2012-08-31 11:08:29
Φωτογραφία για Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Σώζοντας ζωές στο σφαγείο της Συρίας [ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο έδαφος της Συρίας εδώ και δύο μήνες, σε μια προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα των συγκρούσεων. Σε έξι μέρες, ομάδα της οργάνωσης κατόρθωσε με τη βοήθεια Σύριων γιατρών να μετατρέψει ένα άδειο σπίτι σε νοσοκομείο επειγόντων όπου οι τραυματίες μπορούν να νοσηλευτούν και να χειρουργηθούν.

Έως τα μέσα Αυγούστου, οι MSF δέχθηκαν περισσότερους από 300 ασθενείς σ' αυτό το νοσοκομείο, και διενήργησαν 150 χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τραύματα των ασθενών ως επί το πλείστον οφείλονται στις συγκρούσεις. Τα περισσότερα προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς και από βλήματα τανκ. Πολλοί ασθενείς έφεραν τραύματα από όπλα. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άνδρες, ενώ μια στους δέκα ασθενείς ήταν γυναίκα, και περίπου ένας στους πέντε κάτω των 20 ετών. Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα, δύο τρίτα των επεμβάσεων που διενεργήθηκαν ήταν επείγοντα χειρουργεία.


Ωστόσο, αβέβαιο παραμένει το μέλλον του προγράμματος. Πέρα από το γεγονός ότι οι MSF εργάζονται χωρίς άδεια από τις αρχές της Συρίας, οι δραστηριότητες της οργάνωσης υφίστανται διαρκώς απειλές, προβλήματα ανεφοδιασμού καθώς και δυσκολίες πρόσβασης στους τραυματίες.

Με δεδομένη την έκταση της βίας στη Συρία σήμερα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αποτελούνται από διεθνές και ντόπιο προσωπικό, μπορούν να προσφέρουν περιορισμένη μόνο ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, η βοήθεια αυτή είναι ουσιαστική για την επιβίωση όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Η μαρτυρία που ακολουθεί αναφέρει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και τα τραύματά τους αποτελούν απόδειξη για τη χρήση βαρέων πυρομαχικών και για ένα πόλεμο με θύματα αμάχους.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο του Συριακού λαού, μίλησε στο Prismanews.gr η υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας, του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ, Μελίνα Σπαθάρη.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πλέον "καυτή" ζώνη του πλανήτη, την Συρία. Ποίες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτός από τη βοήθεια που παρέχουμε σε Σύριους στους καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες (Ιράκ, Λίβανο, Ιορδανία) κατορθώσαμε να διεισδύσουμε στο έδαφος της Συρίας και με την υποστήριξη σύριων γιατρών να μετατρέψουμε ένα εγκαταλειμένο σπίτι δύο ορόφων σε χειρουργικό νοσοκομείο όπου προσφέρουμε ανεξάρτητα περίθαλψη στους τραυματίες. Παρά το επαναλαμβανόμενο αίτημα μας στις αρχές, δεν μας έχει δοθεί άδεια εργασίας κι έτσι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε κρυφά, σε ασφαλές έδαφος, ελεγχόμενο από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πρόσληψη ντόπιου ιατρικού προσωπικού, έπρεπε να λύσουμε και τα προβλήματα ανεφοδιασμού, δεδομένης της επικινδυνότητας της εισαγωγής ή αγοράς ιατρικών προμηθειών. Η χωρητικότητα του νοσοκομείου είναι ένα πρόβλημα, ειδικά αν η κατάσταση επιδεινωθεί κι άλλο. Η άφιξη ακόμη και μικρού αριθμού από σοβαρά τραυματίες είναι αρκετή για να θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές μας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να ξεπερνάμε τα όριά μας, κυριολεκτικά τους εαυτούς μας. Αλλά ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι οι τραυματίες και οι ασθενείς γενικότερα, μην έχοντας πρόσβαση σε νοσοκομείο της περιοχής τους, χρειάζεται να έρθουν σε εμάς ακόμη κι από 150 χλμ μακριά. Όταν ο ασθενής σου είναι αναγκασμένος να καλύψει τόσο μεγάλη απόσταση για να φτάσει ως εσένα, και είναι μάλιστα βαριά τραυματισμένος, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρεις να τον κρατήσεις στη ζωή.

Υπάρχει βοήθεια από το κράτος ή από άλλους φορείς της περιοχής, προκειμένου να καταφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να απαλύνουν τον πόνο και τη δυστυχία;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε τηρώντας τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας που διέπουν την ιατρική ανθρωπιστική δράση μας. Αν και στείλαμε αίτημα να εργαστούμε στο έδαφος της Συρίας, οι αρχές το απέρριψαν. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις μας παραχώρησαν τη δυνατότητα να στήσουμε αυτό το νοσοκομείο, και μας επέτρεψαν να εργαστούμε. Πραγματικά καθοριστική είναι όμως η βοήθεια που λαμβάνουμε από το σύριο ιατρικό προσωπικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και από τους κατοίκους της γύρω περιοχής που σπεύδουν να βοηθήσουν ακόμη και φιλοξενώντας χειρουργημένους ασθενείς στα σπίτια τους μετά το πέρας της νοσηλείας τους.

Ποια είναι η εικόνα των τραυματιών που περιθάλπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Τι περιστατικά φτάνουν στα χειρουργικά τραπέζια;

Το ενενήντα τοις εκατό των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούμε οφείλονται σε βία, σε εκρήξεις και πυροβολισμούς. Διαπιστώνουμε μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες όπλων, πυρά όλμων ή βλήματα. Ωστόσο, τα θύματα από βαρύ πυροβολικό μάς έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους, και του ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν άμαχοι. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για τραυματισμούς στα άκρα, την περιοχή του στομάχου ή μεταξύ τραχήλου και κοιλιακής χώρας. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άντρες. Έρχονται όμως και γυναίκες και παιδιά, συνήθως όμως φτάνουν αργά. Αλλά υπάρχουν και ιστορίες με αίσιο τέλος: Ένα 14χρονο αγόρι έχοντας υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση και σπληνεκτομή αλλά μην έχοντας λάβει έγκαιρη και κατάλληλη μετεγχειριτική περίθαλψη ήρθε σε εμάς σε απελπιστική κατάσταση, κυριολεκτικά παγωμένο πάνω σε φορείο. Νοσηλεύτηκε και μερικές μέρες αργότερα έφυγε χαμογελώντας.

Πως εξασφαλίζεται η ροή των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών;

Η προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών ειδών είναι ιδιαίτερα προβληματική. Υπάρχει έλλειψη σε αίμα, παυσίπονα, αναισθητικά. Όλα αυτά, όπως και τα προβλήματα παροχής νερού, ρεύματος, δικτύων επικοινωνίας και μεταφοράς, είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Κατορθώνουμε χάρη στους Σύριους γιατρούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, και στις προσπάθειες των τεχνικών μας, να διατηρούμε αποθέματα δύο εβδομάδων για την περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Επίσης, δεχόμαστε στήριξη από κατοίκους που δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Πριν λίγες μέρες, κάποιες γυναίκες από το χωριό έφτασαν με δυο μεγάλες τσάντες γεμάτες ρούχα, ιατρικά είδη και φάρμακα αγορασμένα από τα τοπικά φαρμακεία. Από πού ακριβώς προέρχονταν αυτά τα είδη είναι δύσκολο να ξέρει κανείς. Τι κάνεις όμως αν δεν γνωρίζεις από πού προέρχονται τα αναισθητικά φάρμακά σου, είσαι σε θέση να τα χρησιμοποιήσεις; Το πρόβλημα σε καιρό πολέμου είναι ότι δεν έχεις πάντα επιλογή.

Πως σχεδιάζεται να κινηθείτε μετά την λήξη των εχθροπραξιών και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

Αυτή τη στιγμή είναι μάλλον πολύ νωρίς για να σχεδιάζουμε το "μετά", καθώς η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται αλλά μάλλον να επιδεινώνεται οπότε ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παροχή βοήθειας και τις ιατρικές δράσεις μας στη Συρία. Δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας, να μας επιτρέψουν οι αρχές της χώρας να προσφέρουμε ιατρική ανθρωπιστική φροντίδα στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί το ανθρωπιστικό έργο δεν πρέπει να παρεμποδίζεται ούτε να απειλείται από καμιά πλευρά.

Πηγή: prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ