2012-03-18 23:17:40
Φωτογραφία για XH61: δοκιμάζοντας το barebone της Shuttle
Η Shuttle μας χορήγησε το slim της barebone XH61 και είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και να σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας.

Το barebone σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρη σύστημα αλλά με ένα σκελετό που περιέχει τα βασικά. Όπερ σημαίνει ότι διατίθεται χωρίς επεξεργαστή, μνήμη, σκληρό δίσκο, οπτικό drive και λειτουργικό σύστημα. Όλα αυτά τα εγκαθιστά κανείς κατόπιν και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Το Shuttle XH61 χαρακτηρίζεται από ένα συμπαγές σώμα που επιτρέπει τη χρήση του ως media PC. Σε αυτό συμβάλει και ο κομψός σχεδιασμός του.

Το barebone μπορεί να είναι πολύ μαζεμένο – έχει διαστάσεις 24,2x20x7,3 εκατοστά αλλά παρόλο αυτά προσφέρει αρκετό χώρο για την τοποθέτηση ενός οπτικού slimline drive κι ενός drive των 2,5 ιντσών, όπως ενός σκληρού δίσκου ή SSD.

To χρησιμοποιούμενο H61 chipset της Intel υποστηρίζει επεξεργαστές από τις σειρές Core i3, Core i5 και Core i7 για το socket LGA 1155 με μια μέγιστη θερμική κατανάλωση της τάξης των 65Watt. Για τη εγκατάσταση της μνήμης υπάρχουν διαθέσιμα δύο slots, στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε DDR3 RAM με μια συνολική χωρητικότητα έως τα 16GB.


Το Shuttle XH61 υποστηρίζει το UEFI και προσφέρει 4x SATA 2, 6x USB 2.0, 7.1-onboard κάρτα ήχου και το Gigabit LAN. Οι έξοδοι μέσω των HDMI και D-Sub επιτρέπουν τη λειτουργία έως δύο οθονών. Υπάρχει, επίσης, και μια κλειδαριά Kensington.

Το barebone της Shuttle χαρακτηρίζεται, επίσης, από τη μικρή του ενεργειακή κατανάλωση, μόλις 90Watt, κάτι που το κάνει ιδανικό για όσους θέλουν να το αφήνουν μονίμως ανοικτό ή διαθέτουν μια οικολογική συνείδηση.

Επίσης είναι και αρκετά ελαφρύ για σύστημα desktop, ζυγίζοντας, εφόσον το εξοπλίσετε πλήρως, περίπου όσο ένα βαρύ notebook (3,6 κιλά). Στην αρχική του μορφή, χωρίς δηλαδή να εγκαταστήσει κανείς τα drives, τον επεξεργαστή και ότι άλλο έξτρα θέλει, το βάρος του ανέρχεται στα 2,4 κιλά (αντίστοιχο ενός κλασικού notebook με οθόνη 15 ιντσών).

Το ίδιο συμπαγής είναι και η συσκευασία του. Μέσα σε μια πλαστική σακούλα ο κατασκευαστής μας παρέχει μια σειρά από εγχειρίδια χρήσης σε διάφορες γλώσσες. Κατά τα άλλα υπάρχει ένα CD με drivers, το τροφοδοτικό, καλώδια και βίδες στήριξης.

 Όλο το σώμα του barebone διατίθεται σε μαύρο χρώμα. Στο πίσω του μέρος βρίσκουμε τις υποστηριζόμενες υποδοχές σύνδεσης με το γνωστό χρωματικό κώδικα: τέσσερις θύρες USB 2.0, μια είσοδος μικροφώνου (ροζ), μια για τα ακουστικά (πράσινη), ένα audio in (μπλε), οι κλασικές θύρες PS/2 για τη σύνδεση πληκτρολογίου και ποντικιού, HDMI και θύρα δικτύου (έως το 1Gbps). Στην πρόσοψη του, κρυμμένα πίσω από δύο μαύρα καπάκια, βρίσκονται δύο θύρες USB, μια υποδοχή για τα ακουστικά και μια για το μικρόφωνο. Αυτό όσον αφορά το εξωτερικό του barebone.

H πρόσβαση στο εσωτερικό του γίνεται απλά και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κατσαβίδι, κάτι που οφείλεται στο εύκολα αποσπώμενο καπάκι. Αυτό συγκρατείται από δύο μεγάλες χειρόβιδες τις οποίες μπορεί κανείς να αφαιρέσει εύκολα με τα δάκτυλα του.

Στο εσωτερικό του όλα φαίνονται να είναι στενάχωρο ενώ υπάρχει ένα μικρό πανηγύρι από καλώδια. Ωστόσο, ανάλογα με την διαμόρφωση και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια από αυτά.

Στο motherboards υπάρχουν δύο slots για την τοποθέτηση μνήμης (υποστηρίζονται έως 16GB DDR3 RAM) – εμείς τοποθετήσαμε 2GB G.SKILL modules. Όσον αφορά στον επεξεργαστή, το barebone διατίθεται χωρίς αυτόν αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε έναν. Εμείς δοκιμάσαμε ένα φθηνό Intel Celeron G530. Παρόλο όσοι επιθυμούν μπορούν να τοποθετήσουν ένα πολύ ισχυρότερο Core i7 – είναι εντυπωσιακό το πώς ένας υπολογιστής αυτού του μεγέθους μπορεί να φιλοξενήσει έναν τόσο ισχυρό επεξεργαστή. Σε κάθε περίπτωση φυσικά μην ξεχάσετε να βάλετε και τη σχετική πάστα που θα διασφαλίζει την κατά το δυνατό αρτιότερη ψύξη του επεξεργαστή κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Για την τοποθέτηση της ψύκτρας θα χρειαστεί να πιάσετε ένα κατσαβίδι, καθώς αυτή στερεώνεται με βίδες πάνω στο motherboard.

Εύκολα εγκαθιστά κανείς και τον σκληρό δίσκο. Αρκεί να μην είναι των 3,5 ιντσών καθώς αυτός δεν υποστηρίζεται από το barebone. Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε τα Windows 7 Home Premium 64bit και το σκληρό δίσκο Seagate Momentus.

Γενικά κατά τον ένα μήνα που δοκιμάσαμε το σύστημα – το είχαμε μονίμως ανοικτό – μας άφησε καλές εντυπώσεις, ενώ καμία φορά δεν κόλλησε. Τα μόνα αρνητικά που μπορούμε να του προσάψουμε είναι ότι η μη υποστήριξη του USB 3.0, τα σχετικά φθηνά πλαστικά πορτάκια στην πρόσοψη, η μη υποστήριξη του WiFi και του SATA 3. Κατά τα άλλα ήταν αρκετά ήσυχο και πολύ βολικό στη χρήση, καθώς καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο πάνω στο γραφείο σας.

Ευχαριστούμε τη Shuttle για τη διάθεση του δείγματος.
pcnea.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ