2012-08-29 09:13:04
Φωτογραφία για Τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες γραμμές» στην αξιολόγηση της τρόικας
Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και το πότε θα κατατεθεί επισήμως το αίτημα για χρονική παράταση δύο ετών της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είναι δυσαρεστημένη από τη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ από σήμερα ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια τον έλεγχο του πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να διαπιστώσουν ποια «περνούν» και ποια «κόβονται» και πρέπει να αντικατασταθούν.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες. «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει την τελική φάση της αναθεώρησης του προγράμματος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σίμον Ο’ Κόνορ. Ωστόσο, προειδοποίησε πως η αξιολόγηση της τρόικας θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, χωρίς όμως να προσδιορίσει εάν η αποστολή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. «Θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που καταγράφεται», σημείωσε.


Στις 5 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να έρθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Εφ’ όσον τα τεχνικά κλιμάκια δεν εντοπίσουν σημαντικές «τρύπες» στο πακέτο των νέων μέτρων, τότε εκτιμάται ότι μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα έχει επέλθει συμφωνία επί των νέων μέτρων και αυτά θα παρουσιαστούν στο Eurogroup εκείνης της ημέρας.

Βέβαια, το ζήτημα είναι ότι η τρόικα θεωρεί πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι περισσότερα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις εξαιτίας κυρίως της ύφεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό πακέτο θα πρέπει να ανέλθει στα επίπεδα των 18 δισ. ευρώ. Το σημείο αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το πακέτο προβλέπει περικοπές 11,6 δισ. ευρώ και δεν αλλάζει. Οτιδήποτε άλλο θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να προέλθει από το σκέλος των εσόδων.

Δεδομένης αυτής της διαφωνίας, είναι πολύ πιθανό το οριστικό πακέτο να κλείσει και να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Και τότε να ζητηθεί η επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει έτοιμες τις προτάσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το «κενό» από την παράταση και αυτές αφορούν κυρίως τη χρήση εντόκων γραμματίων (10 δισ. ευρώ) και των κεφαλαίων του ΔΝΤ για το 2015 (8 δισ. ευρώ). Μάλιστα, το Reuters ανέφερε χθες, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι το «κενό» είναι μικρότερο των 18 δισ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Με τον τρόπο αυτό θα δώσει απάντηση η Ελλάδα και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέο πακέτο προς τη χώρα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, ο πρωθυπουργός της οποίας, κ. Μ. Ρούτε, δήλωσε χθες πως «βοηθήσαμε δύο φορές και τώρα είναι στο χέρι των Ελλήνων να δείξουν ότι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ». Η Ολλανδία διανύει προεκλογική περίοδο και ο νυν πρωθυπουργός της υποστήριξε πως η χώρα του «επλήγη σοβαρά από την κρίση χρέους και η λύση ήταν να μειώσουμε τη φορολογία, να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας και να ανοίξουμε τον δρόμο για επενδύσεις».

Πάντως και ο ξένος Τύπος ανέφερε χθες πως οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη διπλωμάτες της Ε.Ε., σημείωνε πως «το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για τα μεταρρυθμιστικά βήματα της Ελλάδας» και έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις. Το γερμανικό Der Spiegel υποστήριζε πως η τύχη της Ελλάδας θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Οκτωβρίου.

Πάντως, υπήρξαν και θετικά σχόλια χθες. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ. Κλ. Φουστ δήλωσε πως «η έξοδος της Ελλάδας πραγματικά δεν είναι ελκυστική». Παράλληλα, ο οικονομολόγος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Κλάους Βόλχραμπε, υποστήριξε πως «υπάρχει πολιτική βούληση να υπάρχει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ