2012-09-09 15:24:05
Φωτογραφία για Οι αμερικανικές εκλογές κλειδί για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
Γράφει ο Κώστας Τσαχάκης

Η μεταστροφή του κλίματος στην Ευρώπη την οποία σηματοδότησε η στήριξη που παρείχε το Βερολίνο στο σχέδιο του Μάριο Ντράγκι δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να πετύχει την πολυπόθητη «ανάσα» στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Αθήνα, όμως, θα είναι διαρκώς στο μικροσκόπιο και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, όπως προειδοποίησε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας με ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

«Ολα κρίνονται στις 10 εβδομάδες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην προσοχή που πρέπει να επιδείξει η χώρα μας προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα, καθώς μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η ευρωπαϊκή ατζέντα είναι πλούσια σε ημερομηνίες-σταθμούς: στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση του Ecofin στην Κύπρο, στις 8 Οκτωβρίου συγκαλείται το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, και στις 18 του ίδιου μήνα θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, όπου θα αποκρυσταλλωθεί η στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έναντι της χώρας μας.


Από την αποστροφή του υπ. Οικονομικών υπογραμμίζεται ακόμη και ο άμεσος αντίκτυπος που έχουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ' επέκταση σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.

Μια επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τους συσχετισμούς δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα και θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήδη έχει μετακινηθεί από τις μέχρι πρότινος άτεγκτες θέσεις της συγκλίνοντας με τη «γραμμή» του Αμερικανού προέδρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζητούμενο είναι να κλείσει σύντομα η συμφωνία για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος... σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η «νέου τύπου» εφεδρεία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Εκτιμά δηλαδή ότι με την εφαρμογή του δεν θα καταστεί δυνατό να μειωθούν κατά 40.000 οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, τα στελέχη της προσμετρούν πως το δημοσιονομικό όφελος που έχει προβλεφθεί, 167 εκατ. ευρώ σε επίπεδο διετίας, είναι εξαιρετικά μικρό.

Ετσι, στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στο υπουργείου Οικονομικών με τον Γ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο οι τρεις επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ, είναι πιθανό να θέσουν στο τραπέζι θέμα απολύσεων για τις οποίες έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Διαφορές... ύψους 2 δισ. με την τρόικα

Το ζήτημα της εφεδρείας δεν είναι το μόνο που... χωρίζει τις δύο πλευρές, καθώς μέχρι την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα προχθές το βράδυ, από τα σημειώματα που είχαν ανταλλάξει με το οικονομικό επιτελείο προέκυπτε απόκλιση 1,7 με 2 δισ. ευρώ λόγω «ενστάσεων» για συγκεκριμένα μέτρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν μια επίπονη διαπραγμάτευση και εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση αποτελεί μονόδρομο η υιοθέτηση εντός «σκληρού πακέτου».

Οσον αφορά τις «ενστάσεις» της τρόικας, χαρακτηριστικά αναφέρεται ως... αδύναμος κρίκος η πρόταση για περιστολή δαπανών στο υπουργείο Αμυνας. Μεταξύ άλλων προβλέπει μετάθεση πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 437 εκατ. ευρώ -η τρόικα τονίζει ότι δεν πρόκειται για εξοικονόμηση δαπανών- και μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 35 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα η τρόικα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική με τις περικοπές σε λειτουργικές-καταναλωτικές δαπάνες και τα στελέχη τους έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για τον στόχο μείωσής τους κατά 25% ή κατά 750 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για δαπάνες υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Επίσης έχουν διατυπώσει αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων περιστολής δαπανών στους ΟΤΑ και αντιρρήσεις για το νέο ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.

Σενάρια και απολύσεις

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζει πως στην τρόικα γνωρίζουν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν την «πιο έντονη κόκκινη γραμμή» για τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και θεωρεί πως δεν θα θέσουν το θέμα επιτακτικά, γνωρίζοντας πως μπορεί να προκαλέσει οξεία ενδοκυβερνητική κρίση.

Πάντως στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν τα τελευταία 24ωρα εναλλακτικά μοντέλα εφεδρείας προκειμένου να έχουν έτοιμες... απαντήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ