2012-09-07 18:50:57
Κώστας Τσαχάκης από την Ημερησία
Καίριο χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής μέσω κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο.
Το μήνυμα που δίνεται είναι πως οι φοροφυγάδες θα χάνουν τις περιουσίες τους, καθώς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και πολυτελών ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες κατασχέθηκαν 6 πανάκριβες κατοικίες (βίλες με πισίνες), 50 εκατομμύρια ευρώ, με το άνοιγμα των «μπλοκαρισμένων» λογαριασμών να είναι σε πλήρη εξέλιξη, και 640.000 ευρώ σε μετοχές Θα πρέπει να τονιστεί πως για πρώτη φορά ενεργοποιούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενων, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν διαπράξει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, και λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Εως τώρα οι κατασχέσεις αφορούσαν περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Το ΣΔΟΕ προχώρησε και σε κατάσχεση μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκη
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, την όλη «επιχείρηση» παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση». Πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».
Τα μέτρα ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ εναντίον 121 φορολογουμένων, που «συνελήφθησαν» για εγκλήματα φοροδιαφυγής που διέπραξαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη.
Εκλεβαν επί χρόνια
Οι συγκεκριμένοι διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν για χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας τα οποία διακινούσαν στην αγορά, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος ή είχαν δηλώσει πολύ μικρότερα ποσά αποφεύγοντας να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και την πληρωμή φόρων στην εφορία.
Τους φοροφυγάδες «κάρφωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, στους οποίους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται και να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικές λογαριασμούς τους.
Παραβάτες
Η λίστα του ΣΔΟΕ
Μεταξύ των 121 φοροφυγάδων για τους οποίους κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία περιλαμβάνονται:
Επιχειρήσεις ξενοδοχειακού κλάδου. Αντιμέτωποι με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρέθηκαν τουλάχιστον 3 ξενοδοχειακές μονάδες, εκ των οποίων η μία σε νησί του Ιονίου και οι άλλες δύο στα Δωδεκάνησα.
Αγρότες που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών τιμολογίων.
Χρηματιστηριακή εταιρεία.
Μία επιχείρηση που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Ενας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 140.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.
Ενας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος συνελήφθη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών.
Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί
Βίλες σε Μύκονο και σε Αττική, μετοχές και καταθέσεις
Βίλες, μετρητά και μετοχές «μπλόκαρε» το ΣΔΟΕ. Στη λίστα των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Κατάσχεση πολυτελών ακινήτων. Τουλάχιστον έξι πανάκριβες κατοικίες στην Αττική, στη Μύκονο και σε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά έχουν δεσμευτεί. Πρόκειται για μεγάλες βίλες με πισίνα, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με το πιο πολυτελές ακίνητο να βρίσκεται στη Βούλα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με υπηρεσιακό σημείωμα στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου που έχει δεσμευτεί από το Δημόσιο.
Ανοιγμα δεκάδων λογαριασμών των 121 φοροφυγάδων, στους οποίους εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έχουν ήδη δεσμευτεί περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.Εξ αυτών μόνο τα 20 εκατ. ευρώ ανήκουν σε offshore εταιρεία, η οποία δεν υπέβαλε δηλώσεις και δεν πλήρωσε τον ειδικό φόρο ακινήτων. Εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις. Με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών «παγώνει» κάθε κίνηση. Δηλαδή, οι δικαιούχοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις ή να μεταφέρουν καταθέσεις με εμβάσματα.
Κατάσχεση μετοχών στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης. Τουλάχιστον 640.000 ευρώ έχουν κατασχεθεί σε μετοχές. Επίσης κατασχέθηκαν επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.
Μπαράζ ελέγχων
Οι φορολογικοί έλεγχοι, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων θα επεκταθούν, αφού οι συλλήψεις και το Αυτόφωρο δεν έχουν πτοήσει τους φοροφυγάδες, οι οποίοι συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, να κρύβουν εισοδήματα και να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Ερευνες στο εξωτερικό
Στο στόχαστρο τα εμβάσματα
Προς δύο κατευθύνσεις κινούνται οι ελληνικές αρχές προκειμένου να «τσιμπήσουν» όσους έβγαλαν... μαύρο χρήμα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Από τη μια το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ξεκινά εξονυχιστικούς ελέγχους σε λίστα με 54.000 ονόματα Ελλήνων που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ κατ΄ άτομο στο εξωτερικό από το 2009 μέχρι το 2011. Συνολικά «φυγάδευσαν» 22 δισ. ευρώ.
Από την άλλη στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των αδήλωτων και αφορολόγητων καταθέσεων που έχουν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες.
Οσον αφορά τα 54.000 ονόματα, αυτά περιέχονται σε CD το οποίο εστάλη στο ΣΔΟΕ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στις 30 Αυγούστου. Βάσει των στοιχείων, το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 προσεγγίζει τα 22 δισ.
Η Γ.Γ.Π.Σ. συνέλεξε από όλες τις τράπεζες της χώρας στοιχεία για τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που εστάλησαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Περιέχονται ονοματεπώνυμα και Αριθμοί Φορολογικών Μητρώων.
Στο ΣΔΟΕ θα ξεκινήσει αμέσως η επεξεργασία των στοιχείων, για να διαπιστωθεί ποιοι από όσους περιλαμβάνονται σε αυτήν την ογκώδη λίστα φυγάδευσαν στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα, δηλαδή κεφάλαια προερχόμενα από αδήλωτα εισοδήματα, ή και «βρώμικο» χρήμα, δηλαδή έσοδα που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, ληστείες κ.ά.).
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ,οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τους πολίτες με τα υψηλότερα εμβάσματα.
Εξάλλου, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των αδήλωτων και αφορολόγητων καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων που έχουν οι Ελληνες αναμένεται να υπογραφεί εντός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το πλαίσιο που εξετάζεται, οι Ελληνες με λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:
Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στις «μυστικές» καταθέσεις των Ελλήνων θα κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.
Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέτες που θα το πράξουν θα ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Ελεγχοι
Σαφάρι σε τουριστικές περιοχές και νησιά
Νέο γύρο ελέγχων σε τουριστικές περιοχές, και κυρίως νησιά, ξεκινά εντός του Οκτωβρίου το ΣΔΟΕ. Θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Επειδή από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά παραβατικότητας είναι πολύ υψηλά (κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 50%, αλλά σε ορισμένα νησιά φτάνουν ακόμη και το 80%), οι άνδρες του Σώματος θα... επανέλθουν και οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν διασταυρώσεις της φορολογίας εισοδήματος των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει ή έχουν αποκρύψει εισοδήματα.
Παραβατικότητα
Στη συνέχεια, θα εξεταστεί αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποβάλει και σε τι ύψος δηλώσεις για τον ΦΠΑ.
Οι έλεγχοι θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, αλλά θα επεκταθούν και σε εκείνους που δεν είχαν παραβάσεις.
Εξάλλου, στο 51,1% διαμορφώθηκε το μέσο ποσοστό παραβατικότητας σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ μεταξύ 31 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου
Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν 462 έλεγχοι, στους οποίους βρέθηκαν συνολικά 236 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 1.069 παραβάσεις.
Στην Κρήτη καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας (Λασίθι 82,4%, Χανιά 77,8% και Ρέθυμνο 75%).
communenews
Καίριο χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής μέσω κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο.
Το μήνυμα που δίνεται είναι πως οι φοροφυγάδες θα χάνουν τις περιουσίες τους, καθώς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και πολυτελών ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες κατασχέθηκαν 6 πανάκριβες κατοικίες (βίλες με πισίνες), 50 εκατομμύρια ευρώ, με το άνοιγμα των «μπλοκαρισμένων» λογαριασμών να είναι σε πλήρη εξέλιξη, και 640.000 ευρώ σε μετοχές Θα πρέπει να τονιστεί πως για πρώτη φορά ενεργοποιούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενων, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν διαπράξει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, και λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Εως τώρα οι κατασχέσεις αφορούσαν περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Το ΣΔΟΕ προχώρησε και σε κατάσχεση μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκη
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, την όλη «επιχείρηση» παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση». Πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».
Τα μέτρα ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ εναντίον 121 φορολογουμένων, που «συνελήφθησαν» για εγκλήματα φοροδιαφυγής που διέπραξαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη.
Εκλεβαν επί χρόνια
Οι συγκεκριμένοι διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν για χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας τα οποία διακινούσαν στην αγορά, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος ή είχαν δηλώσει πολύ μικρότερα ποσά αποφεύγοντας να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και την πληρωμή φόρων στην εφορία.
Τους φοροφυγάδες «κάρφωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, στους οποίους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται και να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικές λογαριασμούς τους.
Παραβάτες
Η λίστα του ΣΔΟΕ
Μεταξύ των 121 φοροφυγάδων για τους οποίους κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία περιλαμβάνονται:
Επιχειρήσεις ξενοδοχειακού κλάδου. Αντιμέτωποι με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρέθηκαν τουλάχιστον 3 ξενοδοχειακές μονάδες, εκ των οποίων η μία σε νησί του Ιονίου και οι άλλες δύο στα Δωδεκάνησα.
Αγρότες που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών τιμολογίων.
Χρηματιστηριακή εταιρεία.
Μία επιχείρηση που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Ενας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 140.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.
Ενας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος συνελήφθη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών.
Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί
Βίλες σε Μύκονο και σε Αττική, μετοχές και καταθέσεις
Βίλες, μετρητά και μετοχές «μπλόκαρε» το ΣΔΟΕ. Στη λίστα των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Κατάσχεση πολυτελών ακινήτων. Τουλάχιστον έξι πανάκριβες κατοικίες στην Αττική, στη Μύκονο και σε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά έχουν δεσμευτεί. Πρόκειται για μεγάλες βίλες με πισίνα, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με το πιο πολυτελές ακίνητο να βρίσκεται στη Βούλα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με υπηρεσιακό σημείωμα στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου που έχει δεσμευτεί από το Δημόσιο.
Ανοιγμα δεκάδων λογαριασμών των 121 φοροφυγάδων, στους οποίους εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έχουν ήδη δεσμευτεί περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.Εξ αυτών μόνο τα 20 εκατ. ευρώ ανήκουν σε offshore εταιρεία, η οποία δεν υπέβαλε δηλώσεις και δεν πλήρωσε τον ειδικό φόρο ακινήτων. Εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις. Με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών «παγώνει» κάθε κίνηση. Δηλαδή, οι δικαιούχοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις ή να μεταφέρουν καταθέσεις με εμβάσματα.
Κατάσχεση μετοχών στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης. Τουλάχιστον 640.000 ευρώ έχουν κατασχεθεί σε μετοχές. Επίσης κατασχέθηκαν επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.
Μπαράζ ελέγχων
Οι φορολογικοί έλεγχοι, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων θα επεκταθούν, αφού οι συλλήψεις και το Αυτόφωρο δεν έχουν πτοήσει τους φοροφυγάδες, οι οποίοι συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ, να κρύβουν εισοδήματα και να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Ερευνες στο εξωτερικό
Στο στόχαστρο τα εμβάσματα
Προς δύο κατευθύνσεις κινούνται οι ελληνικές αρχές προκειμένου να «τσιμπήσουν» όσους έβγαλαν... μαύρο χρήμα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Από τη μια το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ξεκινά εξονυχιστικούς ελέγχους σε λίστα με 54.000 ονόματα Ελλήνων που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ κατ΄ άτομο στο εξωτερικό από το 2009 μέχρι το 2011. Συνολικά «φυγάδευσαν» 22 δισ. ευρώ.
Από την άλλη στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των αδήλωτων και αφορολόγητων καταθέσεων που έχουν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες.
Οσον αφορά τα 54.000 ονόματα, αυτά περιέχονται σε CD το οποίο εστάλη στο ΣΔΟΕ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στις 30 Αυγούστου. Βάσει των στοιχείων, το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 προσεγγίζει τα 22 δισ.
Η Γ.Γ.Π.Σ. συνέλεξε από όλες τις τράπεζες της χώρας στοιχεία για τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που εστάλησαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Περιέχονται ονοματεπώνυμα και Αριθμοί Φορολογικών Μητρώων.
Στο ΣΔΟΕ θα ξεκινήσει αμέσως η επεξεργασία των στοιχείων, για να διαπιστωθεί ποιοι από όσους περιλαμβάνονται σε αυτήν την ογκώδη λίστα φυγάδευσαν στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα, δηλαδή κεφάλαια προερχόμενα από αδήλωτα εισοδήματα, ή και «βρώμικο» χρήμα, δηλαδή έσοδα που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, ληστείες κ.ά.).
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ,οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τους πολίτες με τα υψηλότερα εμβάσματα.
Εξάλλου, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των αδήλωτων και αφορολόγητων καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων που έχουν οι Ελληνες αναμένεται να υπογραφεί εντός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το πλαίσιο που εξετάζεται, οι Ελληνες με λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:
Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στις «μυστικές» καταθέσεις των Ελλήνων θα κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.
Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέτες που θα το πράξουν θα ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Ελεγχοι
Σαφάρι σε τουριστικές περιοχές και νησιά
Νέο γύρο ελέγχων σε τουριστικές περιοχές, και κυρίως νησιά, ξεκινά εντός του Οκτωβρίου το ΣΔΟΕ. Θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Επειδή από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά παραβατικότητας είναι πολύ υψηλά (κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 50%, αλλά σε ορισμένα νησιά φτάνουν ακόμη και το 80%), οι άνδρες του Σώματος θα... επανέλθουν και οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν διασταυρώσεις της φορολογίας εισοδήματος των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει ή έχουν αποκρύψει εισοδήματα.
Παραβατικότητα
Στη συνέχεια, θα εξεταστεί αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποβάλει και σε τι ύψος δηλώσεις για τον ΦΠΑ.
Οι έλεγχοι θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, αλλά θα επεκταθούν και σε εκείνους που δεν είχαν παραβάσεις.
Εξάλλου, στο 51,1% διαμορφώθηκε το μέσο ποσοστό παραβατικότητας σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ μεταξύ 31 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου
Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν 462 έλεγχοι, στους οποίους βρέθηκαν συνολικά 236 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 1.069 παραβάσεις.
Στην Κρήτη καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας (Λασίθι 82,4%, Χανιά 77,8% και Ρέθυμνο 75%).
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κάηκε διατηρητέο σπίτι στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ