2012-09-10 10:18:34
Φωτογραφία για Νέο ραντεβού την Τετάρτη
Στον «αέρα» βρίσκεται το πακέτο των μέτρων, καθώς η τρόικα απέρριψε «αόριστα» μέτρα μείωσης των δαπανών από τη σχετική λίστα που παρουσιάστηκε, εστιάζοντας την προσοχή της σε μέτρα μείωσης της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής δαπάνης, καθώς και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας να επανεξετάσουν τα μέτρα και να αναζητήσουν άμεσα παρεμβάσεις που θα κινούνται εντός των προσδοκιών της τρόικας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το πακέτο των παρεμβάσεων άμεσα και να γίνει αποδεκτό από την τρόικα, ώστε οι ξένοι ελεγκτές στο επικείμενο Eurogroup στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα παραστούν, να υποβάλουν θετική εισήγηση ή να προβούν σε θετικές αναφορές για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, η τρόικα απέρριψε μέτρα μετάθεσης πληρωμής δαπανών, καθώς και μέτρα συρρίκνωσης περαιτέρω της καταναλωτικής δαπάνης του Δημοσίου, θεωρώντας ότι δεν είναι εφικτά, γιατί ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά, και αντιπρότεινε σημαντικές περικοπές στη μισθολογική δαπάνη, που θα προέλθει από τη μείωση μισθών και συντάξιμων αποδοχών, αλλά και από την εφεδρεία ή και τις απολύσεις προσωπικού.


Συνολικά η τρόικα απορρίπτει δαπάνες περίπου 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η τρόικα:

* Ζήτησε πειστικές διευκρινίσεις για μέτρα όπως είναι ο εξορθολογισμός των υπερκοστολογήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ.

* Δυσπιστεί απέναντι στην κυβερνητική προσδοκία για την εξοικονόμηση 375 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών προμηθειών.

* Θεωρεί ότι η επιπλέον περικοπή του ΠΔΕ, συνολικά κατά 300 εκατ. ευρώ, δεν συνάδει με το στόχο για την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας.

* Αμφισβητεί ότι μπορούν να περικοπούν 800 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, πλέον των δραστικών περικοπών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Δεν απορρίπτει το ποσό στο σύνολό του αλλά εκτιμά ότι θα είναι μικρότερη η εξοικονόμηση.

* Απορρίπτει τη λογική της μετάθεσης των πληρωμών των αμυντικών δαπανών κατά 437 εκατ. ευρώ. Τονίζει ότι δεν πρόκειται για εξοικονόμηση αλλά για μετάθεση υποχρεώσεων, από το 2015 και μετά, ενώ η συμφωνία προβλέπει μέτρα μείωσης της δαπάνης.

* Διατυπώνει ενστάσεις για τη μείωση των δαπανών στον τομέα της Παιδείας, όπως η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

* Θεωρεί μικρό το ποσό των 167 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθεί από την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αντίμετρα

Οι ξένοι ελεγκτές έδειξαν για μια ακόμα φορά να επιμένουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μείωσης των δαπανών, η οποία είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, αισθητά πάνω από το επίπεδο του 1,32 δισ. ευρώ, που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση. Ζήτησαν συγκεκριμένα από τους εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ να μειωθεί περαιτέρω το κονδύλι των μισθολογικών παροχών των εν ενεργεία υπαλλήλων, που θα μπορούσε να γίνει με συνδυασμό νέων μειώσεων στο ύψος των μισθών και με την ουσιαστική εφαρμογή της εφεδρείας. Δεν θεωρούν επαρκή τη μείωση κατά 360 εκατ. ευρώ του κονδυλίου που προβλέπεται για επιδόματα εορτών και αδείας και στόχος τους είναι να υποχρεώσουν το ΥΠΟΙΚ να προβεί σε μεγαλύτερες μειώσεις, όπως η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων των συγκεκριμένων επιδομάτων (συνολικά 1.000 ευρώ ετησίως) ή και να καταργηθούν ορισμένα επιδόματα υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το 2015, μέσω του περιορισμού του αριθμού των προσλήψεων σε αναλογία 1/10, αλλά η τρόικα διαφωνεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει το Φεβρουάριο στην αποχώρηση φέτος 15.000 υπαλλήλων με εφεδρεία, που όμως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, και χθες οι ξένοι ελεγκτές επανήλθαν και ζήτησαν όχι μόνο υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, αλλά και διασφάλιση ότι θα εφαρμόζεται σταθερά σύστημα εφεδρείας ή και απολύσεων, ώστε το 2015 να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τις συντάξιμες αποδοχές, αναγνώρισαν ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ικανοποιητικές. Πρόκειται για δύο ακανθώδη θέματα για την κυβέρνηση, αφενός γιατί είχε υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η εφεδρεία, αφετέρου επειδή θα προκληθούν αντιδράσεις τόσο των θιγόμενων υπαλλήλων όσο και μέσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή και υπάρχουν ενστάσεις»

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου», δήλωσε μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν ενστάσεις για κάποια από τα μέτρα του πακέτου που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Οπως είπε, «η τρόικα ζητά να εξειδικευτούν και να γίνουν κατανοητά από την ίδια τα μέτρα», ενώ κορυφαίος παράγοντας του υουργείου τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος η τρόικα να τα απορρίψει στο τέλος αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τα αιτιολογήσει».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλύτερο από ό,τι στις προηγούμενες, στη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Φειδωλοί ήταν μετά τη σύσκεψη οι ξένοι τεχνοκράτες.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, αρκέστηκε να πει «μια καλή συνάντηση», ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, σημείωσε «δουλεύουμε νύχτα μέρα», ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, απέφυγε να πει οτιδήποτε. Στη σύσκεψη με την ηγεσία της τρόικας συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τρόικα σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Κατόπιν θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα παραστεί στις εργασίες του Eurogroup και του Ecofinπου πραγματοποιούνται την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο (14 και 15 Σεπτεμβρίου) αντίστοιχα. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. «Η τρόικα θα μείνει αρκετό καιρό στην Αθήνα», είπε στέλεχος του υπουργείου.

3 δισ. ευρώ από πάταξη της φοροδιαφυγής

Ανησυχητική είναι ωστόσο η απόρριψη των προσδοκώμενων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία προβλέπει το Β μνημόνιο που συνυπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να εμφανίσει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ, μέχρι το έτος 2015. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει αφορά στο ότι αν τελικά οι ξένοι δεν πειστούν για την απόδοση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, θα υποχρεώσουν το ΥΠΟΙΚ να αντικαταστήσει τα συγκεκριμένα έσοδα με νέα μέτρα!

Πιο αξιόπιστη

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πιο αξιόπιστη και πιο αποτελεσματική στην είσπραξη εσόδων, ώστε με τη σειρά της η τρόικα να δεχτεί ως μέτρα έσοδα από το συγκεκριμένο πεδίο», παραδέχτηκε αρμόδιο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα. Το πιθανότερο είναι η άντληση των εσόδων από την υποτιθέμενη εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, κατά 3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, να αναζητηθεί στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ηδη το ΥΠΟΙΚ πρότεινε εξοικονόμηση ποσού 229 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των φοροαπαλλαγών, αλλά υπό την πίεση της τρόικας το ποσό θα αυξηθεί.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Οι ξένοι ελεγκτές έδειξαν για μια ακόμα φορά να επιμένουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μείωσης των δαπανών, η οποία είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, αισθητά πάνω από το επίπεδο των 1,32 δισ. ευρώ, που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το 2015, μέσω του περιορισμού του αριθμού των προσλήψεων σε αναλογία 1/10, αλλά η τρόικα διαφωνεί.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ