2012-09-01 23:34:36
Να αποκαταστήσει το πληγέν κύρος και να σταματήσει τον διασυρμό του ΑΠΘ επιχείρησε ο πρύτανης του Γιάννης Μυλόπουλος, τονίζοντας ότι τα 30.000 ευρώ δεν δόθηκαν για την «πρυτανική τουαλέτα» του γραφείου του αλλά για ανακατασκευή μέρους ολόκληρου ορόφου καθώς και του ισογείου του κτιρίου Διοίκησης που είχε υποστεί ζημιές από εμπρησμό αναρχικών.
Ο κ. Μυλόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για στοιχεία που παρουσιάζονται αποσπασματικά στον Τύπο και εντέχνως ώστε να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα για τη διοίκηση του ΑΠΘ ενώ τόνισε ότι η Πρυτανεία δημοσίευε τα οικονομικά στοιχεία πριν απαιτηθεί αυτό με τη Διαύγεια.
Ο πρύτανης τόνισε ότι το ΑΠΘ υπέστη μείωση κατά 40% στον τακτικό του Προϋπολογισμό και μείωση 75% τα κονδύλια από τις Δημόσιες Επενδύσεις, χωρίς να απολύσει κανέναν υπάλληλο ή να μειώσει ώρες. O κ. Μυλόπουλος παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε το Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να βρει πόρους. Όπως είπε, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ χρηματοδοτεί το 20% των κονδυλίων που χάθηκαν από τον παλαιό Προϋπολογισμό ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν υπάρχει τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη. Υπάρχουν τουαλέτες στον όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Συγκλήτου στο κτίριο Διοίκησης» είπε ο κ. Μυλόπουλος για το θέμα με την «πρυτανική τουαλέτα» που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως είπε, τα 30.000 ευρώ του επίμαχου κωδικού αντιστοιχούν σε δαπάνες ανακατασκευής για ένα μέρος του ορόφου όπου στεγάζεται και το γραφείο του Πρύτανη, και το έργο αφορούσε τουαλέτες, κουζίνα αλλά και καπνιστήριο. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Μυλόπουλος, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η ανακατασκευή του ισογείου του κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές από επίθεση αναρχικών.
Όσον αφορά τα χρήματα που δόθηκαν για «ανακατασκευή του καταστήματος Λογότυπος», ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι τα χρήματα δόθηκαν για αναγκαία τεχνική αντιστήριξη του υπογείου του καταστήματος. Τόνισε δε ότι το «Λογότυπος» φέρνει έσοδα στο ΑΠΘ, τα οποία πηγαίνουν για αγορά αναλώσιμων και αντιδραστηρίων για τα εργαστήρια των φοιτητών.
Για το 1,3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την κατασκήνωση του ΑΠΘ, ο πρύτανης είπε ότι ήταν «συμβατικές υποχρεώσεις» που είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση. «Έπρεπε να τα πληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά, «δεν φτιάξαμε νέα κατασκήνωση».
Η Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης της Περιουσίας του ΑΠΘ ήταν εναλλακτική πηγή εσόδων που στήριξε την μειωμένη χρηματοδότηση του ΑΠΘ ώστε να μη μειωθεί ούτε κατ' ελάχιστον η εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπίστημίου, κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος. Τέλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και έχουν την ομόφωνη έγκριση πλέον και της Συγκλήτου. Όπως είπε, «θα είχε αποφευχθεί όλος ο διασυρμός του Πανεπιστημίου» αν είχε πάρει τηλέφωνο ο δημοσιογράφος πριν βγάλει το δημοσίευμα. «Είμαστε στη διάθεσή σας, βοηθήστε μας, βοηθήστε στην αποκατάσταση της υπόληψης του ΑΠΘ» είπε ο κ. Μυλόπουλος απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του iPhone που δόθηκε στην ηθοποιό κ. Δραγούμη, τονίζοντας ότι έχει γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ και δεν έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Μυλόπουλου:
1. Πλήρης διαφάνεια
Το ΑΠΘ, σήμερα που πλήττεται από πρωτοφανή και διαρκή συκοφαντική δυσφήμιση, περισσότερο από κάθε άλλον επιθυμεί να χυθεί φως παντού. Επιθυμούμε, δηλαδή, την πλήρη διαλεύκανση τόσο της σημερινής οικονομικής του κατάστασης, όσο και εκείνης των τελευταίων ετών, που οδήγησε στη σημερινή δυσπραγία. Επιθυμία μας είναι ακόμη να αναδειχθεί η αλήθεια για όλα τα οικονομικά στοιχεία, που παρουσιαζόμενα επιλεκτικά και εντέχνως στον Τύπο δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις σε βάρος του Πανεπιστημίου μας και της διοίκησής του.
Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, η πρώτη μας κίνηση μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του ΑΠΘ το 2010 και πριν ακόμη αναγκαστούμε από το σχετικό νόμο, δημοσιοποιήσαμε -και εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να το κάνουμε- στη Διαύγεια όλες τις οικονομικές κινήσεις και όλα τα οικονομικά στοιχεία του Πανεπιστημίου μας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι πολύ συχνά τελευταία γίνονται γνωστά όλα τα οικονομικά μας στοιχεία.
Εναρμονιζόμενοι πλήρως, λοιπόν, με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και μετά από μια μακρά και σε βάθος συζήτηση χθες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε όλη την αλήθεια, για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις και για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το τι στ’ αλήθεια συμβαίνει στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Η γυναίκα του Καίσαρα, εξάλλου, δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.
2. Η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΑΠΘ
Το δημοσίευμα συγκεκριμένης εφημερίδας, το οποίο προβάλλει επιλεκτικά και αποσπασματικά οικονομικά στοιχεία του ΑΠΘ, δίνοντας την εντύπωση της αλόγιστης σπατάλης σε εποχή κρίσης, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και τη αλλοιώνει.
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται παρουσιάζουν κατά τρόπο διαστρεβλωμένο ένα μέρος μόνο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας επιβίωσης ενός μεγάλου Πανεπιστημίου σε συνθήκες δραστικών περικοπών του δημόσιου προϋπολογισμού και των δημόσιων επενδύσεών του. Συγκεκριμένα, οι περικοπές αυτές ανήλθαν το 2011 σε ύψος 40% για τον τακτικό προϋπολογισμό και 75% για τις δημόσιες επενδύσεις αντίστοιχα των χρημάτων που επί χρόνια ελάμβανε το ΑΠΘ. Το έλλειμμα αυτό, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με τις ίδιες ακαδημαϊκές μονάδες, με το ίδιο πλήθος φοιτητών, αλλά και τον ίδιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων και άρα με το ίδιο -περίπου- ύψος λειτουργικών δαπανών, αντιμετωπίστηκε από τη δική μας διοίκησης με τρεις τρόπους:
1. Με δραστική εξοικονόμηση των λειτουργικών του δαπανών της τάξης του 22%.
2. Με εφαρμογή ενός προγράμματος αξιοποίησης ιδίων εσόδων, το οποίο όμως για την πρώτη χρονιά εφαρμογής απαιτούσε δαπάνη για δημιουργία νέων υποδομών (ανακατασκευή καταστήματος «Λογότυπος», κυλικείων κλπ.). Υπενθυμίζεται ότι με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο η ενίσχυση των εσόδων του ιδρύματος, αλλά ελέγχεται καλύτερα η λειτουργία μιας σειράς δραστηριοτήτων («Λογότυπος», κυλικεία, εκδοτικός οίκος κλπ.), ελέγχεται καλύτερη η τιμολογιακή τους πολιτική και ανοίγουν θέσεις εργασίες σε φοιτητές που αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη.
3. Με εξεύρεση εναλλακτικών εσόδων, που επιτεύχθηκε με την αξιοποίηση μέρους του αποθεματικού της Εταιρίας του ΑΠΘ σε ύψος 20% του τακτικού προϋπολογισμού του. Στις δαπάνες αυτές για το 2011 αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου.
3. Οι... τουαλέτες του πρύτανη. Η διαστρέβλωση της αλήθειας
Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα ενδεικτικά αναφέρεται:
Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη, ούτε φυσικά δαπάνη γι’ αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίστοιχος κωδικός, ύψους περίπου 30.000 ευρώ αναφέρεται σε δαπάνες ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και στην ανακατασκευή μέρους του ισογείου του Κτιρίου Διοίκησης, το οποίο και είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.
Δεν υπάρχουν νέα έργα στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, αλλά δαπάνες που αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και στην αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης στις κατασκηνώσεις, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που διαθέτει κατασκήνωση, στην οποία –σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά- περίπου 30.000 φοιτητές και εργαζόμενοί του έχουν την ευκαιρία διακοπών χαμηλού κόστους. Με την έννοια αυτή η κατασκήνωση αποτελεί μέρος της φοιτητικής μέριμνας του ΑΠΘ.
Ο κωδικός «διάφορα έξοδα» αντιστοιχεί σε δαπάνες για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλώσιμων για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών αναγκών των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για δαπάνες που έγιναν από την Εταιρία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που δε θα είχαν καλυφθεί εξαιτίας της μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού.
Η δαπάνη περίπου 235.000 ευρώ δεν αναφέρεται μόνο στη διαρρύθμιση του καταστήματος «Λογότυπος» έκτασης 180 τ.μ., όπως αναφέρθηκε, αλλά και στην ανακατασκευή και την αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του ευρύτερου χώρου, έκτασης 400 τ.μ., καθώς και στην εκ νέου διαμόρφωση σε άλλον όροφο δύο γραφείων, που αναγκαστικά μεταφέρθηκαν εκεί
Η ανακατασκευή των κυλικείων κόστισε 55.000 ευρώ.
Τα 244.000 ευρώ με τα οποία ηλεκτροφωτίστηκε η πανεπιστημιούπολη, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας επί σειρά ετών, βοήθησαν στη μείωση της εγκληματικότητας κατά περίπου 50%.
Η δαπάνη ύψους 430.189 ευρώ που αναφέρεται ως «σχεδιασμός και εσωτερικός κανονισμός της Εταιρίας» αντιστοιχεί στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.
Τμήμα των δαπανών που παρουσιάζονται αφορά ακόμα λειτουργικές ανάγκες της Φοιτητικής Λέσχης, η λειτουργία της οποίας θα είχε διακοπεί, αν δεν είχε ενισχυθεί από την Εταιρία, καθώς και την κάλυψη της μισθοδοσίας εργολαβικών υπαλλήλων.
4. Η αλήθεια για την Εταιρία Αξιοποίησης
Η αλήθεια, δηλαδή, είναι ότι η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ αποτέλεσε εναλλακτική πηγή εσόδων και στήριξε με το αποθεματικό της μέρος των λειτουργικών δαπανών του ΑΠΘ, καθώς και μέρος των δαπανών που θα καλύπτονταν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτή ήταν συνειδητή επιλογή της διοίκησης και στη Συγκλήτου του ΑΠΘ, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Εταιρία κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των δαπανών αυτών, τα έξοδά της για το 2011 ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2010.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Σύγκλητος του ΑΠΘ, την Τετάρτη 29 Αυγούστου κι έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων της Εταιρίας, υπερψήφισε ομόφωνα τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της. Σημειώνεται ακόμη ότι οι δαπάνες αυτές, έκτος από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και τον έλεγχο της Συγκλήτου έχουν περάσει και από πλήρη διαχειριστικό έλεγχο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάθε φορά που αναφέρονται σε στοιχεία λειτουργίας του ΑΠΘ, να επικοινωνούν μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστη πληροφόρηση. Τα πάντα είναι απόλυτα διαφανή και βρίσκονται, όπως διαπιστώνετε, σε ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα. Εμείς είμαστε στη διάθεση του καθενός και προσπαθούμε να λειτουργούμε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή προς όφελος της κοινωνίας σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.
5. Δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλών προδιαγραφών
Θα ήθελα ακόμη να σας διαβεβαιώσω, πράγμα το οποίο κάναμε και χθες στον Υπουργό, ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται με απόλυτο σεβασμό ακόμη και στο τελευταίο ευρώ και πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που περνά η ελληνική οικογένεια, προκειμένου να σπουδάζει τα παιδιά της.
Θα ήθελα, τέλος, να σας παρακαλέσω να συμβάλετε ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια το ταχύτερο δυνατό, όχι για μένα προσωπικά και τη διοίκηση του ΑΠΘ, αλλά για ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο δίνει αγώνα, για να παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές στα παιδιά του ελληνικού λαού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ γίνεται στόχος. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας έχει, φαίνεται, κόστος. Ο αγώνας για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις.
iefimerida.gr
Ο κ. Μυλόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για στοιχεία που παρουσιάζονται αποσπασματικά στον Τύπο και εντέχνως ώστε να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα για τη διοίκηση του ΑΠΘ ενώ τόνισε ότι η Πρυτανεία δημοσίευε τα οικονομικά στοιχεία πριν απαιτηθεί αυτό με τη Διαύγεια.
Ο πρύτανης τόνισε ότι το ΑΠΘ υπέστη μείωση κατά 40% στον τακτικό του Προϋπολογισμό και μείωση 75% τα κονδύλια από τις Δημόσιες Επενδύσεις, χωρίς να απολύσει κανέναν υπάλληλο ή να μειώσει ώρες. O κ. Μυλόπουλος παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε το Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να βρει πόρους. Όπως είπε, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ χρηματοδοτεί το 20% των κονδυλίων που χάθηκαν από τον παλαιό Προϋπολογισμό ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν υπάρχει τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη. Υπάρχουν τουαλέτες στον όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Συγκλήτου στο κτίριο Διοίκησης» είπε ο κ. Μυλόπουλος για το θέμα με την «πρυτανική τουαλέτα» που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως είπε, τα 30.000 ευρώ του επίμαχου κωδικού αντιστοιχούν σε δαπάνες ανακατασκευής για ένα μέρος του ορόφου όπου στεγάζεται και το γραφείο του Πρύτανη, και το έργο αφορούσε τουαλέτες, κουζίνα αλλά και καπνιστήριο. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Μυλόπουλος, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η ανακατασκευή του ισογείου του κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές από επίθεση αναρχικών.
Όσον αφορά τα χρήματα που δόθηκαν για «ανακατασκευή του καταστήματος Λογότυπος», ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι τα χρήματα δόθηκαν για αναγκαία τεχνική αντιστήριξη του υπογείου του καταστήματος. Τόνισε δε ότι το «Λογότυπος» φέρνει έσοδα στο ΑΠΘ, τα οποία πηγαίνουν για αγορά αναλώσιμων και αντιδραστηρίων για τα εργαστήρια των φοιτητών.
Για το 1,3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την κατασκήνωση του ΑΠΘ, ο πρύτανης είπε ότι ήταν «συμβατικές υποχρεώσεις» που είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση. «Έπρεπε να τα πληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά, «δεν φτιάξαμε νέα κατασκήνωση».
Η Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης της Περιουσίας του ΑΠΘ ήταν εναλλακτική πηγή εσόδων που στήριξε την μειωμένη χρηματοδότηση του ΑΠΘ ώστε να μη μειωθεί ούτε κατ' ελάχιστον η εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπίστημίου, κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος. Τέλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και έχουν την ομόφωνη έγκριση πλέον και της Συγκλήτου. Όπως είπε, «θα είχε αποφευχθεί όλος ο διασυρμός του Πανεπιστημίου» αν είχε πάρει τηλέφωνο ο δημοσιογράφος πριν βγάλει το δημοσίευμα. «Είμαστε στη διάθεσή σας, βοηθήστε μας, βοηθήστε στην αποκατάσταση της υπόληψης του ΑΠΘ» είπε ο κ. Μυλόπουλος απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του iPhone που δόθηκε στην ηθοποιό κ. Δραγούμη, τονίζοντας ότι έχει γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ και δεν έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Μυλόπουλου:
1. Πλήρης διαφάνεια
Το ΑΠΘ, σήμερα που πλήττεται από πρωτοφανή και διαρκή συκοφαντική δυσφήμιση, περισσότερο από κάθε άλλον επιθυμεί να χυθεί φως παντού. Επιθυμούμε, δηλαδή, την πλήρη διαλεύκανση τόσο της σημερινής οικονομικής του κατάστασης, όσο και εκείνης των τελευταίων ετών, που οδήγησε στη σημερινή δυσπραγία. Επιθυμία μας είναι ακόμη να αναδειχθεί η αλήθεια για όλα τα οικονομικά στοιχεία, που παρουσιαζόμενα επιλεκτικά και εντέχνως στον Τύπο δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις σε βάρος του Πανεπιστημίου μας και της διοίκησής του.
Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, η πρώτη μας κίνηση μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του ΑΠΘ το 2010 και πριν ακόμη αναγκαστούμε από το σχετικό νόμο, δημοσιοποιήσαμε -και εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να το κάνουμε- στη Διαύγεια όλες τις οικονομικές κινήσεις και όλα τα οικονομικά στοιχεία του Πανεπιστημίου μας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι πολύ συχνά τελευταία γίνονται γνωστά όλα τα οικονομικά μας στοιχεία.
Εναρμονιζόμενοι πλήρως, λοιπόν, με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και μετά από μια μακρά και σε βάθος συζήτηση χθες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε όλη την αλήθεια, για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις και για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το τι στ’ αλήθεια συμβαίνει στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Η γυναίκα του Καίσαρα, εξάλλου, δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.
2. Η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΑΠΘ
Το δημοσίευμα συγκεκριμένης εφημερίδας, το οποίο προβάλλει επιλεκτικά και αποσπασματικά οικονομικά στοιχεία του ΑΠΘ, δίνοντας την εντύπωση της αλόγιστης σπατάλης σε εποχή κρίσης, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και τη αλλοιώνει.
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται παρουσιάζουν κατά τρόπο διαστρεβλωμένο ένα μέρος μόνο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας επιβίωσης ενός μεγάλου Πανεπιστημίου σε συνθήκες δραστικών περικοπών του δημόσιου προϋπολογισμού και των δημόσιων επενδύσεών του. Συγκεκριμένα, οι περικοπές αυτές ανήλθαν το 2011 σε ύψος 40% για τον τακτικό προϋπολογισμό και 75% για τις δημόσιες επενδύσεις αντίστοιχα των χρημάτων που επί χρόνια ελάμβανε το ΑΠΘ. Το έλλειμμα αυτό, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με τις ίδιες ακαδημαϊκές μονάδες, με το ίδιο πλήθος φοιτητών, αλλά και τον ίδιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων και άρα με το ίδιο -περίπου- ύψος λειτουργικών δαπανών, αντιμετωπίστηκε από τη δική μας διοίκησης με τρεις τρόπους:
1. Με δραστική εξοικονόμηση των λειτουργικών του δαπανών της τάξης του 22%.
2. Με εφαρμογή ενός προγράμματος αξιοποίησης ιδίων εσόδων, το οποίο όμως για την πρώτη χρονιά εφαρμογής απαιτούσε δαπάνη για δημιουργία νέων υποδομών (ανακατασκευή καταστήματος «Λογότυπος», κυλικείων κλπ.). Υπενθυμίζεται ότι με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο η ενίσχυση των εσόδων του ιδρύματος, αλλά ελέγχεται καλύτερα η λειτουργία μιας σειράς δραστηριοτήτων («Λογότυπος», κυλικεία, εκδοτικός οίκος κλπ.), ελέγχεται καλύτερη η τιμολογιακή τους πολιτική και ανοίγουν θέσεις εργασίες σε φοιτητές που αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη.
3. Με εξεύρεση εναλλακτικών εσόδων, που επιτεύχθηκε με την αξιοποίηση μέρους του αποθεματικού της Εταιρίας του ΑΠΘ σε ύψος 20% του τακτικού προϋπολογισμού του. Στις δαπάνες αυτές για το 2011 αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου.
3. Οι... τουαλέτες του πρύτανη. Η διαστρέβλωση της αλήθειας
Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα ενδεικτικά αναφέρεται:
Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη, ούτε φυσικά δαπάνη γι’ αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίστοιχος κωδικός, ύψους περίπου 30.000 ευρώ αναφέρεται σε δαπάνες ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και στην ανακατασκευή μέρους του ισογείου του Κτιρίου Διοίκησης, το οποίο και είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.
Δεν υπάρχουν νέα έργα στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, αλλά δαπάνες που αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και στην αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης στις κατασκηνώσεις, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που διαθέτει κατασκήνωση, στην οποία –σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά- περίπου 30.000 φοιτητές και εργαζόμενοί του έχουν την ευκαιρία διακοπών χαμηλού κόστους. Με την έννοια αυτή η κατασκήνωση αποτελεί μέρος της φοιτητικής μέριμνας του ΑΠΘ.
Ο κωδικός «διάφορα έξοδα» αντιστοιχεί σε δαπάνες για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλώσιμων για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών αναγκών των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για δαπάνες που έγιναν από την Εταιρία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που δε θα είχαν καλυφθεί εξαιτίας της μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού.
Η δαπάνη περίπου 235.000 ευρώ δεν αναφέρεται μόνο στη διαρρύθμιση του καταστήματος «Λογότυπος» έκτασης 180 τ.μ., όπως αναφέρθηκε, αλλά και στην ανακατασκευή και την αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του ευρύτερου χώρου, έκτασης 400 τ.μ., καθώς και στην εκ νέου διαμόρφωση σε άλλον όροφο δύο γραφείων, που αναγκαστικά μεταφέρθηκαν εκεί
Η ανακατασκευή των κυλικείων κόστισε 55.000 ευρώ.
Τα 244.000 ευρώ με τα οποία ηλεκτροφωτίστηκε η πανεπιστημιούπολη, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας επί σειρά ετών, βοήθησαν στη μείωση της εγκληματικότητας κατά περίπου 50%.
Η δαπάνη ύψους 430.189 ευρώ που αναφέρεται ως «σχεδιασμός και εσωτερικός κανονισμός της Εταιρίας» αντιστοιχεί στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.
Τμήμα των δαπανών που παρουσιάζονται αφορά ακόμα λειτουργικές ανάγκες της Φοιτητικής Λέσχης, η λειτουργία της οποίας θα είχε διακοπεί, αν δεν είχε ενισχυθεί από την Εταιρία, καθώς και την κάλυψη της μισθοδοσίας εργολαβικών υπαλλήλων.
4. Η αλήθεια για την Εταιρία Αξιοποίησης
Η αλήθεια, δηλαδή, είναι ότι η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ αποτέλεσε εναλλακτική πηγή εσόδων και στήριξε με το αποθεματικό της μέρος των λειτουργικών δαπανών του ΑΠΘ, καθώς και μέρος των δαπανών που θα καλύπτονταν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτή ήταν συνειδητή επιλογή της διοίκησης και στη Συγκλήτου του ΑΠΘ, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Εταιρία κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των δαπανών αυτών, τα έξοδά της για το 2011 ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2010.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Σύγκλητος του ΑΠΘ, την Τετάρτη 29 Αυγούστου κι έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων της Εταιρίας, υπερψήφισε ομόφωνα τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της. Σημειώνεται ακόμη ότι οι δαπάνες αυτές, έκτος από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και τον έλεγχο της Συγκλήτου έχουν περάσει και από πλήρη διαχειριστικό έλεγχο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάθε φορά που αναφέρονται σε στοιχεία λειτουργίας του ΑΠΘ, να επικοινωνούν μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστη πληροφόρηση. Τα πάντα είναι απόλυτα διαφανή και βρίσκονται, όπως διαπιστώνετε, σε ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα. Εμείς είμαστε στη διάθεση του καθενός και προσπαθούμε να λειτουργούμε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή προς όφελος της κοινωνίας σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.
5. Δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλών προδιαγραφών
Θα ήθελα ακόμη να σας διαβεβαιώσω, πράγμα το οποίο κάναμε και χθες στον Υπουργό, ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται με απόλυτο σεβασμό ακόμη και στο τελευταίο ευρώ και πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που περνά η ελληνική οικογένεια, προκειμένου να σπουδάζει τα παιδιά της.
Θα ήθελα, τέλος, να σας παρακαλέσω να συμβάλετε ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια το ταχύτερο δυνατό, όχι για μένα προσωπικά και τη διοίκηση του ΑΠΘ, αλλά για ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο δίνει αγώνα, για να παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές στα παιδιά του ελληνικού λαού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ γίνεται στόχος. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας έχει, φαίνεται, κόστος. Ο αγώνας για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις.
iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
[Δρόμοι] Ενα από τα πρώτα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΠΟΣΚΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ