2012-03-19 02:45:04
Φωτογραφία για Πρώτα ο πολίτης!
Αν και ο σχολιασμός των όσων έγιναν και ακούστηκαν στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, απασχόλησαν τον τύπο και την... τηλεόραση, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να αποτελέσουν και αντικείμενο κοινωνιολογικής έρευνας, αλλά και ψυχιατρικής ανάλυσης.

Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία, τα οποία θέλω  να επισημάνω, επειδή θεωρώ ότι έχουν σημειολογική (και όχι λογική) αξία.

Όσοι βρισκόντουσαν στην αίθουσα της συνδιάσκεψης, και όσοι είχαν το κουράγιο, την υπομονή αλλά και το βίτσιο να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση (ένας από αυτούς ήμουν και εγώ), σίγουρα είδαν την μεγάλη επιγραφή, με το πεπαλαιωμένο και αναξιόπιστο σύνθημα του κινήματος : «πρώτα ο πολίτης».

Ο πολίτης λοιπόν ήταν και είναι, όπως ισχυρίζονται εκεί στο ΠΑΣΟΚ, η πρώτη έγνοια τους.

Όμως με όσα έλεγαν οι «σύντροφοι» από το βήμα της συνδιάσκεψης, χλεύαζαν το σύνθημά τους, κορόϊδευαν για πολλοστή φορά τους πολίτες και τελειοποιούσαν την κατά ΠΑΣΟΚ δημοκρατία των εκλογών του ενός υποψηφίου.


Τώρα όμως που το σκέφτομαι καλύτερα, έχω την αίσθηση ότι το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης», έμοιαζε σαν μια ειρωνική τιμωρία, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιβλήθηκε όχι μόνο στους «συντρόφους» του κινήματος, αλλά και σε όλους τους Έλληνες.

Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν, έδωσε ακόμα μια παράσταση ο θίασος του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας με συνέπεια το θέατρο του παραλόγου.

Χειροκροτήθηκε και υμνήθηκε για το έργο του, ο απερχόμενος σωτήρας Γ. Παπανδρέου, χειροκροτήθηκε και υμνήθηκε ο επελαύνων ανορθωτής του κινήματος και της πατρίδος Ε. Βενιζέλος.

Σήμερα, ο πολυετής αγώνας του κ. Βενιζέλου δικαιώθηκε. Αναλαμβάνει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσει, με την ευλογία των «συντρόφων» του, το έργο που άφησε ημιτελές, ο αλήστου μνήμης κ. Παπανδρέου.

Όμως ας επανέλθω στο σύνθημα «πρώτα ο πολίτης», που επανέλαβε και ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην συνδιάσκεψη.

Απλό ερώτημα

Διερωτώμαι αν ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός οικονομικών της χώρας, θα μπορούσε να ψελλίσει κάποιο επιχείρημα, έστω μία δικαιολογία στην απλή ερώτηση που θα του υπέβαλλε κάποιος έντιμος δημοσιογράφος, ή έστω ένας πολίτης.

«Σεβαστέ σωτήρα της Ελλάδος, μας λέγατε ότι με το PSI θα διαγραφούν 100 δισεκατομμύρια από το χρέος της Ελλάδος. Πράγματι, το PSI ευδοκίμησε και διεγράφησαν τα 100 δις. Όμως ποιός πλήρωσε το μάρμαρο; Ποιός έχασε από την υπόθεση;;»

Αλλά μην περιμένετε να τεθεί τέτοιο ερώτημα, αφού η απάντηση θα έστελνε αδιάβαστους ακόμα και αυτούς που λένε ότι διάβασαν το μνημόνιο2.

Όμως τα πράγματα είναι απλά.

Οι τράπεζες δέχτηκαν να υποστούν απώλειες από το κούρεμα του PSI.

Αλλά οι τράπεζες θα ενισχυθούν με 40 δις περίπου για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειές τους.

Όμως και τα καχεκτικά ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία οι Έλληνες πολίτες κατέβαλλαν τις εισφορές τους για κοινωνική και υγειονομική εξασφάλιση, υφίστανται απώλειες. Τα ασφαλιστικά ταμεία όμως δεν θα ενισχυθούν ούτε με δεκάρα τσακιστή.

Έτσι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν το χρέος που ο πανηγυρίζων Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι διέγραψε, ενώ παράλληλα θα πληρώσουν και τις ενισχύσεις προς τις τράπεζες.

Δηλαδή οι Έλληνες πολίτες όχι μόνο βλέπουν τις συντάξεις τους να πέφτουν υπέρ πίστεως και πατρίδος και να λαμβάνουν μορφή ελεημοσύνης, επιπροσθέτως χάνουν και τις αποταμιεύσεις-εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και θα φορολογηθούν για να σωθούν οι τράπεζες.

Κατά τα άλλα εκεί στο ΠΑΣΟΚ, νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν για μια φορά ακόμα τους Έλληνες πολίτες και θα κλέψουν την ψήφο του, με συντροφικά τεχνάσματα του τύπου : «πρώτα ο πολίτης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ