει θα αποθηκευτούν σαν λίπος για να ξαναμετατραπούν σε γλυκόζη όταν το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη καταλύτης για όλες τις παραπάνω μετατροπές, προάγοντας από τον εγκέφαλο, τους μυς και φυσικά όλους τους άλλους ιστούς την απορρόφηση της γλυκόζης, αλλά και συμμετέχοντας στην αποθήκευση της ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί όταν το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Το πάγκρεας με τα β - κύτταρα του παράγει την ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση, κατά την οποία η γλυκόζη του αίματος είτε κατά την νηστεία είτε μεταγευματικά λαμβάνει τιμές υψηλότερες του φυσιολογικού. Μπορεί να οφείλεται στην πλήρη (τύπος 1), ή στην σχετική έλλειψη ινσουλίνης (τύπος 2) όπου συνυπάρχει με μία «αντίσταση» των κυττάρων μας στην δράση της ινσουλίνης.


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι διάφορες τροφές στον οργανισμό χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια της ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα κύτταρα να παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται σε ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας ή σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης που παράγεται.

Στη συγκεκριμένη πάθηση, το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει στα κύτταρα. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο αίμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900.000 διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι.

Μήπως έχω Σακχαρώδη Διαβήτη;

Αν και δεν υπάρχουν για πολλά χρόνια ειδικά ή εμφανή συμπτώματα, η μη συνηθισμένη δίψα μαζί με πολυουρία, κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους οι συχνές λοιμώξεις ιδίως μυκητιάσεις είναι τα συνήθη συμπτώματα. 

Στον τύπο 1 η έναρξη σύντομα συνοδεύεται από οξέα συμπτώματα πολυουρίας πολυδιψίας συχνά υπνηλίας και κόπωσης ή και σύγχυσης και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, αντίθετα στον τύπου 2 τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα δυστυχώς για πολλά χρόνια μετά την έναρξη του.

Επισημαίνεται ότι μια απλή εξέταση πρωινού σακχάρου νηστείας δεν αποκλείει την ύπαρξη ΣΔ, ιδίως αν ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

• αυξημένη δίψα

• πολυουρία

• κούραση

• έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία

• απώλεια βάρους

• θάμπωμα στην όραση

Είναι το ζάχαρο «Ύπουλο», όπως σοφά λέει ο λαός μας;

Ναι! Διότι, ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι συχνός (12-14,5% του πληθυσμού). 

Αν κοιτάξουμε μάλιστα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών τότε μιλάμε για το 20-24% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου για κάθε 4-5 συνανθρώπους άνω των 45 ετών ο ένας θα έχει Διαβήτη! Είναι ύπουλο διότι μένει για καιρό αδιάγνωστο και ιδίως ο τύπος 2 που για χρόνια δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Σε επιδημιολογική μελέτη που ανακοινώθηκε το 2009 στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 35% των διαβητικών στη χώρα δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι 7 ως 9  χρόνια από την έναρξη του, (σε μελέτες που υπάρχουν σε υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες), με κύρια αιτία διάγνωσης κάποια από τις επιπλοκές του συγκεκριμένα ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί:

• Την πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.

• Την πρώτη αιτία ακρωτηριασμού των κάτω άκρων μετά τα ατυχήματα (Υπολογίζεται ότι κάθε 30' ακρωτηριάζεται κάποιο άκρο διαβητικού στον πλανήτη μας).

• Την πρώτη αιτία, μαζί με την υπέρταση, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης.

• Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, αυξάνοντας την νοσηρότητα και μειώνοντας τόσο το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και την ποιότητα της ζωής!

• Υπολογίζεται ότι 3 στους 4 διαβητικούς θα υποστούν τουλάχιστον 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο στην ζωή τους, συχνά θανατηφόρο.

• Έχει υψηλή συσχέτιση με αυξημένο ποσοστό καρκίνου για συγκεκριμένα όργανα.

• Ευθύνεται και για προβλήματα στύσεως όσο και για προβλήματα στην εγκυμοσύνη. 

Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

• σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

• σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

• ο διαβήτης κύησης

• ο λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης των ενηλίκων

• ο δευτεροπαθής διαβήτης, ως συνέπεια άλλων νοσημάτων και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων

Η πλειοψηφία των διαβητικών ανήκουν σε έναν από τους δύο τύπους:

α) σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Εμφανίζεται κατά κανόνα σε παιδιά και νέους ενήλικες. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, χρειάζονται ινσουλίνη για να διατηρήσουν το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

β) σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός ή η ινσουλίνη δε λειτουργεί αποτελεσματικά. Εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες ή σε υπέρβαρα άτομα. Η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει λάβει διεθνώς το χαρακτήρα επιδημίας. Αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και αργότερα με την προσθήκη αντιδιαβητικών δισκίων στη θεραπευτική αγωγή. Σε κάποια χρονική στιγμή θα χρειαστεί και προσθήκη ινσουλίνης.

Υπολογίζεται, σε επιδημιολογική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, ότι το 51,3% των διαβητικών ανδρών ηλικίας άνω των 20, εμφανίζουν διαφόρου βαθμού προβλήματα στύσεως ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό είναι 18,4% (American Journal of Medicine, Feb. 2007).

Το ποσοστό και το πρόβλημα μεγαλώνει με την ηλικία, αλλά και με την συνύπαρξη υπερτάσεως, παχυσαρκίας και ελλείψεως σωματικής άσκησης, ενώ ο διαβήτης της κυήσεως αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αποβολών, προωρότητας, περιγεννητικών επιπλοκών, και παιδιών με μεγάλο ή πολύ μικρό βάρος.

Το σάκχαρο μου ήταν πολύ ελάχιστα ανεβασμένο στις τελευταίες μου εξετάσεις! Πειράζει;

Πειράζει για 2 κυρίως λόγους:

1. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι βλάβες της αρτηριοσκληρύνσεως ξεκινούν πολύ νωρίτερα της κλινικής διαγνώσεως του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II, ενώ είναι γνωστό ότι η μόνη θεραπεία της αρτηριοσκληρύνσεως είναι η πρόληψη.

2. Δεύτερος επίσης σοβαρός λόγος είναι ότι αρκετοί Διαβητικοί για πολύ καιρό εμφανίζουν σχεδόν φυσιολογικά πρωινά σάκχαρα νηστείας σε αντίθεση με τις μεταγευματικές τους τιμές (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) που είναι παθολογικά υψηλές. Δυστυχώς η κύρια αιτία που μαθαίνουμε ότι έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη είναι οι επιπλοκές του, συνήθως όταν μετά από έμφραγμα η εγκεφαλικό κάνουμε εξετάσεις. Σε μελέτη στις ΗΠΑ σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε καρδιολογικές εντατικές το 40% εξ αυτών ήσαν διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν!

Πώς θα ξέρω αν κινδυνεύω για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II, και πόσο συχνά πρέπει να εξετάζομαι;

Περισσότερο κινδυνεύουν, οι παχύσαρκοι ιδίως όσοι εμφάνισαν μεγάλη αύξηση του βάρους τους σε σχέση με το αρχικό τους βάρος, οι γυναίκες που εμφάνισαν Διαβήτη της κυήσεως, και αυτοί που έχουν συγγενείς κυρίως Α βαθμού με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ακόμη πρέπει να ελέγχονται συχνότερα οι καπνιστές, όσοι κάνουν καθιστική εργασία με σχεδόν ελάχιστη άσκηση στην ζωή τους, οι καρδιοπαθείς, και όσοι λαμβάνουν φάρμακα για αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. κορτιζόνη).

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί από τους Διαβητικούς τύπου II στον πλανήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, και ότι οι μισοί από αυτούς θα επισκεφθούν γιατρό όταν ήδη θα έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Ακόμα και στις ΗΠΑ τελευταία μελέτη (2009) αναφέρει ότι το 35% των διαβητικών στην χώρα αγνοεί την νόσο του.

Παράγοντες κινδύνου

Όσον αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν υπάρχουν, γνωστοί τουλάχιστον, παράγοντες κινδύνου.

Αντίθετα, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και είναι οι ακόλουθοι:

• Ηλικία >= 45 χρόνια.

• Αυξημένο σωματικό βάρος (Δείκτης μάζας σώματος >= 25 kgr/m2).

• Γενετική προδιάθεση (Συγγενείς 1ου βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2).

• Καθιστική ζωή.

• Υπέρταση (ΑΠ>=140/90 mm/Hg).

• Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (>= 250mg/dl).

• Χαμηλά επίπεδα HDL-χοληστερόλης ( analyze-news
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ