2012-09-04 09:30:03
Φωτογραφία για «Παίζει μπάλα» ο Ντράγκι
Δύο ημέρες έχουν απομείνει πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου και η σθεναρή αντίσταση της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κρατάει δεμένα τα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, o οποίος θα πρέπει να μην απογοητεύσει τις αγορές, αλλά και να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, oι διοικητές των 17 εθνικών κεντρικών τραπεζών αναμένεται να παραλάβουν σήμερα μια σειρά προτάσεων του κ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, έχοντας στη διάθεσή τους μόλις ένα 24ωρο για να καταλήξουν σε απόφαση, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Με βάση το δημοσίευμα -που επικαλείται ανώνυμες πηγές από το εσωτερικό της ΕΚΤ- από τη λίστα των επιλογών δεν έχει αναδειχθεί κάποια πρόταση που να θεωρείται επικρατέστερη. Η έλλειψη προτίμησης, η πολυπλοκότητα του ζητήματος, αλλά και ο περιορισμένος χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου για να μελετήσουν τις προτάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες να μην παρουσιασθεί την Πέμπτη ένα λεπτομερές σχέδιο από τον κ. Ντράγκι, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές.


Η ΕΚΤ πιθανότατα να τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας -στις 12 Σεπτεμβρίου- για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Στις επιλογές που θα συζητηθούν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η προοπτική επιβολής ανώτατου ορίου στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων και συγκεκριμένοι στόχοι για τα spreads έναντι των γερμανικών τίτλων (Bunds), αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg. Μια δεύτερη επιλογή φέρεται να προβλέπει αγορές διαφόρων κατηγοριών ενεργητικού από την ΕΚΤ και όχι μόνο κρατικά ομόλογα. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, που ολισθαίνει σε ύφεση. Δεδομένου ότι τα χέρια της EΚΤ είναι δεμένα όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, επανέρχεται στο προσκήνιο η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, μια προοπτική που όμως φαίνεται να διχάζει τους αναλυτές.

Την ίδια ημέρα -στις 6 Σεπτεμβρίου- η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μεταβαίνει στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Την ώρα που το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, Ιταλία και Ισπανία εμφανίζονται απρόθυμες να υποβάλουν αίτημα στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς -το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παρέμβαση της ΕΚΤ και τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Ο Ντράγκι θα είναι γενικόλογος, και έτσι θα πρέπει να είναι. Θα επαναλάβει το ζήτημα των προϋποθέσεων (που θα συνοδεύουν τις αγορές ομολόγων) και ότι ο στόχος των παρεμβάσεων, εάν γίνουν, θα είναι να αποφευχθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις ή η διάσπαση της Ευρωζώνης», αναφέρει ο Ερικ Νίλσεν, οικονομολόγος της UniCredit. Eξάλλου, ο κ. Ντράγκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι χρειάζονται και χειρισμοί από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Eν τω μεταξύ, ο κ. Ντράγκι φέρεται να δήλωσε χθες σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων με διάρκεια έως τρία έτη δεν παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Οι αγορές ομολόγων με διάρκεια έως τρία έτη δεν συνιστούν κρατική χρηματοδότηση», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ντράγκι ενώπιον ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάριο Μάουρο.

Προοπτική μείωσης επιτοκίου

Μπορεί οι αγορές κρατικών ομολόγων να είναι το «μπαζούκα», που περιμένουν οι αγορές, δεν είναι, όμως, το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα της ΕΚΤ.

Μια μείωση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5%, θα συνέβαλλε στην τόνωση των εξασθενημένων οικονομιών της Ευρωζώνης, προσφέροντας ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βαρύνονται με δάνεια. Αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση στην επικείμενη συνεδρίαση, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως τον τελευταίο μήνα καταδεικνύουν ότι ακόμη και οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν να παγιδευθούν στην ύφεση.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου είναι απαραίτητη προκειμένου να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης.

Σχολιάζουν δε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει «λυτρωτικά», σε περίπτωση που το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδειχθεί λιγότερο φιλόδοξο από όσο θα ήθελαν οι χώρες του Νότου και οι αγορές.

O εποπτικός ρόλος

Συνεχίζεται την ίδια ώρα η συζήτηση για τον εποπτικό ρόλο που θα αναλάβει η ΕΚΤ, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι θα πρέπει να επεκτείνεται στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα και το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να περιοριστεί στις μεγάλες μόνο τράπεζες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε χθες τις ενστάσεις του στα σχέδια της Κομισιόν, σημειώνοντας μάλιστα ότι και η ίδια η ΕΚΤ συμμερίζεται τη γερμανική θέση. «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις μικρές τράπεζες από εκείνες των οποίων η λειτουργία επηρεάζει το σύνολο του συστήματος. Για τις δεύτερες υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εποπτείας από την ΕΚΤ», συμπλήρωσε σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Στο ναδίρ το Euribor

Η ενίσχυση των προσδοκιών για μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ οδήγησε χθες το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor σε νέο ιστορικό ναδίρ. Συγκεκριμένα, το Euribor τριμήνου υποχώρησε από το 0,278% στο 0,276% -τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών-, ενώ το Euribor εξαμήνου διολίσθησε στο 0,533%, σε μία ένδειξη ότι οι τράπεζες είναι πλέον πιο πρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη, προσδοκώντας πιο φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Το αποτιμώμενο σε δολάρια Euribor (USD Euribor) κατέγραψε επίσης σημαντική πτώση, στα 0,728% από 0,742%.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ