2012-08-30 10:42:04
Φωτογραφία για Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην 25η Γεωργική-Βιοτεχνική Έκθεση Πέλλας
από το Γραφείο Τύπου

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε χθες (Τετάρτη 29/8) στα εγκαίνια της 25ης Γεωργικής-Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παρουσία του κ. Θεοδωρίδη είχε ιδιαίτερο συμβολικό νόημα, καθώς ήταν αυτός που είχε πραγματοποιήσει τα πρώτα εγκαίνια της Έκθεσης, πριν από 25 χρόνια και έχει πρωταγωνιστήσει στην καθιέρωση και ενίσχυση του θεσμού από τότε μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε, με ρεαλισμό, στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία και οικονομία και στην ανάγκη για εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας καθώς και κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους της Πέλλας. Παράλληλα, παρουσίασε τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας και τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας που έχει αναλάβει για την αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα της Πέλλας και την προσέλκυση επενδύσεων.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση στο περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας όπου παρουσιάζεται μία επισκόπηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και προϊόντων ποιότητας από την περιοχή. Ακόμη, μέσω του περιπτέρου γίνεται διανομή ενημερωτικού υλικού και υλικού τουριστικής προβολής.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του κ. Θεοδωρίδη:

«Η 25η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση Πέλλας, όπως ονομάζεται πλέον μετά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και κυρίως οικονομικές εξελίξεις σηματοδοτούν αλλαγές για τον επιτυχημένο θεσμό της Έκθεσης. Μίας ιδέας που γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια εδώ στην Κρύα Βρύση, αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και, κυρίως, αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε από την αγορά και τους επιχειρηματίες.

Η Έκθεση αποτέλεσε πάντοτε έναν τόπο συνάντησης για τους επαγγελματίες αγρότες και επιχειρηματίες του νομού, αλλά και ένα βήμα διαλόγου και εποικοδομητικών συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αξιοποιήσω την σημερινή ευκαιρία για να σας παρουσιάσω την στρατηγική προσέγγιση που ακολουθούμε στην Περιφέρεια, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Πέλλα.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το σύνολο των παρεμβάσεων στην αγροτική οικονομία, όπως τις γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα οριακό σημείο. Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται συνεχώς και, καθημερινά, παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων που επιβαρύνουν δυσανάλογα και άδικα τους καταναλωτές. Χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την αγροτική και τοπική ανάπτυξη η οποία όμως δε μπορεί να βασιστεί σε νοοτροπίες του παρελθόντος.

Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά κανένας δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες λύσεις. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, επεξεργάστηκε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.

Με τη συνδρομή ειδικών, καταρτίσαμε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, επικεντρωμένο στην τοπική πραγματική οικονομία, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίζει κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους.

Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής στην Πέλλα αποτελεί την κύρια στρατηγική επιλογή. Μας διαφοροποιεί από τους πολλούς και μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες, ανερχόμενες αγορές. Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο τους αυξάνονται συνεχώς. Αποτελούν μία νέα αγορά που για να μπορέσουμε να την κατακτήσουμε απαιτούνται επενδύσεις αλλά και γνώση.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν ως αντίληψη στην άσκηση του επιχειρείν στη χώρα μας και, ειδικότερα, στην Πέλλα. Τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει οι παραγωγοί μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ολοκληρωμένης και βιολογικής γεωργίας και η τάση των καταναλωτών για αναζήτηση ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων μπορούν να μας καταστήσουν και πάλι ηγέτες στις διεθνείς αγορές.

Η νέα εποχή σηματοδοτεί ένα νέο ρόλο και για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Δυστυχώς, η σημερινή νομοθεσία δεν ευνοεί την εξυγίανση των προβλημάτων και κακοδαιμονιών που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια. Οι Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών χρειάζεται να αναζητήσουν μία νέα μορφή συνεργασίας με τον αγρότη αλλά και τις αγορές, μοιράζοντας δίκαια τα κέρδη από την προώθηση και διάθεση των προϊόντων. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους αυτόν τον κρίσιμο ρόλο συντονισμού της αναδιοργάνωσης των συνεταιρισμών.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς παραγωγικές επενδύσεις, χωρίς εξωστρέφεια και στρατηγικές συμμαχίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε μία σειρά από σημαντικές επαφές όχι μόνο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ασία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Η ελληνική ομογένεια με την οποία διατηρώ στενές σχέσεις, διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσέγγιση νέων αγορών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την τελευταία διετία τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων προϊόντων προς την Ρωσία. Οι προσπάθειες για εξωστρέφεια είναι σημαντικό να συνεχιστούν.

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο πεδίο για επενδύσεις. Το έντονο ανάγλυφο της Πέλλας και τα πλούσια υδατικά αποθέματά της μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για δημιουργία αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σχεδιάζουμε την κατασκευή δύο μεγάλων φραγμάτων πολλαπλών χρήσεων, στην Καλή και στη Γραμώσκα. Η ορθολογική διαχείριση του νερού και της ενέργειας εκτός από περιβαλλοντικά οφέλη μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Από την εποχή που ήμουν Δήμαρχος στην Κρύα Βρύση, είχα ενδιαφερθεί για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και προχωρήσαμε σε αντίστοιχες έρευνες. Με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα, τους τελευταίους μήνες έχουμε αναδείξει τις σημαντικές δυνατότητες για αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής ενθαλπίας που υπάρχουν στην Πέλλα. Το ζεστό νερό που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στους κάμπους των Γιαννιτσών και της Αλμωπίας μπορεί να τροφοδοτήσει πολλές διαφορετικές παραγωγικές δραστηριότητες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και, ακόμη, της αναψυχής και του τουρισμού.

Πριν κλείσω την εισήγησή μου θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια και για την Αυτοδιοίκηση. Πολλές τοπικές Κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μικρά χωριά και οικισμοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν διατίθενται χρήματα ακόμη και για στοιχειώδης ανάγκες όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων, η καθαριότητα των δρόμων, η φροντίδα των σχολείων, των πάρκων, των κοιμητηρίων και άλλα. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί έναν νέο τρόπο διοίκησης του «Καλλικράτη». Ελπίζω να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας για την ενίσχυση των Τοπικών και Δημοτικών Ενοτήτων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην ελληνική ύπαιθρο».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ