2012-09-10 23:24:04
Φωτογραφία για ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους... φαίνεται ότι μπαίνει, έστω και άτυπα, το αίτημα για τουλάχιστον διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις σημερινές επαφές του κλιμακίου των ελεγκτών με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ άφησαν να εννοηθεί ότι παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο χρόνος. Ωστόσο, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, το «άπλωμα» των νέων μέτρων σε έναν ορίζοντα τετραετίας (αντί για δύο έτη) πρέπει να θεωρείται σχεδόν «κλειδωμένο».

Εξάλλου, ήδη από χθες, τόσο κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε σχεδόν βέβαιη την παράταση του προγράμματος, καθώς, όπως επεσήμανε, προβλέπεται ρητά στη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα.


Μάλιστα, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε σαφές στους ελεγκτές ότι επιμένει στη θέση του ότι η παράταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για να είναι ηπιότερη η προσαρμογή και να έχει νόημα, αλλά και ορατό ορίζοντα εξόδου από την κρίση, η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το τεχνικό μέρος της σημερινής συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του κόμματος και της τρόικας διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε παλαιότερες επαφές της τρόικας με τον κ.Βενιζέλο, όταν έπεφτε στο τραπέζι η πρόταση της επιμήκυνσης (χωρίς η χώρα να έχει καταθέσει μέχρι στιγμής επίσημο αίτημα) οι ελεγκτές δήλωναν αναρμόδιοι να συζητήσουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Τα παραπάνω συμπληρώνουν το παζλ της θετικής μεταστροφής των Γερμανών για τη χώρα μας, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί πια απαραίτητη την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι δήλωση υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων, έκανε πρόσφατα και Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, υποστήριξε πως η Ελλάδα «πρέπει να μπει σε έναν "θάλαμο οξυγόνου" ώστε να να αναρρώσει μακροπρόθεσμα», τονίζοντας πως «για να γίνει αυτό, οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο, όχι μήνες αλλά χρόνια».

«Όλες οι συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας δεν οδηγούν πουθενά» αναφέρει ο Κάιτελ, λέγοντας πως «ως επιχειρηματίας, δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρεία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να καταρρεύσει, αλλά θα την εξυγίαινα», είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, δεν γεφυρώνουν το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα μέρους των περικοπών που προτείνει η ελληνική πλευρά. Δείχνουν, όμως, αν μη τι άλλο, ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ αρχίζουν, έστω πολύ καθυστερημένα, να συνειδητοποιούν τους κινδύνους, οικονομικούς και γεωπολιτικούς, που ελλοχεύουν για την ΕΥρώπη από μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας μας.

apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ