2012-03-18 18:29:13
Στις 21 Μαρτίου οι ανά τον κόσμο Κούρδοι θα γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή του Νεβρόζ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και των κατεχομένων να τίθενται σε επιφυλακή. Οι εκδηλώσεις των Κούρδων ενοχλούν τους Τούρκους επειδή ακούγονται επαναστατικά τραγούδια και συνθήματα. Η λέξη «Κούρδος» ή «Γκιαούρης» για τους Ρωμιούς είναι αρκετή για να ανάψει τα αίματα των Τούρκων, πόσο μάλλον να βλέπουν τους πρώτους να τραγουδούν γύρω από τη φωτιά τραγούδια για τη λευτεριά, ή τους δεύτερους να επιστρέφουν στο σπίτι τους με αναμμένο το κερί της Ανάστασης.
Από τις αρχές Μαρτίου άρχισε ένας ψυχολογικός πόλεμος εναντίον των Κούρδων. Προκείμενου οι τουρκικές Αρχές να περιορίσουν τις κουρδικές εκδηλώσεις και να τρομοκρατήσουν τους Κούρδους, επικήρυξαν 50 Κούρδους ηγέτες (2.500 ευρώ για κάθε ένα), μεταξύ των οποίων τους γνωστούς Μουράτ Καράγιλαν, Τζεμίλ Μπαγίκ, Φεχμάν Χουσεΐν. Σε μια προσπάθεια να διαμηνύσουν στους Κούρδους ότι η Αστυνομία και ο Στρατός επαγρυπνούν, στις 8 Μαρτίου 2012 η Ασφάλεια Κωνστανινούπολης ανακοίνωσε ότι εντόπισε σε νεκροταφείο 13 κιλά εκρηκτικών υλών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν από τους Κούρδους κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ.
Για δεκαετίες το Κουρδικό και οι σχέσεις με την Ελλάδα αξιοποιούνταν από την εκάστοτε τουρκική εξουσία για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Μια επιδρομή σε κουρδικά χωριά με την υποψία ύπαρξης κρησφύγετων Κούρδων ανταρτών και η εν ψυχρώ δολοφονία μερικών Κούρδων ήταν σίγουρο ότι θα προβάλλονταν την επόμενη με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και θα αποτελούσε την πρώτη είδηση στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Επί Ερντογάν η κατάσταση κάπως βελτιώθηκε, αλλά οι επιθέσεις δεν εξέλειπαν. Αναγνωρίστηκαν στους Κούρδους κάποια δικαιώματα, όχι επειδή ήταν τουρκική πρωτοβουλία αλλά απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο με ψήφισμά του -και υπό τον όρο ότι θα γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας- ζήτησε από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τα πολιτικά, πολιτισμικά, αστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των Κούρδων και να αναπτύξει οικονομικά και κοινωνικά τις περιοχές τους. Ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων υπάρχει στα χαρτιά. Με τις παραχωρήσεις της Άγκυρας οι Κούρδοι μπορούν τώρα να διδάσκονται τη γλώσσα τους, να ακούν την παραδοσιακή τους μουσική, να δίνουν στα παιδιά τους κουρδικά ονόματα, να έχουν κανάλι στην κουρδική γλώσσα στην τηλεόραση (εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν την 1/1/09). Τα ανοίγματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι Τούρκοι δεν συνεχίζουν να τους συμπεριφέρονται ως πολίτες β΄κατηγορίας, να τους θεωρούν Τούρκους και όχι μειονότητα στους κόλπους της χώρας, να κρατούν τον ηγέτη του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, χιλιάδες Κούρδοι να σαπίζουν στις φυλακές. Όσες χώρες έχουν συνάψει σχέσεις με κουρδικούς οργανισμούς, όσοι ηγέτες κρατών στήριξαν τον αγώνα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) θεωρήθηκαν εχθροί. Πάμπολλα τα δημοσιεύματα στον Τύπο της Τουρκίας και κατεχομένων για τη συμπαράσταση των Ελλήνων στον κουρδικό λαό και στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν.
Μεγάλος πονοκέφαλος για το κατοχικό καθεστώς είναι οι Κούρδοι έποικοι και οι Κούρδοι φοιτητές που φοιτούν στα πανεπιστήμια των κατεχομένων. Οι πρώτοι Κούρδοι έποικοι έφθασαν στο νησί αμέσως μετά την εισβολή, το 1975-76, και εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο της Καρπασίας. Παλαιότερα ο δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ έγραψε: «Δεν πρόκειται για αποκάλυψη κάποιου μυστικού. Στο Ριζακάρπασο ζουν 1.450 περίπου Τούρκοι, εκ των οποίων οι μισοί είναι Κούρδοι». Επί Ταλάτ (Σεπτ. 2006) η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για συνεργασία με το ΡΚΚ. Ο ογκώδης φάκελος, που διαβιβάστηκε στη Γραμματεία των ΗΕ, περιείχε πληθώρα εγγράφων, αφισών, φωτογραφιών και δηλώσεων Ε/κ πολιτικών που αφορούσαν το δικαίωμα του κουρδικού λαού να ζήσει ελεύθερα και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Ειδική αναφορά γινόταν στην υποστήριξη των Ε/κ στον αγώνα των Κούρδων και στη συμπαράσταση στον κατάδικο ηγέτη τους Οτσαλάν. Για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, οι Τ/κ έφεραν ως παράδειγμα το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε στην κατοχή του ο Οτσαλάν. (Ο Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα στις 15/2/1999.) Με κάθε λεπτομέρεια γινόταν αναφορά στις επαφές και μηνύματα των Ε/κ πολιτικών με τους ομολόγους των ξένων κρατών για απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, τους εράνους των συνδέσμων αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό που δραστηριοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές, στα συλλαλητήρια των Κούρδων στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Ο,τι δεν πέτυχαν οι Τ/κ με καταγγελίες, φωνές και παραστάσεις για τους Κούρδους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, προσπαθούν να το πετύχουν με τους Κούρδους των κατεχομένων.
Πολλοί Κούρδοι φοιτητές κατηγορήθηκαν κατά καιρούς για προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος του ψευδοκράτους με τον ισχυρισμό των «Αρχών» ότι ενεργούσαν με καθοδήγηση των Ε/κ. Πολλοί βασανίστηκαν για να ομολογήσουν αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν είχαν ιδέα. Παλαιότερα ο τουρκικός και τ/κ Τύπος αναφέρθηκαν στη σύλληψη στα κατεχόμενα του μέλους (!) του ΡΚΚ,Μπεντράν Μπάστουρκ, ο οποίος ομολόγησε ότι μετά από οδηγίες Ε/κ τοποθέτησε βόμβα σε ξενοδοχείο του Μπογαζίου για να πληγεί ο τουρισμός στα κατεχόμενα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι 1.000 περίπου Κούρδοι εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στις ελεύθερες περιοχές και στη συνέχεια αποστέλλονται στην Τουρκία για συγκρούσεις με τον τουρκικό Στρατό. Όλοι θυμόμαστε τους ισχυρισμούς των τ/κ ότι οι Κούρδοι εκπαιδεύονταν στην περιοχή του Τροόδους και διέμεναν σε σπίτια στον Αμιάντο. Παλαιότερα ισχυρίζονταν και για εκπαίδευση Αρμενίων, μελών του ΑΣΑΛΑ, στη σχολή στο Μελκονιάν. Τον περασμένο Οκτώβριο οι κατοχικές Αρχές απέλασαν 18 Κούρδους φοιτητές του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής επειδή συμμετείχαν σε συλλαλητήριο. Οι φοιτητές απελάθηκαν με δεμένα τα μάτια λες και ήταν εγκληματίες. Την απέλαση καταδίκασαν όλα τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης-Δημοκρατίας, Χασίπ Καπλάν, έφερε το θέμα της απέλασης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και αποκάλεσε το ψευδοκράτος «Δημοκρατίας της πλάκας» και «Μπανανία». ΝΕΑ ΜΕΡΑ
- Η 21η Μαρτίου γιορτάζεται από τους Κούρδους-και όχι μόνο- ως Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το ημερολόγιο «Τζελαλί». Νεβρόζ ή Νεβρούζ στα περσικά σημαίνει «Νέα Μέρα». Πρόκειται για την ημερομηνία που ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού και υπάρχει ισημερία. Η 21η Μαρτίου γιορτάζεται και ως Ημέρα της Άνοιξης. Πολλές οι παραδόσεις για την ημέρα αυτή. Πιστεύεται ότι ο Θεός επέλεξε την ημέρα αυτή για να δημιουργήσει την νύκτα και την ημέρα, έπλασε από λάσπη τον Αδάμ. Ήταν Νεβρόζ όταν δημιουργήθηκε το Σύμπαν, όταν η κιβωτός του Νώε προσάραξε στο όρος Τζούντι ,όταν ο προφήτης Μωυσής απάλλαξε το λαό του από τους Φαραώ. Για τους Τούρκους το Νεβρόζ σηματοδοτεί την έξοδό τους από το Εργκενεκόν (κεντρική Ασία) και την εξάπλωσή τους στα πέρατα της Γης. Στο στόχαστρο Κιρκούκ και Μουσούλη ΠΟΛΛΕΣελπίδες είχαν εναποθέσει οι Τούρκοι σε ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν στο πόλεμο του Κόλπου και πίστευαν ότι σε περίπτωση διαμελισμού του Ιράκ θα εκπληρωθεί ένας ακόμη στόχος της Τουρκίας, η κατάκτηση του Κιρκούκ και της Μουσούλης, των δύο αυτών περιοχών με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Είχε προηγηθεί η περίπτωση της Αλεξανδρέττας και της Κύπρου, όπου η Τουρκία απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις επεκτατικές της βλέψεις σε γειτονικά κράτη.
Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρονταν στις βλέψεις της Τουρκίας και κάποια τις θεωρούσαν δικαιολογημένες, καθ’ ότι στην περιοχή διαμένουν πέραν του ενός εκατομμυρίου Τουρκομάνοι, των οποίων την προστασία ανέλαβε την Άγκυρα - χωρίς να ρωτηθούν οι ίδιοι. Η αιγυπτιακή σοσιαλιστική εφημερίδα ΕlShaab έγραφε ότι σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ, η Μουσούλη θα προσφερθεί σαν δώρο στην Τουρκία για τη συμμετοχή της και το ρόλο της στη κρίση και στην ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη.
Η ιταλική Corriere della Sera ισχυρίζονταν ότι Τουρκία και Ιράν συνεχίζουν επαφές κατά τη μετασανταμική περίοδο, με την Τουρκία να διεκδικεί το Βόρειο Ιρακ το οποίο και θα της παραχωρηθεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Τα βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδωσαν παρόμοιες ειδήσεις και μάλιστα ανέφεραν ότι σε τουρκικά βιβλία με χάρτες της περιοχής η Μουσούλη παρουσιάζεται εντός των τουρκικών συνόρων. Ο σχολιαστής της Guardian, Αndrew Ηilton, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα προτιμήσουν να παραχωρήσουν τις πετρελαιοπηγές στην Τουρκία, αντί στη Συρίας ή το Ιράν. Οι υπολογισμοί των Τούρκων και των υποστηρικτών τους έπεσαν στο κενό, αλλά τα βλέμματα της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι καρφωμένα στις δύο αυτές πόλεις.
Η Μουσούλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1516 επί σουλτάνου Σουλεϊμάν.
Παρέμεινε ως οθωμανικό έδαφος μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας του Μούδρου της Λήμνου την 30ή Οκτωβρίου 1916 οπότε παραχωρήθηκε στην Αγγλία. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επέλυσε τις διαφορές Τουρκίας-Βρετανίας για την πόλη αυτή. Άκαρπες απέβησαν όλες οι τουρκικές παραστάσεις. Στις 16/12/1925 η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών αποφάσισε την παραμονή των εδαφών υπό αγγλική κατοχή, με δε τη συμφωνία της Άγκυρας (5/6/1926) μεταξύ Τουρκίας-Αγγλίας η Μουσούλη δόθηκε στο Ιράκ.
Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για το Κιρκούκ. Η πόλη ήταν οθωμανική από το 1515 μέχρι το 1918, οπότε καταλήφθηκε από τους Άγγλους για να παραχωρηθεί στο Ιρακ με τη συνθήκη Άγκυρας (1926)
Ο κουρδικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 300.000.
Εκπαίδευση Κούρδων στον Πενταδάκτυλο Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Σαμπάχ της Κωνσταντινούπολης, στο φύλλο της 26ης Ιανουαρίου 2012 έγραφε ότι στην περιοχή Βουνό του Πενταδακτύλου, λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης των Κούρδων φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους. Υποστήριξε ακόμη ότι οι φοιτητές αυτοί εκπαιδεύονται για να σκληραγωγηθούν, δοκιμάζεται η αντοχή τους στην πείνα, την πεζοπορία κλπ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 10 περίπου σπίτια της περιοχής φιλοξενούν τους εκπαιδευόμενους. Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών αποστέλλονται στο Βόρειο Ιράκ, και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρους Καντίλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου εκεί εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων. Η εκπαίδευση αυτή διαρκεί ένα περίπου μήνα. Ο Κουτσιούκ διέψευσε την είδηση για το κέντρο εκπαιδεύσεων των Κούρδων στον Πενταδάκτυλο ενώ το θέμα απασχόλησε για μέρες τον Τύπο. InfoGnomon
Από τις αρχές Μαρτίου άρχισε ένας ψυχολογικός πόλεμος εναντίον των Κούρδων. Προκείμενου οι τουρκικές Αρχές να περιορίσουν τις κουρδικές εκδηλώσεις και να τρομοκρατήσουν τους Κούρδους, επικήρυξαν 50 Κούρδους ηγέτες (2.500 ευρώ για κάθε ένα), μεταξύ των οποίων τους γνωστούς Μουράτ Καράγιλαν, Τζεμίλ Μπαγίκ, Φεχμάν Χουσεΐν. Σε μια προσπάθεια να διαμηνύσουν στους Κούρδους ότι η Αστυνομία και ο Στρατός επαγρυπνούν, στις 8 Μαρτίου 2012 η Ασφάλεια Κωνστανινούπολης ανακοίνωσε ότι εντόπισε σε νεκροταφείο 13 κιλά εκρηκτικών υλών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν από τους Κούρδους κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ.
Για δεκαετίες το Κουρδικό και οι σχέσεις με την Ελλάδα αξιοποιούνταν από την εκάστοτε τουρκική εξουσία για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Μια επιδρομή σε κουρδικά χωριά με την υποψία ύπαρξης κρησφύγετων Κούρδων ανταρτών και η εν ψυχρώ δολοφονία μερικών Κούρδων ήταν σίγουρο ότι θα προβάλλονταν την επόμενη με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και θα αποτελούσε την πρώτη είδηση στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Επί Ερντογάν η κατάσταση κάπως βελτιώθηκε, αλλά οι επιθέσεις δεν εξέλειπαν. Αναγνωρίστηκαν στους Κούρδους κάποια δικαιώματα, όχι επειδή ήταν τουρκική πρωτοβουλία αλλά απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο με ψήφισμά του -και υπό τον όρο ότι θα γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας- ζήτησε από την Άγκυρα να αναγνωρίσει τα πολιτικά, πολιτισμικά, αστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των Κούρδων και να αναπτύξει οικονομικά και κοινωνικά τις περιοχές τους. Ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων υπάρχει στα χαρτιά. Με τις παραχωρήσεις της Άγκυρας οι Κούρδοι μπορούν τώρα να διδάσκονται τη γλώσσα τους, να ακούν την παραδοσιακή τους μουσική, να δίνουν στα παιδιά τους κουρδικά ονόματα, να έχουν κανάλι στην κουρδική γλώσσα στην τηλεόραση (εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν την 1/1/09). Τα ανοίγματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι Τούρκοι δεν συνεχίζουν να τους συμπεριφέρονται ως πολίτες β΄κατηγορίας, να τους θεωρούν Τούρκους και όχι μειονότητα στους κόλπους της χώρας, να κρατούν τον ηγέτη του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, χιλιάδες Κούρδοι να σαπίζουν στις φυλακές. Όσες χώρες έχουν συνάψει σχέσεις με κουρδικούς οργανισμούς, όσοι ηγέτες κρατών στήριξαν τον αγώνα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) θεωρήθηκαν εχθροί. Πάμπολλα τα δημοσιεύματα στον Τύπο της Τουρκίας και κατεχομένων για τη συμπαράσταση των Ελλήνων στον κουρδικό λαό και στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν.
Μεγάλος πονοκέφαλος για το κατοχικό καθεστώς είναι οι Κούρδοι έποικοι και οι Κούρδοι φοιτητές που φοιτούν στα πανεπιστήμια των κατεχομένων. Οι πρώτοι Κούρδοι έποικοι έφθασαν στο νησί αμέσως μετά την εισβολή, το 1975-76, και εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο της Καρπασίας. Παλαιότερα ο δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ έγραψε: «Δεν πρόκειται για αποκάλυψη κάποιου μυστικού. Στο Ριζακάρπασο ζουν 1.450 περίπου Τούρκοι, εκ των οποίων οι μισοί είναι Κούρδοι». Επί Ταλάτ (Σεπτ. 2006) η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για συνεργασία με το ΡΚΚ. Ο ογκώδης φάκελος, που διαβιβάστηκε στη Γραμματεία των ΗΕ, περιείχε πληθώρα εγγράφων, αφισών, φωτογραφιών και δηλώσεων Ε/κ πολιτικών που αφορούσαν το δικαίωμα του κουρδικού λαού να ζήσει ελεύθερα και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Ειδική αναφορά γινόταν στην υποστήριξη των Ε/κ στον αγώνα των Κούρδων και στη συμπαράσταση στον κατάδικο ηγέτη τους Οτσαλάν. Για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, οι Τ/κ έφεραν ως παράδειγμα το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε στην κατοχή του ο Οτσαλάν. (Ο Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα στις 15/2/1999.) Με κάθε λεπτομέρεια γινόταν αναφορά στις επαφές και μηνύματα των Ε/κ πολιτικών με τους ομολόγους των ξένων κρατών για απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, τους εράνους των συνδέσμων αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό που δραστηριοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές, στα συλλαλητήρια των Κούρδων στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Ο,τι δεν πέτυχαν οι Τ/κ με καταγγελίες, φωνές και παραστάσεις για τους Κούρδους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, προσπαθούν να το πετύχουν με τους Κούρδους των κατεχομένων.
Πολλοί Κούρδοι φοιτητές κατηγορήθηκαν κατά καιρούς για προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος του ψευδοκράτους με τον ισχυρισμό των «Αρχών» ότι ενεργούσαν με καθοδήγηση των Ε/κ. Πολλοί βασανίστηκαν για να ομολογήσουν αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν είχαν ιδέα. Παλαιότερα ο τουρκικός και τ/κ Τύπος αναφέρθηκαν στη σύλληψη στα κατεχόμενα του μέλους (!) του ΡΚΚ,Μπεντράν Μπάστουρκ, ο οποίος ομολόγησε ότι μετά από οδηγίες Ε/κ τοποθέτησε βόμβα σε ξενοδοχείο του Μπογαζίου για να πληγεί ο τουρισμός στα κατεχόμενα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι 1.000 περίπου Κούρδοι εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στις ελεύθερες περιοχές και στη συνέχεια αποστέλλονται στην Τουρκία για συγκρούσεις με τον τουρκικό Στρατό. Όλοι θυμόμαστε τους ισχυρισμούς των τ/κ ότι οι Κούρδοι εκπαιδεύονταν στην περιοχή του Τροόδους και διέμεναν σε σπίτια στον Αμιάντο. Παλαιότερα ισχυρίζονταν και για εκπαίδευση Αρμενίων, μελών του ΑΣΑΛΑ, στη σχολή στο Μελκονιάν. Τον περασμένο Οκτώβριο οι κατοχικές Αρχές απέλασαν 18 Κούρδους φοιτητές του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής επειδή συμμετείχαν σε συλλαλητήριο. Οι φοιτητές απελάθηκαν με δεμένα τα μάτια λες και ήταν εγκληματίες. Την απέλαση καταδίκασαν όλα τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης-Δημοκρατίας, Χασίπ Καπλάν, έφερε το θέμα της απέλασης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και αποκάλεσε το ψευδοκράτος «Δημοκρατίας της πλάκας» και «Μπανανία». ΝΕΑ ΜΕΡΑ
- Η 21η Μαρτίου γιορτάζεται από τους Κούρδους-και όχι μόνο- ως Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το ημερολόγιο «Τζελαλί». Νεβρόζ ή Νεβρούζ στα περσικά σημαίνει «Νέα Μέρα». Πρόκειται για την ημερομηνία που ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού και υπάρχει ισημερία. Η 21η Μαρτίου γιορτάζεται και ως Ημέρα της Άνοιξης. Πολλές οι παραδόσεις για την ημέρα αυτή. Πιστεύεται ότι ο Θεός επέλεξε την ημέρα αυτή για να δημιουργήσει την νύκτα και την ημέρα, έπλασε από λάσπη τον Αδάμ. Ήταν Νεβρόζ όταν δημιουργήθηκε το Σύμπαν, όταν η κιβωτός του Νώε προσάραξε στο όρος Τζούντι ,όταν ο προφήτης Μωυσής απάλλαξε το λαό του από τους Φαραώ. Για τους Τούρκους το Νεβρόζ σηματοδοτεί την έξοδό τους από το Εργκενεκόν (κεντρική Ασία) και την εξάπλωσή τους στα πέρατα της Γης. Στο στόχαστρο Κιρκούκ και Μουσούλη ΠΟΛΛΕΣελπίδες είχαν εναποθέσει οι Τούρκοι σε ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν στο πόλεμο του Κόλπου και πίστευαν ότι σε περίπτωση διαμελισμού του Ιράκ θα εκπληρωθεί ένας ακόμη στόχος της Τουρκίας, η κατάκτηση του Κιρκούκ και της Μουσούλης, των δύο αυτών περιοχών με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Είχε προηγηθεί η περίπτωση της Αλεξανδρέττας και της Κύπρου, όπου η Τουρκία απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις επεκτατικές της βλέψεις σε γειτονικά κράτη.
Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρονταν στις βλέψεις της Τουρκίας και κάποια τις θεωρούσαν δικαιολογημένες, καθ’ ότι στην περιοχή διαμένουν πέραν του ενός εκατομμυρίου Τουρκομάνοι, των οποίων την προστασία ανέλαβε την Άγκυρα - χωρίς να ρωτηθούν οι ίδιοι. Η αιγυπτιακή σοσιαλιστική εφημερίδα ΕlShaab έγραφε ότι σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ, η Μουσούλη θα προσφερθεί σαν δώρο στην Τουρκία για τη συμμετοχή της και το ρόλο της στη κρίση και στην ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη.
Η ιταλική Corriere della Sera ισχυρίζονταν ότι Τουρκία και Ιράν συνεχίζουν επαφές κατά τη μετασανταμική περίοδο, με την Τουρκία να διεκδικεί το Βόρειο Ιρακ το οποίο και θα της παραχωρηθεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Τα βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδωσαν παρόμοιες ειδήσεις και μάλιστα ανέφεραν ότι σε τουρκικά βιβλία με χάρτες της περιοχής η Μουσούλη παρουσιάζεται εντός των τουρκικών συνόρων. Ο σχολιαστής της Guardian, Αndrew Ηilton, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα προτιμήσουν να παραχωρήσουν τις πετρελαιοπηγές στην Τουρκία, αντί στη Συρίας ή το Ιράν. Οι υπολογισμοί των Τούρκων και των υποστηρικτών τους έπεσαν στο κενό, αλλά τα βλέμματα της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι καρφωμένα στις δύο αυτές πόλεις.
Η Μουσούλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1516 επί σουλτάνου Σουλεϊμάν.
Παρέμεινε ως οθωμανικό έδαφος μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας του Μούδρου της Λήμνου την 30ή Οκτωβρίου 1916 οπότε παραχωρήθηκε στην Αγγλία. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επέλυσε τις διαφορές Τουρκίας-Βρετανίας για την πόλη αυτή. Άκαρπες απέβησαν όλες οι τουρκικές παραστάσεις. Στις 16/12/1925 η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών αποφάσισε την παραμονή των εδαφών υπό αγγλική κατοχή, με δε τη συμφωνία της Άγκυρας (5/6/1926) μεταξύ Τουρκίας-Αγγλίας η Μουσούλη δόθηκε στο Ιράκ.
Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για το Κιρκούκ. Η πόλη ήταν οθωμανική από το 1515 μέχρι το 1918, οπότε καταλήφθηκε από τους Άγγλους για να παραχωρηθεί στο Ιρακ με τη συνθήκη Άγκυρας (1926)
Ο κουρδικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 300.000.
Εκπαίδευση Κούρδων στον Πενταδάκτυλο Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Σαμπάχ της Κωνσταντινούπολης, στο φύλλο της 26ης Ιανουαρίου 2012 έγραφε ότι στην περιοχή Βουνό του Πενταδακτύλου, λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης των Κούρδων φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους. Υποστήριξε ακόμη ότι οι φοιτητές αυτοί εκπαιδεύονται για να σκληραγωγηθούν, δοκιμάζεται η αντοχή τους στην πείνα, την πεζοπορία κλπ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 10 περίπου σπίτια της περιοχής φιλοξενούν τους εκπαιδευόμενους. Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών αποστέλλονται στο Βόρειο Ιράκ, και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρους Καντίλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου εκεί εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων. Η εκπαίδευση αυτή διαρκεί ένα περίπου μήνα. Ο Κουτσιούκ διέψευσε την είδηση για το κέντρο εκπαιδεύσεων των Κούρδων στον Πενταδάκτυλο ενώ το θέμα απασχόλησε για μέρες τον Τύπο. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν παιδί έξι ετών
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο: Tο τηλεφώνημα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ