2012-09-11 05:15:27
Φωτογραφία για Κλίντον: Οι ΗΠΑ δεν «θέτουν διορίες» για το Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δε θέτουν διορίες» στην προσπάθεια να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και εξακολουθούν να θεωρούν τη διαπραγμάτευση ώς «την καλύτερη προσέγγιση» για να πετύχουν αυτό το στόχο, όπως δήλωσε χθες, 9 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε ένα ακόμα μήνυμα προς το Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον δεν υιοθετεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίλυσης του ιρανικού ζητήματος.

Τα σχόλια της αμερικανίδας αξιωματούχου έρχονται ώς απάντηση – και ενδεχομένως ώς διάψευση – στις πρόσφατες δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως το Τελ Αβίβ «συζητά αυτή τη στιγμή με τις Ηνωμένες Πολιτείες» τη δημιουργία «κόκκινων γραμμών» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο κ. Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν εμποδίζουν το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς το περσικό κράτος «δεν βλέπει μία καθαρή κόκκινη γραμμή από τη διεθνή κοινότητα».


Διαβάστε περισσότερα «Είναι πιο ανήσυχοι για μία γρήγορη απάντηση καθώς αισθάνονται πως είναι στο κέντρο του στόχου», παραδέχτηκε από την πλευρά της η κ. Κλίντον. «Αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως έχουμε περισσότερο χρόνο να εστιάσουμε σε αυτές τις κυρώσεις, να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε προκειμένου να φέρουμε το Ιράν σε μία διαπραγμάτευση με καλή πίστη».

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το επίμαχο πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και την προώθηση αντικαρκινικών ιατρικών μελετών.

Αντίθετα, το Ισραήλ πιστεύει ότι πρόκειται για μία συγκαλυμμένη προσπάθεια του περσικού κράτους να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, που θα συνιστούσαν υπαρξιακή απειλή για την εβραϊκή χώρα. Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εχούντ Μπάρακ, έχουν προειδοποιήσει πως το Τελ Αβίβ διατηρεί το δικαίωμα και τη δυνατότητα μονομερούς προληπτικής επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Πίεση από την IAEA

Παράλληλα, την άμεση πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη μεγάλη ιρανική εγκατάσταση στο Παρτσίν ζήτησε ο επικεφαλής της οργάνωσης, εκφράζοντας την «ενόχληση» της IAEA με το περσικό κράτος.

«Πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε σε κύκλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Γιουκία Αμάνο. «Το Ιράν έχει την υποχρέωση να συνεργασθεί πλήρως μαζί μας».

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=104673
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Video - σοκ στην Πόλη!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Video - σοκ στην Πόλη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ