2012-09-07 18:58:16
Καθώς η οριστικοποίηση των νέων βαρύτατων μέτρων λιτότητας υποτίθεται πως είναι θέμα ημερών ή... ωρών, η κοινωνία συνεχίζει τον Γολγοθά της κουβαλώντας τον σταυρό του οικονομικού της μαρτυρίου. Η συγκυβέρνηση των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ,
αν και μόλις τριών μηνών, μοιάζει ήδη να σέρνει με δυσκολία τα βήματά της και η φθορά της είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) δεν δείχνει να αξιοποιεί - σε δημοσκοπικό επίπεδο - την κυβερνητική φθορά, αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει σημαντική άνοδο κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου σε όσους έχουν αδύναμη ακοή και αργά ανακλαστικά - ή απλώς αδυνατούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος πετώντας την μπάλα στην εξέδρα με γενικού τύπου καταγγελίες περί φασισμού.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας «Δείκτες» της εταιρείας Pulse RC για τον μήνα Σεπτέμβριο, την οποία σε τακτική βάση θα παρουσιάζει εφεξής «Το Ποντίκι». Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ευρήματα, τα οποία προϊδεάζουν για... μαύρο χειμώνα - από πολλές απόψεις... (Όλοι οι πίνακες δημοσιεύονται στις σελίδες 20, 45, 46).
Άνοδος Χρυσής Αυγής
Κατ’ αρχάς, βλέποντας τους πίνακες που αφορούν την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή της επί των εγκύρων, παρατηρούμε ότι όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, εμφανίζουν κάμψη συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Ιδιαίτερα τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εμφανίζουν σοβαρή υποχώρηση, απότοκο της γενικής δυσαρέσκειας από τις κυβερνητικές επιλογές, όπως αναλυτικά θα δούμε παρακάτω.
Τη δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υποχωρεί, αλλά η Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει άνοδο 3,6% (4,6% μετά την αναγωγή επί των εγκύρων)! Η αύξηση του ΚΚΕ είναι οριακή και, προς το παρόν, δείχνει «φρένο» στη ραγδαία πτώση που εμφάνισε μεταξύ των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μέτρησης (σε παρένθεση το αποτέλεσμα της αναγωγής):
♦ Η Ν.Δ. στο 22,5% (25%) έναντι 29,7% στις εκλογές.
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5% (24%) έναντι 26,9%.
♦ Το ΠΑΣΟΚ 7,5% (8%) έναντι 12,3%, και μάλιστα με τη δημοσκόπηση να διενεργείται εν μέσω του εορτασμού των 38 χρόνων από την ίδρυσή του.
♦ Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6% (6,5%) έναντι 7,5%.
♦ Η Χρυσή Αυγή 9,5% (10,5%) έναντι 6,9%.
♦ Η ΔΗΜΑΡ 4% (4,5%) έναντι 6,3%.
♦ Το ΚΚΕ 4,5% (5%) έναντι 4,5%.
♦ Άλλο Κόμμα δηλώνει το 6,5% (7%) έναντι 6%, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημιουργία Ξανά-Δράση να πιάνουν το 1%.
♦ Οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 8,5% (9,5%). Στον πίνακα μέτρησης της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21%. Ωστόσο το 48% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο, με αυτούς που δεν απαντούν να είναι μόλις στο 6%.
Συνεπώς ο Σαμαράς δείχνει να κινείται ακριβώς στο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματός του (στην αναγωγή επί των εγκύρων), ενώ ο Τσίπρας υπολείπεται κατά τι από το δυνητικό ποσοστό του, αλλά ταυτίζεται με το αποτέλεσμα του πίνακα της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως πολιτικό συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες δεν προτιμούν κανέναν από τους δύο.
Κυβερνητικές δυσκολίες
Στους πίνακες που διερευνούν και αναλύουν τον δείκτη ικανοποίησης από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές πράξεις και επιλογές, η δυσαρέσκεια χτυπάει κυριολεκτικά «κόκκινο», καθώς το 70% δηλώνει «σίγουρα» ή «μάλλον» μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων που τη συγκροτούν.
Για την ακρίβεια δυσαρεστημένοι δείχνουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σε ποσοστό 42% (οι της Ν.Δ. είναι οι μόνοι όμως που δηλώνουν ικανοποιημένοι κατά 56%), του ΠΑΣΟΚ κατά 52% (ικανοποιημένοι το 44%), ενώ η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στη ΔΗΜΑΡ, της οποίας οι ψηφοφόροι δηλώνουν μόνο κατά 11% ικανοποίηση και, αντιθέτως, 79% δυσαρέσκεια.
Προφανώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι ο... «αδύναμος κρίκος» της συγκυβέρνησης, τουλάχιστον σε επίπεδο λαϊκής βάσης, ως εκ τούτου η δημοσκοπική του πτώση βρίσκει στους πίνακες αυτούς την ερμηνεία της...
Στα υπόλοιπα κόμματα η δυσαρέσκεια από το έως τώρα κυβερνητικό έργο είναι καθολική και κινείται από το 79% και άνω...
«Μήνυμα» για ΣΥΡΙΖΑ
Ικανοποίηση όμως δεν προκαλεί μέχρι στιγμής ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στο σύνολο των ερωτηθέντων εμφανίζει ποσοστό «σίγουρα» ή «μάλλον» μη ικανοποιημένων 71% (μια μονάδα πάνω από το αντίστοιχο της κυβέρνησης!).
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων του το 37% δηλώνει μη ικανοποιημένο, με το 59% να δηλώνει ικανοποίηση. Σε πολύ υψηλά ποσοστά κινείται η δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων -από 74% και άνω.
Με λίγα λόγια, είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, προς το παρόν, δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται έναντι της κυβέρνησης και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που εξηγούν ενδεχομένως το γιατί, ενώ η ψαλίδα της απόστασης από τη Ν.Δ. «κλείνει» τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται της εκλογικής του επίδοσης.
«Μαύρη» φτώχεια...
Την ώρα που το επικοινωνιακό βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού πέφτει στην απόπειρα να πείσουν ότι οι διεθνείς επαφές Σαμαρά βελτιώνουν το διεθνές «κλίμα» έναντι της Ελλάδας, από το αποτέλεσμα των ταξιδιών του σε Βερολίνο και Παρίσι ικανοποιημένοι είναι μόνο το 31% των ερωτηθέντων, με τους περισσότερους να εντοπίζονται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (64%) και του ΠΑΣΟΚ (46%).
Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, της ΔΗΜΑΡ περιλαμβανομένης, εκδηλώνουν υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας, από 72% και άνω.
Προφανώς σε αυτή τη φάση η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης πέφτει... πολύ μακριά από τα κοινωνικά προβλήματα, καθώς το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορεί να εκπληρώσει εμπρόθεσμα λίγες (35%) ή καμιά (13%) από τις οικονομικές υποχρεώσεις του.
Τις περισσότερες από αυτές μπορεί να εκπληρώσει μόνο το 23%, ενώ το σύνολό τους μόνο το 12%. Το 10% δεν γνωρίζει, ενώ το 7% δεν απαντά. Σχεδόν... φυσιολογικό φαίνεται το ότι τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ αυτών που μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (όλες ή τις περισσότερες) τα βρίσκουμε στους ψηφοφόρους, κατά σειρά, του ΠΑΣΟΚ (55%), της Ν.Δ. (46%) και της ΔΗΜΑΡ (45%).
Από εκεί και πέρα, οικονομικά ικανοί είναι, κατά σειρά, οι ψηφοφόροι των Λοιπών Κομμάτων (31%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (29%) και του ΣΥΡΙΖΑ (25%).
Και το «κλου» αυτής της μέτρησης: Οι οικονομικά ασθενέστεροι, με βάση αυτόν τον δείκτη, είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι σε ποσοστό 70% μπορούν να πληρώσουν λίγες ή καμιά από τις υποχρεώσεις τους τούς επόμενους μήνες. Οι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις περισσότερες ή όλες από αυτές είναι μόλις το 16%.
Αυτό το καμπανάκι ας ηχήσει στα αυτιά και εκείνων που προτιμούν να υπερτονίζουν το ιδεολογικό στοιχείο στην ψήφο προς τη Χρυσή Αυγή και αυτών που αδυνατούν να εκφράσουν τους αδύναμους της κοινωνίας. Αυτό το δημοσκοπικό εύρημα είναι σήμα κινδύνου για πάρα πολλούς...
Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό
Ο δείκτης οικονομικής ικανότητας ίσως να μην είναι εντελώς άσχετος με αυτόν που θα εξετάσουμε αμέσως τώρα, ο οποίος αφορά την ικανοποίηση από τα κυβερνητικά μέτρα για τους παράνομους μετανάστες. Το 55% δηλώνει δυσαρεστημένο με τα μέτρα, τα οποία θα ήθελε πιο αυστηρά. Το 15% θα τα ήθελε λιγότερο αυστηρά, ενώ συμφωνεί τελικά μόνο το 16%, με ένα 14% να μην απαντά.
Κι αν θα περίμενε κάποιος να ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής (82%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (81%), της Ν.Δ. (57%) και του ΠΑΣΟΚ (56%), τι θα μπορούσε να πει ο συνηθισμένος στα ιδεολογικά στερεότυπα παρατηρητής για τους ψηφοφόρους κομμάτων της Αριστεράς, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα έναντι των μεταναστών;
Αυτού του είδους ο παρατηρητής προφανώς θα εκπλαγεί αν δει ότι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν σκληρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό σε ποσοστό 49%! Αλλά και τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος κατά 38%... Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ότι σε κανενός κόμματος τους ψηφοφόρους οι «ανεκτικοί» δεν πλειοψηφούν έναντι αυτών που προτιμούν πιο σκληρή αντιμετώπιση.
Οι επιμελείς αναγνώστες του «Π» θα θυμούνται ότι, πολύ πριν από την κορύφωση της κρίσης, με την υπαγωγή στην τρόικα και τα μνημόνιά της, πριν ακόμη αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου, αυτή εδώ η εφημερίδα προειδοποιούσε με αλλεπάλληλα άρθρα της ότι η έκρηξη στο μεταναστευτικό πρόβλημα θα ήταν μια από τις πρώτες και σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης, η οποία από τότε φαινόταν ότι ερχόταν με... καλπασμό.
Όσοι τότε δεν κατάλαβαν και όσοι, ενδεχομένως, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν προφανώς θα υποχρεωθούν να ξυπνήσουν απότομα από τον λήθαργό τους. Και η εκρηκτική άνοδος της Χρυσής Αυγής, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και εξ αιτίας του μεταναστευτικού, είναι μόνο το προανάκρουσμα για όσα θα ακολουθήσουν στη μνημονιακή Ελλάδα...
Πηγή / "Το Ποντίκι"
communenews
αν και μόλις τριών μηνών, μοιάζει ήδη να σέρνει με δυσκολία τα βήματά της και η φθορά της είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) δεν δείχνει να αξιοποιεί - σε δημοσκοπικό επίπεδο - την κυβερνητική φθορά, αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει σημαντική άνοδο κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου σε όσους έχουν αδύναμη ακοή και αργά ανακλαστικά - ή απλώς αδυνατούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος πετώντας την μπάλα στην εξέδρα με γενικού τύπου καταγγελίες περί φασισμού.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας «Δείκτες» της εταιρείας Pulse RC για τον μήνα Σεπτέμβριο, την οποία σε τακτική βάση θα παρουσιάζει εφεξής «Το Ποντίκι». Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ευρήματα, τα οποία προϊδεάζουν για... μαύρο χειμώνα - από πολλές απόψεις... (Όλοι οι πίνακες δημοσιεύονται στις σελίδες 20, 45, 46).
Άνοδος Χρυσής Αυγής
Κατ’ αρχάς, βλέποντας τους πίνακες που αφορούν την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή της επί των εγκύρων, παρατηρούμε ότι όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, εμφανίζουν κάμψη συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Ιδιαίτερα τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εμφανίζουν σοβαρή υποχώρηση, απότοκο της γενικής δυσαρέσκειας από τις κυβερνητικές επιλογές, όπως αναλυτικά θα δούμε παρακάτω.
Τη δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υποχωρεί, αλλά η Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει άνοδο 3,6% (4,6% μετά την αναγωγή επί των εγκύρων)! Η αύξηση του ΚΚΕ είναι οριακή και, προς το παρόν, δείχνει «φρένο» στη ραγδαία πτώση που εμφάνισε μεταξύ των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μέτρησης (σε παρένθεση το αποτέλεσμα της αναγωγής):
♦ Η Ν.Δ. στο 22,5% (25%) έναντι 29,7% στις εκλογές.
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5% (24%) έναντι 26,9%.
♦ Το ΠΑΣΟΚ 7,5% (8%) έναντι 12,3%, και μάλιστα με τη δημοσκόπηση να διενεργείται εν μέσω του εορτασμού των 38 χρόνων από την ίδρυσή του.
♦ Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6% (6,5%) έναντι 7,5%.
♦ Η Χρυσή Αυγή 9,5% (10,5%) έναντι 6,9%.
♦ Η ΔΗΜΑΡ 4% (4,5%) έναντι 6,3%.
♦ Το ΚΚΕ 4,5% (5%) έναντι 4,5%.
♦ Άλλο Κόμμα δηλώνει το 6,5% (7%) έναντι 6%, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημιουργία Ξανά-Δράση να πιάνουν το 1%.
♦ Οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 8,5% (9,5%). Στον πίνακα μέτρησης της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21%. Ωστόσο το 48% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο, με αυτούς που δεν απαντούν να είναι μόλις στο 6%.
Συνεπώς ο Σαμαράς δείχνει να κινείται ακριβώς στο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματός του (στην αναγωγή επί των εγκύρων), ενώ ο Τσίπρας υπολείπεται κατά τι από το δυνητικό ποσοστό του, αλλά ταυτίζεται με το αποτέλεσμα του πίνακα της πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως πολιτικό συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες δεν προτιμούν κανέναν από τους δύο.
Κυβερνητικές δυσκολίες
Στους πίνακες που διερευνούν και αναλύουν τον δείκτη ικανοποίησης από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές πράξεις και επιλογές, η δυσαρέσκεια χτυπάει κυριολεκτικά «κόκκινο», καθώς το 70% δηλώνει «σίγουρα» ή «μάλλον» μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων που τη συγκροτούν.
Για την ακρίβεια δυσαρεστημένοι δείχνουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σε ποσοστό 42% (οι της Ν.Δ. είναι οι μόνοι όμως που δηλώνουν ικανοποιημένοι κατά 56%), του ΠΑΣΟΚ κατά 52% (ικανοποιημένοι το 44%), ενώ η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στη ΔΗΜΑΡ, της οποίας οι ψηφοφόροι δηλώνουν μόνο κατά 11% ικανοποίηση και, αντιθέτως, 79% δυσαρέσκεια.
Προφανώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι ο... «αδύναμος κρίκος» της συγκυβέρνησης, τουλάχιστον σε επίπεδο λαϊκής βάσης, ως εκ τούτου η δημοσκοπική του πτώση βρίσκει στους πίνακες αυτούς την ερμηνεία της...
Στα υπόλοιπα κόμματα η δυσαρέσκεια από το έως τώρα κυβερνητικό έργο είναι καθολική και κινείται από το 79% και άνω...
«Μήνυμα» για ΣΥΡΙΖΑ
Ικανοποίηση όμως δεν προκαλεί μέχρι στιγμής ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στο σύνολο των ερωτηθέντων εμφανίζει ποσοστό «σίγουρα» ή «μάλλον» μη ικανοποιημένων 71% (μια μονάδα πάνω από το αντίστοιχο της κυβέρνησης!).
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων του το 37% δηλώνει μη ικανοποιημένο, με το 59% να δηλώνει ικανοποίηση. Σε πολύ υψηλά ποσοστά κινείται η δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων -από 74% και άνω.
Με λίγα λόγια, είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, προς το παρόν, δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται έναντι της κυβέρνησης και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που εξηγούν ενδεχομένως το γιατί, ενώ η ψαλίδα της απόστασης από τη Ν.Δ. «κλείνει» τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται της εκλογικής του επίδοσης.
«Μαύρη» φτώχεια...
Την ώρα που το επικοινωνιακό βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού πέφτει στην απόπειρα να πείσουν ότι οι διεθνείς επαφές Σαμαρά βελτιώνουν το διεθνές «κλίμα» έναντι της Ελλάδας, από το αποτέλεσμα των ταξιδιών του σε Βερολίνο και Παρίσι ικανοποιημένοι είναι μόνο το 31% των ερωτηθέντων, με τους περισσότερους να εντοπίζονται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (64%) και του ΠΑΣΟΚ (46%).
Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, της ΔΗΜΑΡ περιλαμβανομένης, εκδηλώνουν υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας, από 72% και άνω.
Προφανώς σε αυτή τη φάση η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης πέφτει... πολύ μακριά από τα κοινωνικά προβλήματα, καθώς το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορεί να εκπληρώσει εμπρόθεσμα λίγες (35%) ή καμιά (13%) από τις οικονομικές υποχρεώσεις του.
Τις περισσότερες από αυτές μπορεί να εκπληρώσει μόνο το 23%, ενώ το σύνολό τους μόνο το 12%. Το 10% δεν γνωρίζει, ενώ το 7% δεν απαντά. Σχεδόν... φυσιολογικό φαίνεται το ότι τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ αυτών που μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (όλες ή τις περισσότερες) τα βρίσκουμε στους ψηφοφόρους, κατά σειρά, του ΠΑΣΟΚ (55%), της Ν.Δ. (46%) και της ΔΗΜΑΡ (45%).
Από εκεί και πέρα, οικονομικά ικανοί είναι, κατά σειρά, οι ψηφοφόροι των Λοιπών Κομμάτων (31%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (29%) και του ΣΥΡΙΖΑ (25%).
Και το «κλου» αυτής της μέτρησης: Οι οικονομικά ασθενέστεροι, με βάση αυτόν τον δείκτη, είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι σε ποσοστό 70% μπορούν να πληρώσουν λίγες ή καμιά από τις υποχρεώσεις τους τούς επόμενους μήνες. Οι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις περισσότερες ή όλες από αυτές είναι μόλις το 16%.
Αυτό το καμπανάκι ας ηχήσει στα αυτιά και εκείνων που προτιμούν να υπερτονίζουν το ιδεολογικό στοιχείο στην ψήφο προς τη Χρυσή Αυγή και αυτών που αδυνατούν να εκφράσουν τους αδύναμους της κοινωνίας. Αυτό το δημοσκοπικό εύρημα είναι σήμα κινδύνου για πάρα πολλούς...
Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό
Ο δείκτης οικονομικής ικανότητας ίσως να μην είναι εντελώς άσχετος με αυτόν που θα εξετάσουμε αμέσως τώρα, ο οποίος αφορά την ικανοποίηση από τα κυβερνητικά μέτρα για τους παράνομους μετανάστες. Το 55% δηλώνει δυσαρεστημένο με τα μέτρα, τα οποία θα ήθελε πιο αυστηρά. Το 15% θα τα ήθελε λιγότερο αυστηρά, ενώ συμφωνεί τελικά μόνο το 16%, με ένα 14% να μην απαντά.
Κι αν θα περίμενε κάποιος να ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής (82%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (81%), της Ν.Δ. (57%) και του ΠΑΣΟΚ (56%), τι θα μπορούσε να πει ο συνηθισμένος στα ιδεολογικά στερεότυπα παρατηρητής για τους ψηφοφόρους κομμάτων της Αριστεράς, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα έναντι των μεταναστών;
Αυτού του είδους ο παρατηρητής προφανώς θα εκπλαγεί αν δει ότι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν σκληρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό σε ποσοστό 49%! Αλλά και τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος κατά 38%... Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ότι σε κανενός κόμματος τους ψηφοφόρους οι «ανεκτικοί» δεν πλειοψηφούν έναντι αυτών που προτιμούν πιο σκληρή αντιμετώπιση.
Οι επιμελείς αναγνώστες του «Π» θα θυμούνται ότι, πολύ πριν από την κορύφωση της κρίσης, με την υπαγωγή στην τρόικα και τα μνημόνιά της, πριν ακόμη αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου, αυτή εδώ η εφημερίδα προειδοποιούσε με αλλεπάλληλα άρθρα της ότι η έκρηξη στο μεταναστευτικό πρόβλημα θα ήταν μια από τις πρώτες και σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης, η οποία από τότε φαινόταν ότι ερχόταν με... καλπασμό.
Όσοι τότε δεν κατάλαβαν και όσοι, ενδεχομένως, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν προφανώς θα υποχρεωθούν να ξυπνήσουν απότομα από τον λήθαργό τους. Και η εκρηκτική άνοδος της Χρυσής Αυγής, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και εξ αιτίας του μεταναστευτικού, είναι μόνο το προανάκρουσμα για όσα θα ακολουθήσουν στη μνημονιακή Ελλάδα...
Πηγή / "Το Ποντίκι"
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ PREMIER LEAGUE ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρώτο κόμμα τον ΣυΡιζΑ δείχνει έρευνα της VPRC
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ