2012-09-05 15:44:30
Φωτογραφία για FT: Τίτλοι τέλους για το δόγμα της Budesbank
By Michael Steen

Το μόνο σίγουρο για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη είναι ότι η κάθε λέξη που θα πει ο Mario Draghi, ο πρόεδρός της, θα εξεταστεί εξονυχιστικά, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως. 

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι ως προς το εάν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο από το τρέχον επίπεδο του 0,75%. Η προσοχή, όμως, εστιάζει ξεκάθαρα σε αυτά που θα πει -ή δεν θα πει- ο Μ. Draghi για το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. 

 Καθώς φαίνεται πλέον καθαρά η μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των διαφορετικών οικονομιών της ευρωζώνης, η ΕΚΤ δέχεται εντεινόμενες πιέσεις από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να παρέμβει, ενώ παράλληλα η Bundesbank και άλλοι της ζητούν να παραμείνει πιστή στην πρωταρχική της εντολή: την εγγύηση της σταθερότητας των τιμών. 

«Οι αγορές προεξοφλούν έναν κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης» αναφέρει ο Jorg Asmussen, ο Γερμανός τραπεζίτης που μετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για δράση. «Σε μία νομισματική ένωση, τέτοιες συστημικές αμφιβολίες δεν μπορεί να είναι αποδεκτές», συμπληρώνει. 


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, και ο ηγέτης της Ιταλίας Mario Monti ενέτειναν τις πιέσεις στην ΕΚΤ να συμβάλει στη μείωση των ομολόγων. «Είναι ρόλος αυτών των εμπλεκόμενων ιδρυμάτων να παρέμβουν, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο Fr. Hollande κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη την Τρίτη.

Ένα, όμως, από τα πολλά ερωτήματα που θα αντιμετωπίσει ο Μ. Draghi και η ευρωτράπεζα είναι πώς θα καθορίσει ποιο ποσοστό του premium στα spreads των ομολόγων προκαλείται από τον φόβο διάσπασης και ποιο αντανακλά τον διαφορετικό βαθμό φερεγγυότητας. 

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, υπό το πρόγραμμα αγοράς τίτλων με το οποίο αγόρασε χαρτιά ύψους 210 δισ. ευρώ από χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονταν στη δίνη της κρίσης. Το πρόγραμμα αυτό ήταν προσωρινό και περιορισμένο, ενώ ο Μ. Draghi τώρα υπόσχεται να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ. 

Η συνεδρίαση της Πέμπτης μπορεί να αποδειχθεί η πιο «επαναστατική» στην Ιστορία της ΕΚΤ, δηλώνει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, και συμπληρώνει: «Για ορισμένους, το νέο σχέδιο σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος της Bundesbank, που στόχευε στον πληθωρισμό. Για άλλους είναι ένα αναγκαίο κακό ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση». 

Ο Μ. Draghi υποστηρίζει ότι η εκτίναξη των επιτοκίων στις αποκαλούμενες χώρες της περιφέρειας δείχνει ότι ο «μηχανισμός μετάδοσης» που τροφοδοτεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια στην πραγματική οικονομία έχει διαρραγεί και πρέπει να διορθωθεί. Με το επιχείρημα αυτό η ΕΚΤ εντάσσει την όποια δράση στην εντολή που έχει με βάση το καταστατικό και επιδιώκει να αντικρούσει όσους κάνουν λόγο για «παράνομη χρηματοδότηση μέσω της νομισματικής πολιτικής». 

Δεύτερον, η τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας -μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις οικονομίες που αφορά- μόνο εάν η εν λόγω χώρα έχει προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και εμμένει στα προγράμματα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνοδεύουν τα πακέτα στήριξης. Ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. 

Σε γενικές γραμμές, η πρόταση Draghi έχει αποσπάσει τη στήριξη των περισσότερων εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης και της Angela Merkel, αφήνοντας τον Jens Weidmann, τον πρόεδρο της Bundesbank, μόνο στις ενστάσεις του. 

Έχουν, όμως, προκύψει ζητήματα στις λεπτομέρειες, γεγονός που δημιουργεί και την έντονη προσμονή για την παρουσίαση του Μ. Draghi. Ένα από τα θέματα που έχουν ανακύψει εντός και εκτός του διοικητικού συμβουλίου είναι τι θα πράξει η ΕΚΤ σε περίπτωση όπου μία χώρα υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις της, αφού η ευρωτράπεζα έχει αγοράσει τα κρατικά ομόλογα. Υπό αυτές τις συνθήκες, εάν η ΕΚΤ τερματίσει το πρόγραμμα, μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτά γεγονότα που θα καταλήξουν σε κρατική χρεοκοπία. 

Ο κ. Asmussen επανέλαβε την Τρίτη ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ο Μ. Draghi ίσως προσπαθήσει να αποφύγει να εξηγήσει τις λεπτομέρειες -ακόμη και εάν αυτό απογοητεύσει τις αγορές- ώστε να διατηρήσει την πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις. 

«Ο Draghi θα είναι αρκετά ασαφής και ενδεχομένως να απογοητεύσει λίγο την αγορά»,δηλώνει ο Erik Nielsen, οικονομικός αναλυτής της UniCredit, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ απίθανο να ανακοινώσει συγκεκριμένο ανώτατο επιτρεπτό όριο για τις αποδόσεις. «Θα πει πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται», υποστηρίζει. 

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ