2012-09-07 12:42:34
Φωτογραφία για Α.Τσίπρας: Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή...
Α.Τσίπρας σε Γ.Στουρνάρα: «Λέτε πως δεν γίναμε Αργεντινή. Μακάρι να είχαμε γίνει: Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία και οι πολίτες της κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Εσείς δυστυχώς μας οδηγείτε σε άλλες πολύ χειρότερες καταστάσεις: θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη…».

«Ο λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πολιτική που εφαρμόζετε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που προέβλεψε ότι «εκείνοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι που θα βγουν στους δρόμους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η χθεσινή απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ δεν θα αλλάξει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας και πως «το ευρώ είναι στρατηγική επιλογή μιας ευρωπαϊκής ελίτ και οι απειλές που επισείουν περί διάλυσης της ευρωζώνης στοχεύουν στην εξαθλίωση των λαών με μέτρα λιτότητας».

Επιπροσθέτως, απαντώντας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Χ.Φ. Ρομπάι που αρνήθηκε να τον συναντήσει είπε «πολύ σύντομα ο λαός θα σηκώσει κεφάλι και θα έχει νέα ηγεσία που θα λέει αυτά που θέλει ο λαός και όχι αυτά που θέλουν οι ευρωπαίοι οι οποίοι τώρα δεν θέλουν να μας δουν».


Ο κ. Τσίπρας έψεξε επίσης τον Αντώνη Σαμαρά για την απουσία του από τη Βουλή αλλά και στη ΔΕΘ («ούτε επί δικτατορίας δεν απουσίασε πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», «βγάλτε τον από Μέγαρο Μαξίμου να τον δει ο ήλιος» ήταν οι δύο του εκφράσεις) ενώ χαρακτήρισε «ληστεία τραπέζης» την πορεία που επέλεξε η κυβέρνηση για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι απαξίωσε με τις δηλώσεις του το Τ.Τ., προκαλώντας πτώση της μετοχής του κατά 30%.

«Αδικείτε τον πρωθυπουργό, που πιστώνεται τη σαφή αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται. Είχα πει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απ' έξω όταν η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα, σαν την χθεσινή της ΕΚΤ. Είμαστε μέσα στο παιχνίδι λοιπόν», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Σε σχέση με την Ελλάδα, οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι τίποτε δεν θα αλλάξουν», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το ευρώ είναι σταθερή στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής ελίτ, γιατί απ' αυτό κερδίζει δισεκατομμύρια - και ο κίνδυνος διάλυσης αποτελεί ένα φόβητρο για να περάσουν αυτά τα μέτρα λιτότητας στους λαούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν πραγματικά πιστεύετε πως για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να αναγνωρίσετε πως κάνετε λάθος», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει γύρω στα 400 δισ. ευρώ. Πώς αλλιώς θα τα είχε εξασφαλίσει; Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά στο λαό, πως η κ. Μέρκελ, ή η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, θα πήγαιναν στα Κοινοβούλιά τους και θα έλεγαν «ας δώσουμε στους κακομοίρηδες τους Έλληνες 400 δισ. επειδή τους αγαπάμε»; Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε - και δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος τρόπος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε πως «στο πιο πρόσφατο stress test το 2011, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες από πλευράς επιδόσεων». Ενώ όσον αφορά στην υποτιθέμενη απαξίωση της μετοχής της τράπεζας κατόπιν των δηλώσεών του πως δεν είναι βιώσιμη, ο υπουργός σημείωσε πως «η τιμή του Τ.Τ., έχει πέσει τον τελευταίο χρόνο κατά 90%. Είναι λοιπόν η γενικότερη οικονομική κρίση και η απαξίωση των τιμών της Τράπεζας που ζημίωσε τους μετόχους».

«Αν ήσασταν σε μία ιδιωτική τράπεζα και λέγατε πως είναι μη βιώσιμη, τι θα έκαναν οι μέτοχοι;» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πάτε για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά λέτε πως είναι "σαπάκι". Σε άλλες χώρες θα ερχόταν ο εισαγγελέας! Με βάση επίσημα στοιχεία, το Ταμιευτήριο είχε αποδώσει στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, την ίδια στιγμή που οι άλλες τέσσερις τράπεζες έχουν πάρει πάνω από 150 δισ. ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις!», επισήμανε.

«Δεν χαρακτήρισα "σαπάκι" το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είπα πως είναι μη βιώσιμο και φροντίζουμε να το κάνουμε βιώσιμο εξυγιαίνοντάς το», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Ο δείκτης κεφαλαιακής του επάρκειας ήταν συγκυριακός, λόγω στήριξής του από το Δημόσιο, οριακά αποδεκτός και ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες στην Ευρώπη, από πλευράς επιδόσεων. Στην Ευρώπη πλέον, υπάρχει άλλος άνεμος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με κρατικοδίαιτες τράπεζες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.
ΕΘΝΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ