2012-09-05 09:47:02
Επίσκεψη Υπ. Ναυτιλίας & Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη στην Κύπρο
Ευρεία και θετική κάλυψη παρέχει η πλειονότητα των ηλεκτρονικών και έντυπων ε/κ ΜΜΕ στο χθεσινό πρόγραμμα επαφών και στις δηλώσεις του έλληνα Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου.
Σε δελτίο του ΚΥΠΕ με τίτλο «Κυπριακό και οικονομική κρίση συζήτησαν Πρόεδρος Χριστόφιας και Έλληνας Υπ. Ναυτιλίας» επισημαίνεται ότι για τους χειρισμούς της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Ελληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ενώ ο ίδιος ενημερώθηκε σε βάθος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Ο Έλληνας Υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το πρωί στο Προεδρικό, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου.
Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «διαπιστώσαμε από κοινού ότι για την Ελλάδα υπάρχει βελτίωση του κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποτελεί μια προϋπόθεση προκειμένου τις επόμενες βδομάδες, μαζί με τη σκληρή εργασία που θα καταβάλουμε, να έχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου κάποια αποτελέσματα, επιτυχίες, που θα μας δώσουν προοπτική σαν οικονομία και πάνω απ’ όλα σαν κοινωνία». Συζητήσαμε, είπε, "για την κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη και την Ευρώπη, και ματώνει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που καλείται να σηκώσει το βάρος μιας πολιτικής, η οποία αν δεν ανατραπεί σύντομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδέχεται να οδηγήσει το όλο οικοδόμημα σε πλήρες αδιέξοδο". Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια "για τις προσπάθειες που κάνει η νέα ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση". Ο κ. Μουσουρούλης είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ενημερώθηκε «σε βάθος» για τις εξελίξεις.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου δήλωσε, από πλευράς του, ότι «είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε ευρωπαϊκά θέματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό που η πρώτη του επίσκεψη εκτός Ελλάδος από την ανάληψη του υπουργικού θώκου, γίνεται στην Κύπρο.
Σε δεύτερο δελτίο του ΚΥΠΕ με τίτλο «Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν να συστήσουν Κοινή Ομάδα Eργασίας για θέματα ναυτιλίας» σημειώνεται ότι κοινή Ομάδα Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα ναυτιλίας αποφάσισαν να συστήσουν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χθες στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «συζητήσαμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και ως χώρες, κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ». «Ενημερώσαμε την ελληνική αντιπροσωπεία για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ενημερώσει, επίσης, για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα γίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου στη Λεμεσό και θα έχει θέμα την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική». Όπως είπε, «έχουμε συζητήσει διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής διακήρυξης η οποία θα εκδοθεί». Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι «ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις δύο χώρες το θέμα της θαλάσσιας πολιτικής, μια και είμαστε ναυτικές δυνάμεις από τη μια και από την άλλη βρεχόμαστε από τη Μεσόγειο θάλασσα». Είπε ακόμη ότι «έχουμε συζητήσει διάφορα άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα, όπως τα θέματα της πειρατείας, της διάλυσης πλοίων και θέματα περιβάλλοντος, όπως η μείωση των εκπομπών αεριών θερμοκηπίου από τα πλοία». Ο κ. Φλουρέντζου τόνισε ότι κατά τη συνάντηση κατέληξαν στην κοινή απόφαση «να συστήσουμε ομάδα εργασίας από τις δύο χώρες στα θέματα ναυτιλίας για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων». Παράλληλα, είπε, «έχει γίνει και παρουσίαση από πλευράς της Αρχής Λιμένων διαφόρων θεμάτων που έχουν να κάμουν με τη λιμενική πολιτική αλλά και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και συσχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι αυστηρά προσηλωμένη στον διπλό στόχο του τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου». Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι «συζητήσαμε όλες τις πτυχές της ναυτιλιακής πολιτικής σε επίπεδο, κυρίως, διεθνών απαιτήσεων των προτάσεων/κανονισμών που συζητούνται και υποστηρίζονται από την Κυπριακή Προεδρία, καθώς και θέματα λιμενικής πολιτικής και διασυνοριακής συνεργασίας».
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ και ιδίως τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού αλλά και κυρίως της προοπτικής της επόμενης», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «η απόφαση να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας η οποία θα αναπτύξει σε βάθος τα ζητήματα αυτά και θα διευκολύνει τον πολιτικό συντονισμό εκεί που χρειάζεται, θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για τις δύο ναυτιλιακές διοικήσεις». Συνεχάρη, επίσης, την Κυπριακή Προεδρία «για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα καθώς επίσης και τα δείγματα γραφής που έχει δείξει που θα την καταστήσουν στο τέλος αυτού του εξαμήνου μια από τις πιο επιτυχημένες Προεδρίες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια».
Στη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό και την ομάδα που τον συνοδεύει συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και εκπρόσωποι του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και της Αρχής Λιμένων Κύπρου.
Επίσης, σε είδηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Καθημερινής (Κύπρου), με τίτλο «Επαφές του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας στην Κύπρο: Συναντήθηκε με την Ένωση Πλοιοκτητών, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και το ΚΕΒΕ»[ http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=103986 ] και με αρχική πηγή δελτίο του ΚΥΠΕ, επισημαίνονται τα εξής:
Θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας αλλά και οικονομικής συνεργασίας της περιφέρειας Αιγαίου με την Κύπρο, συζήτησε το απόγευμα της Τρίτης σε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωστής Μουσουρούλης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Γιώργος Μούσκας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μουσουρούλη συζητήθηκαν θέματα που έχουν κυρίως να κάνουν με την συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας, την προσέλκυση από την Κύπρο πλοίων τα οποία εγκαταλείπουν την ελληνική σημαία αλλά και το εμπάργκο που εφαρμόζει η Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία. Ο κ. Μούσκας είπε πως συζήτησαν με τον Υπουργό το κατά πόσο μπορούν να εξεταστούν τρόποι προσέλκυσης από την Κύπρο πλοιοκτητών, ιδιαίτερα Ελλαδιτών, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ελληνική σημαία, έτσι ώστε, όπως εξήγησε αντί να καταφεύγουν στη σημαία άλλης χώρας να εγγράφουν τα πλοία τους στο νηολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πολλά πλοία εγκαταλείπουν την ελληνική σημαία και εγγράφονται στα νηολόγια άλλων χωρών όπως η Μάλτα, η Λιβερία, ο Παναμάς κ.λ.π» ανέφερε.
Σημείωσε πως ήδη η Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών προωθεί αυτό το θέμα σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε δε ότι ο στόχος δεν είναι η Κύπρος να λειτουργεί ανταγωνιστικά με την Ελλάδα στο θέμα της σημαίας, ούτε και συμβαίνει αυτό, αλλά η Κύπρος να προσελκύσει πλοία τα οποία έχουν εγκαταλείψει την ελληνική σημαία. Ειδικότερα επ’ αυτού, ανέφερε, ότι η Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών διεμήνυσε στον κ. Μουσουρούλη ότι σε καμία περίπτωση, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα, η Κύπρος δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά επιχειρώντας να προσελκύσει πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία. Ο κ. Μούσκας είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Ελλαδίτη Υπουργό συζητήθηκε και το θέμα του εμπάργκο που εφαρμόζει η Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Κύπρο, όπως το χαρακτήρισε, «καθώς η Κύπρος χάνει πολλά πλοία λόγω του εμπάργκο», για το οποίο, όπως πρόσθεσε, ο Ελλαδίτης Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για άρση του εμπάργκο.
Κατά τη συνάντηση με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα σύσφιγξης εμπορικών σχέσεων σε επίπεδο ναυτιλίας. «Ενημερώσαμε τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για τον τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου και τις σχέσεις του με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων» είπε. Ο κ. Καζάκος έκανε λόγο για την αφετηρία μιας καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας, συνεργασία η οποία όπως, είπε, είναι απαραίτητη δεδομένων των κοινών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας ως δυο από τις τρεις ναυτιλιακές δυνάμεις στην ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν το ενδεχόμενο σύστασης μιας κοινής επιτροπής εργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, η συνεργασία σε θέματα ναυτιλιακής φορολογικής πολιτικής της ΕΕ, η επέκταση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω κοινών προγραμμάτων ειδικότερα στον τομέα του αναδυόμενου τομέα της ενέργειας.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΚΕΦΕ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε ότι τη συνάντηση με τον Κωστή Μουσουρούλη απασχόλησαν γενικά θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιμελητηρίων της περιφέρειας Αιγαίου και του ΚΕΒΕ, δεδομένης της ιδιότητας του κ. Μουσουρούλη ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ο κ. Πηλείδης σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις και για την κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Εκτός από τους ε/κ ενημερωτικούς ιστότοπους, ευρείας και θετικής κάλυψης έτυχε η επίσκεψη Κ. Μουσουρούλη στα χθεσινοβραδινά τηλεοπτικά κεντρικά δελτία ειδήσεων (ΡΙΚ1, SIGMA, ΑΝΤ1 Κύπρου, MEGA Κύπρου).
Μάλιστα, οι δύο Υπουργοί φιλοξενήθηκαν χθες στο στούντιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ιδιωτικού τ/σ ΑΝΤ1 Κύπρου και απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διμερή συνεργασία στη θαλάσσια πολιτική. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουσουρούλης συνεχάρη τον ομόλογό του κ. Φλουρέντζου για τη μέχρι τώρα επιτυχή πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασε τις στενές, μη ανταγωνιστικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την σταθερή και συνεχή υποστήριξη, όχι μόνο σε λεκτικό αλλά και σε έμπρακτο επίπεδο, της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των τουρκικών ‘embargos’ στον ελλιμενισμό πλοίων κυπριακής σημαίας, υποστήριξη που θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2014. Ο κ. Φλουρέντζου υπογράμμισε επίσης την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών – που αποτελούν μεγάλες ναυτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα - τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην υποστήριξη κοινών θέσεων σε διεθνή fora, ώστε να έχουν μία ενιαία «δυνατή φωνή» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράσταση στην αντιμετώπιση των τουρκικών ‘embargos’ που επιβλήθηκαν το 1987 και το 1997 με στόχο να πλήξουν την κυπριακή οικονομία.
Στον ιστότοπο του ΑΝΤ1 Κύπρου έχει αναρτηθεί σχετική είδηση με τίτλο «Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στη θαλάσσια πολιτική (videos)»[ http://www.ant1iwo.com/oikonomia/2012/09/04/synergasia-elladas-kyproy-sth-ualassia-p/ ], όπου επισημαίνεται ότι στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για θέματα ναυτιλίας, προχωρούν Κύπρος και Ελλάδα. Αποφάσεις έλαβαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου, και ο συνάδελφός του Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης. Στο στούντιο του ΑΝΤΕΝΝΑ, παρευρέθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια, η διασυνοριακή θαλάσσια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάσει η κοινή Ομάδα Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα ναυτιλίας. Την σύσταση της ομάδας αποφάσισαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Υπουργείου Συγκοινωνιών. Κατά την τρίωρη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, λειτουργοί της Αρχής Λιμένων παρουσίασαν , ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και συνδέονται με την Ελλάδα και την Κύπρο. Συζητήθηκαν επίσης, οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, είχε συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, συναντήθηκε και με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών. Στο στούντιο του ΑΝΤΕΝΝΑ, παρευρέθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.
Επίσης, τις χθεσινές επαφές και δηλώσεις του κ. Υπουργού προβάλλουν στα σημερινά φύλλα τους ο Φιλελεύθερος σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη».
Ακόμη, τις δηλώσεις του καλύπτουν ο Πολίτης με τίτλο «Χριστόφιας-Μουσουρούλης βλέπουν βελτίωση» και η Χαραυγή με τίτλο «Κοινή ομάδα εργασίας για θέματα ναυτιλίας θα συστήσουν Κύπρος-Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη της θαλάσσιας πολιτικής».
I-Reporter
Ευρεία και θετική κάλυψη παρέχει η πλειονότητα των ηλεκτρονικών και έντυπων ε/κ ΜΜΕ στο χθεσινό πρόγραμμα επαφών και στις δηλώσεις του έλληνα Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου.
Σε δελτίο του ΚΥΠΕ με τίτλο «Κυπριακό και οικονομική κρίση συζήτησαν Πρόεδρος Χριστόφιας και Έλληνας Υπ. Ναυτιλίας» επισημαίνεται ότι για τους χειρισμούς της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Ελληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ενώ ο ίδιος ενημερώθηκε σε βάθος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Ο Έλληνας Υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το πρωί στο Προεδρικό, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου.
Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «διαπιστώσαμε από κοινού ότι για την Ελλάδα υπάρχει βελτίωση του κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποτελεί μια προϋπόθεση προκειμένου τις επόμενες βδομάδες, μαζί με τη σκληρή εργασία που θα καταβάλουμε, να έχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου κάποια αποτελέσματα, επιτυχίες, που θα μας δώσουν προοπτική σαν οικονομία και πάνω απ’ όλα σαν κοινωνία». Συζητήσαμε, είπε, "για την κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη και την Ευρώπη, και ματώνει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που καλείται να σηκώσει το βάρος μιας πολιτικής, η οποία αν δεν ανατραπεί σύντομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδέχεται να οδηγήσει το όλο οικοδόμημα σε πλήρες αδιέξοδο". Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια "για τις προσπάθειες που κάνει η νέα ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση". Ο κ. Μουσουρούλης είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ενημερώθηκε «σε βάθος» για τις εξελίξεις.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου δήλωσε, από πλευράς του, ότι «είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε ευρωπαϊκά θέματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό που η πρώτη του επίσκεψη εκτός Ελλάδος από την ανάληψη του υπουργικού θώκου, γίνεται στην Κύπρο.
Σε δεύτερο δελτίο του ΚΥΠΕ με τίτλο «Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν να συστήσουν Κοινή Ομάδα Eργασίας για θέματα ναυτιλίας» σημειώνεται ότι κοινή Ομάδα Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα ναυτιλίας αποφάσισαν να συστήσουν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χθες στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «συζητήσαμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και ως χώρες, κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ». «Ενημερώσαμε την ελληνική αντιπροσωπεία για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ενημερώσει, επίσης, για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα γίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου στη Λεμεσό και θα έχει θέμα την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική». Όπως είπε, «έχουμε συζητήσει διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής διακήρυξης η οποία θα εκδοθεί». Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι «ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις δύο χώρες το θέμα της θαλάσσιας πολιτικής, μια και είμαστε ναυτικές δυνάμεις από τη μια και από την άλλη βρεχόμαστε από τη Μεσόγειο θάλασσα». Είπε ακόμη ότι «έχουμε συζητήσει διάφορα άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα, όπως τα θέματα της πειρατείας, της διάλυσης πλοίων και θέματα περιβάλλοντος, όπως η μείωση των εκπομπών αεριών θερμοκηπίου από τα πλοία». Ο κ. Φλουρέντζου τόνισε ότι κατά τη συνάντηση κατέληξαν στην κοινή απόφαση «να συστήσουμε ομάδα εργασίας από τις δύο χώρες στα θέματα ναυτιλίας για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων». Παράλληλα, είπε, «έχει γίνει και παρουσίαση από πλευράς της Αρχής Λιμένων διαφόρων θεμάτων που έχουν να κάμουν με τη λιμενική πολιτική αλλά και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και συσχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι αυστηρά προσηλωμένη στον διπλό στόχο του τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου». Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι «συζητήσαμε όλες τις πτυχές της ναυτιλιακής πολιτικής σε επίπεδο, κυρίως, διεθνών απαιτήσεων των προτάσεων/κανονισμών που συζητούνται και υποστηρίζονται από την Κυπριακή Προεδρία, καθώς και θέματα λιμενικής πολιτικής και διασυνοριακής συνεργασίας».
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ και ιδίως τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού αλλά και κυρίως της προοπτικής της επόμενης», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «η απόφαση να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας η οποία θα αναπτύξει σε βάθος τα ζητήματα αυτά και θα διευκολύνει τον πολιτικό συντονισμό εκεί που χρειάζεται, θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για τις δύο ναυτιλιακές διοικήσεις». Συνεχάρη, επίσης, την Κυπριακή Προεδρία «για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα καθώς επίσης και τα δείγματα γραφής που έχει δείξει που θα την καταστήσουν στο τέλος αυτού του εξαμήνου μια από τις πιο επιτυχημένες Προεδρίες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια».
Στη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό και την ομάδα που τον συνοδεύει συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και εκπρόσωποι του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και της Αρχής Λιμένων Κύπρου.
Επίσης, σε είδηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Καθημερινής (Κύπρου), με τίτλο «Επαφές του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας στην Κύπρο: Συναντήθηκε με την Ένωση Πλοιοκτητών, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και το ΚΕΒΕ»[ http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=103986 ] και με αρχική πηγή δελτίο του ΚΥΠΕ, επισημαίνονται τα εξής:
Θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας αλλά και οικονομικής συνεργασίας της περιφέρειας Αιγαίου με την Κύπρο, συζήτησε το απόγευμα της Τρίτης σε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωστής Μουσουρούλης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Γιώργος Μούσκας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μουσουρούλη συζητήθηκαν θέματα που έχουν κυρίως να κάνουν με την συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας, την προσέλκυση από την Κύπρο πλοίων τα οποία εγκαταλείπουν την ελληνική σημαία αλλά και το εμπάργκο που εφαρμόζει η Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία. Ο κ. Μούσκας είπε πως συζήτησαν με τον Υπουργό το κατά πόσο μπορούν να εξεταστούν τρόποι προσέλκυσης από την Κύπρο πλοιοκτητών, ιδιαίτερα Ελλαδιτών, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ελληνική σημαία, έτσι ώστε, όπως εξήγησε αντί να καταφεύγουν στη σημαία άλλης χώρας να εγγράφουν τα πλοία τους στο νηολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πολλά πλοία εγκαταλείπουν την ελληνική σημαία και εγγράφονται στα νηολόγια άλλων χωρών όπως η Μάλτα, η Λιβερία, ο Παναμάς κ.λ.π» ανέφερε.
Σημείωσε πως ήδη η Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών προωθεί αυτό το θέμα σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε δε ότι ο στόχος δεν είναι η Κύπρος να λειτουργεί ανταγωνιστικά με την Ελλάδα στο θέμα της σημαίας, ούτε και συμβαίνει αυτό, αλλά η Κύπρος να προσελκύσει πλοία τα οποία έχουν εγκαταλείψει την ελληνική σημαία. Ειδικότερα επ’ αυτού, ανέφερε, ότι η Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών διεμήνυσε στον κ. Μουσουρούλη ότι σε καμία περίπτωση, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα, η Κύπρος δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά επιχειρώντας να προσελκύσει πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία. Ο κ. Μούσκας είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Ελλαδίτη Υπουργό συζητήθηκε και το θέμα του εμπάργκο που εφαρμόζει η Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Κύπρο, όπως το χαρακτήρισε, «καθώς η Κύπρος χάνει πολλά πλοία λόγω του εμπάργκο», για το οποίο, όπως πρόσθεσε, ο Ελλαδίτης Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για άρση του εμπάργκο.
Κατά τη συνάντηση με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα σύσφιγξης εμπορικών σχέσεων σε επίπεδο ναυτιλίας. «Ενημερώσαμε τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για τον τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου και τις σχέσεις του με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων» είπε. Ο κ. Καζάκος έκανε λόγο για την αφετηρία μιας καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας, συνεργασία η οποία όπως, είπε, είναι απαραίτητη δεδομένων των κοινών συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας ως δυο από τις τρεις ναυτιλιακές δυνάμεις στην ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν το ενδεχόμενο σύστασης μιας κοινής επιτροπής εργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, η συνεργασία σε θέματα ναυτιλιακής φορολογικής πολιτικής της ΕΕ, η επέκταση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω κοινών προγραμμάτων ειδικότερα στον τομέα του αναδυόμενου τομέα της ενέργειας.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΚΕΦΕ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε ότι τη συνάντηση με τον Κωστή Μουσουρούλη απασχόλησαν γενικά θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιμελητηρίων της περιφέρειας Αιγαίου και του ΚΕΒΕ, δεδομένης της ιδιότητας του κ. Μουσουρούλη ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ο κ. Πηλείδης σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις και για την κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Εκτός από τους ε/κ ενημερωτικούς ιστότοπους, ευρείας και θετικής κάλυψης έτυχε η επίσκεψη Κ. Μουσουρούλη στα χθεσινοβραδινά τηλεοπτικά κεντρικά δελτία ειδήσεων (ΡΙΚ1, SIGMA, ΑΝΤ1 Κύπρου, MEGA Κύπρου).
Μάλιστα, οι δύο Υπουργοί φιλοξενήθηκαν χθες στο στούντιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ιδιωτικού τ/σ ΑΝΤ1 Κύπρου και απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διμερή συνεργασία στη θαλάσσια πολιτική. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουσουρούλης συνεχάρη τον ομόλογό του κ. Φλουρέντζου για τη μέχρι τώρα επιτυχή πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασε τις στενές, μη ανταγωνιστικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την σταθερή και συνεχή υποστήριξη, όχι μόνο σε λεκτικό αλλά και σε έμπρακτο επίπεδο, της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των τουρκικών ‘embargos’ στον ελλιμενισμό πλοίων κυπριακής σημαίας, υποστήριξη που θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2014. Ο κ. Φλουρέντζου υπογράμμισε επίσης την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών – που αποτελούν μεγάλες ναυτικές δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα - τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην υποστήριξη κοινών θέσεων σε διεθνή fora, ώστε να έχουν μία ενιαία «δυνατή φωνή» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράσταση στην αντιμετώπιση των τουρκικών ‘embargos’ που επιβλήθηκαν το 1987 και το 1997 με στόχο να πλήξουν την κυπριακή οικονομία.
Στον ιστότοπο του ΑΝΤ1 Κύπρου έχει αναρτηθεί σχετική είδηση με τίτλο «Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στη θαλάσσια πολιτική (videos)»[ http://www.ant1iwo.com/oikonomia/2012/09/04/synergasia-elladas-kyproy-sth-ualassia-p/ ], όπου επισημαίνεται ότι στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για θέματα ναυτιλίας, προχωρούν Κύπρος και Ελλάδα. Αποφάσεις έλαβαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου, και ο συνάδελφός του Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης. Στο στούντιο του ΑΝΤΕΝΝΑ, παρευρέθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια, η διασυνοριακή θαλάσσια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάσει η κοινή Ομάδα Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα ναυτιλίας. Την σύσταση της ομάδας αποφάσισαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Υπουργείου Συγκοινωνιών. Κατά την τρίωρη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, λειτουργοί της Αρχής Λιμένων παρουσίασαν , ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και συνδέονται με την Ελλάδα και την Κύπρο. Συζητήθηκαν επίσης, οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, είχε συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, συναντήθηκε και με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών. Στο στούντιο του ΑΝΤΕΝΝΑ, παρευρέθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.
Επίσης, τις χθεσινές επαφές και δηλώσεις του κ. Υπουργού προβάλλουν στα σημερινά φύλλα τους ο Φιλελεύθερος σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη».
Ακόμη, τις δηλώσεις του καλύπτουν ο Πολίτης με τίτλο «Χριστόφιας-Μουσουρούλης βλέπουν βελτίωση» και η Χαραυγή με τίτλο «Κοινή ομάδα εργασίας για θέματα ναυτιλίας θα συστήσουν Κύπρος-Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη της θαλάσσιας πολιτικής».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι φετινές τάσεις στα βερνίκια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ