2012-09-07 10:05:14
Φωτογραφία για ΤΟ ΦΡΕΝΟ ΗΤΑΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ Financial Fair Play... ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ! (PHOTOS)
Τα δύσκολα είναι μπροστά για την UEFA, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το "sentragoal.gr" και στη Νιόν το γνωρίζουν καλά. Εως πρότινος ο πονοκέφαλος ήταν η Μάντσεστερ Σίτι του Μανσούρ και με ικανοποίηση οι επιτελείς της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας την είδαν το φετινό καλοκαίρι πολύ πιο μαζεμένη σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο επόμενος πονοκέφαλος φαίνεται πως ακούει στο όνομα της Παρί Σεν Ζερμέν που κέρδισε με άνεση τον μεταγραφικό μαραθώνιο του καλοκαιριού και ακολουθεί ο... εξ Ανατολάς κίνδυνος με τις ρωσικές ομάδες να ξοδεύουν αβέρτα και τις τουρκικές να ματαιοπονούν αγοράζοντας ποδοσφαιριστές παρά τα χρέη τους και χωρίς άμεσο αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Το «Goal» δημοσιοποιεί σήμερα την επίσημη έκθεση της UEFA για τα μεταγραφικά πεπραγμένα των ομάδων στην οποία έκθεση η σημαντική μείωση του μεταγραφικού τζίρου σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 4ετίας (η UEFA συγκρίνει στους πίνακές της το 2012 με τον μέσο όρο 2008-11 για να υπάρχει πιο ασφαλής εικόνα) αποδίδεται ως ένα από τα τρία ξεκάθαρα μηνύματα της ευεργετικής επίδρασης από την εφαρμογή του νέου κανονισμού Financial Fair Play.


Tα κορυφαία στελέχη της Νιόν πανηγυρίζουν με δεδομένο ότι ο κανονισμός του break even rule (ισοσκελισμός κατά το δυνατόν εξόδων και εσόδων των ευρωπαϊκών club) δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Ισχύει από αυτό το οικονομικό έτος και οι πρώτες συνέπειες για τις ομάδες, το πρώτο καμπανάκι αναμένεται να ακουστεί την άνοιξη του 2014.

Η UEFA πάντως θεωρεί ότι αρχίζει να μειώνεται ο μεταγραφικός τζίρος κάτι που φαίνεται πλέον και στις αγγλικές ομάδες (εκ των πλέον προβληματικών από πλευράς ετήσιου ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα σε έσοδα και έξοδα) και στις ισπανικές (Ρεάλ και Μπάρτσα απουσιάζουν από το φετινό μεταγραφικό top-5), αλλά και στις ιταλικές.

Αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο της 4ετίας (αναλυτικά μπορείτε να δείτε τη συμπεριφορά και τις μεταπτώσεις κάθε χώρας στη βάση του δισέλιδου) παρουσιάζεται στην ουσία μόνο στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αφού το... 103% της Γαλλίας το έχει αναλάβει εργολαβικά η Παρί Σεν Ζερμέν. Το +130% της Γερμανίας δεν ανησυχεί την UEFA, αφού όπως τονίζει και ο Τζιάνι Ινφαντίνο... «οι Γερμανοί ξοδεύουν από τα κέρδη τους και δεν... τρώνε από τα έτοιμα»!

To δεύτερο κέρδος λόγω FFP που εντοπίζει η UEFA έχει να κάνει με τη θετικότατη επίδραση του monitoring (online παρακολούθηση) των ευρωπαϊκών club μόνο και μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι από Ιούνιο του 2011 σε Ιούνιο του 2012 σημειώθηκε μείωση κατά 47% στα χρέη τους σε παίκτες, υπαλλήλους και Δημόσιο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεκαπενθήμερο από τις 30 Ιουνίου του 2012 έως τις 15 Ιουλίου (στο διάστημα που δόθηκαν οι άδειες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) πληρώθηκαν με τη... θηλιά της ομάδας 36 εκατομύρια ευρώ!

Το τρίτο κέρδος σύμφωνα με την UEFA είναι ότι με όλα αυτά έχει επιτευχθεί σταθεροποίηση στις ζημίες των ευρωπαϊκών συλλόγων, που και πάλι όμως παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα και η φιλοδοξία είναι να αρχίσει η μείωση της μαύρης τρύπας τα επόμενα χρόνια με ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό εξορθολογισμό στη διαχείριση των οικονομικών του ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πονοκέφαλος παραμένει!

Η UEFA αποδίδει τη σταθεροποίηση των ζημιών των ευρωπαϊκών club στην επερχόμενη εφαρμογή του κανονισμού του break even (του υπόλοιπου μισού... για την ολοκλήρωση του financial fair play), αλλά εξακολουθεί να εκφράζει τον προβληματισμό της για το ύψος των... ζημιών!

Συγκεκριμένα στο επίσημο report αναφέρεται η πρόβλεψη ότι και για το 2011 η καθαρή απώλεια των ευρωπαϊκών συλλόγων θα κλείσει στο 1,78 δισ. ευρώ, αλλά είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις ζημίες των ομάδων με δεδομένο ότι το 2010 είχε κλείσει στο -1,68 δισ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι από τα -680 εκατ. ευρώ του 2008 είχαμε πάει στο -1,28 δισ. ευρώ το 2009 και στο -1,68 δισ. ευρώ το 2010. Υπό αυτή και μόνο την έννοια η UEFA εκφράζει την ικανοποίησή της και τεκμαίρει ότι η προσαρμογή των ομάδων στο financial fair play έφερε τη σταθεροποίηση.

Επισημαίνεται πάντως η αναγκαιότητα για βελτίωση της εικόνας, αφού η όποια σταθεροποίηση έχει γίνει στο ιστορικά υψηλό βαρομετρικό των ζημιών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που βεβαίως επιβαρύνεται και από τη συνολική οικονομική κρίση.

Mόνο το 2010 τόσο χαμηλά όσο φέτος!

Στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα (πίνακας 2) που δημοσιεύει σήμερα το «Goal» από την επίσημη έκθεση της UEFA μπορείτε να δείτε τη διακύμανση του συνολικού μεταγραφικού τζίρου στην Ευρώπη από το 2008 έως και την τελευταία μεταγραφική περίοδο, τη δεύτερη του 2012.

Θα πρέπει να προστεθεί, βεβαίως, ένα... 150άρι της τελευταίας μέρας των μεταγραφών που δεν έχει υπολογιστεί. Αν εξαιρεθεί το 2010, υπάρχει όντως μεγάλη διαφορά στη διάρκεια της πενταετίας.

Μειώθηκαν τα «μπαμ»!

Ενδιαφέρον στοιχείο από την επίσημη έκθεση της UEFA είναι και το ότι το φετινό καλοκαίρι μειώθηκαν τα ηχηρά μεταγραφικά «μπαμ», δηλαδή οι μεταγραφές με κόστος πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Με Χουλκ και Βίτσελ της Ζενίτ (δεν είχαν γίνει μέχρι να συνταχθεί το report της UEFA) έφτασαν συνολικά τις 20 σε σχέση με τις 26 τέτοιου κόστους το καλοκαίρι του 2011 και το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 33 το καλοκαίρι του 2009, στα... παλιά καλά χρόνια και για το ποδόσφαιρο.
olympiacos-blog
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συνταγή της Ημέρας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συνταγή της Ημέρας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ