2012-03-19 05:47:03
Φωτογραφία για Ο πάστορας εξελέγη νέος πρόεδρος της Γερμανίας
Ο πρώην Λουθηρανός πάστορας και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιοάχιμ Γκάουκ εξελέγη σήμερα ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί βουλευτές εξέλεξαν τον Γιοάχιμ Γκάουκ από την πρώην ανατολική Γερμανία με 991 ψήφους από τις 1.232 σε μία ειδική συνεδρίαση των βουλευτών. Ο νέος πρόεδρος χρειαζόταν τις ψήφους 621 από τα 1240 μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Γερμανίας για να εκλεγεί.

Η κυριότερη αντίπαλός του, 73χρονη ακτιβίστρια κατά των Ναζί και δημοσιογράφος Μπεάτε Κλάρσφελντ, απέσπασε 126 ψήφους.

Ο υπερκομματικός 72χρονος ακτιβιστής Γιόαχιμ Γκάουκ, ήταν αυτός που επέβλεψε το άνοιγμα των φακέλων που είχε στην κατοχή της η Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Το πιο άμεσο καθήκον του ως νέος πρόεδρος της Γερμανίας θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο θεσμό, μετά την αναγκαστική παραίτηση από την προεδρία του Κρίστιαν Βουλφ το Φεβρουάριο λόγω κατηγοριών για διαφθορά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε τον σύμμαχο της Κρίστιαν Βουλφ κόντρα στον Γιοάχιμ Γκάουκ στην κούρσα για την προεδρία της Γερμανίας το 2010. Ωστόσο σε αυτές τις εκλογές στήριξε τον πρώην πάστορα, σύμφωνα με παρατηρητές, μετά από πιέσεις του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, καθώς χρειάζεται την ενίσχυση τους στην γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ