2012-09-10 14:15:16
Φωτογραφία για Το πόρισμα για την υπόθεση Ρουμελιώτη και την ένταξη στο μνημόνιο ...!!!
Τι αναφέρει το διαβιβαστικό Πεπόνη-Μουζακίτη

Χωρίς να αναφέρεται ρητώς το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου, στο διαβιβαστικό τους για την υπόθεση Ρουμελιώτη, οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης ζητάνε να... διερευνηθεί αν συντρέχει λόγος να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη στους New York Times και την κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ειδικότερα ο αντεισαγγελέας κ. Νικόλαος Παντελής καλούνται να κρίνουν αν συντρέχει λόγος να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή.

Στο διαβιβαστικό τους οι εισαγγελείς αναφέρουν επί λέξει:

«Μετά τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη διενεργήσαμε προκαταρκτική εξέταση. Μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής προέκυψαν στοιχεία εις βάρος ατόμων, που είχαν συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση το κρίσιμο χρονικό διάστημα. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος...».


Η απόφαση των δύο εισαγγελέων να διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια στη Βουλή, ελήφθη κυρίως μετά την πεντάωρη κατάθεση του πρώην μέλους του ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη, ο οποίος κατάθεσε περίπου τα ίδια που είχε δηλώσει και στην αμερικανική εφημερίδα.

Με την αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού όφειλαν οι εισαγγελείς να αφήσουν τη δικογραφία για να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Έτσι το πρωί της Τετάρτης ειδοποίησαν την πρώην υπουργό, κ. Βάσω Παπανδρέου, να μην καταθέσει, όπως είχε κληθεί. Για τους εισαγγελείς ήταν αρκετά τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει οι τρεις μάρτυρες, Ρουμελιώτης, Λούκα Κατσέλη και Γεράσιμος Αρσένης.

Σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές τα εγκλήματα που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη είναι της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και άλλων εγκλημάτων, που σχετίζονται με την οικονομία.

Ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατάθεση Ρουμελιώτη, η οποία φέρεται να άνοιξε νέους δρόμους στη δικαστική έρευνα. Επανέλαβε, πάντως, ότι στο ΔΝΤ ήταν γνωστό ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει».

Ο κ. Ρουμελιώτης διετύπωσε και την απορία του πως ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Στρος Καν, δεν είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό για το αδιέξοδο του προγράμματος. Επίσης διετύπωσε την απορία γιατί ο τότε πρωθυπουργός δέχτηκε το υψηλό επιτόκιο δανεισμού αλλά και πως δεν διαπραγματεύτηκε την επιμήκυνση του προγράμματος. Ακόμα ρώτησε γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός κ. Γερ. Αρσένης κατέθεσε ότι ο κ. Ρουμελιώτης σε ιδιωτικές συζητήσεις τους τον είχε ενημερώσει για το πόσο δύσκολο ήταν να βγει το πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό το είχε πει και στον πρώην πρωθυπουργό, αφού δεν ήταν αυτός ο θεσμικός ρόλος του.

Έντονα έχει αντιδράσει σε αυτή τη δικαστική κίνηση ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό σκηνικό» την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εκτίμησε, μάλιστα ότι οι εισαγγελείς δεν έπρεπε να ασχοληθούν με το θέμα αφού αφορά πολιτικές αποφάσεις.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ