2012-09-11 11:30:05
Φωτογραφία για Ουγγαρία: Συνελήφθη πρώην κομμουνιστής υπουργός για εκτελέσεις δεκάδων Ούγγρων στην επανάσταση
Η αστυνομία της Ουγγαρίας συνέλαβε έναν πρώην υπουργό των κομμουνιστικών κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1950, ο οποίος κατηγορείται πως απέτυχε να προστατεύσει τις ζωές αθώων πολιτών κατά την σοβιετική εισβολή του 1956, ενώ θεωρείται ως πράκτορας της KGB που έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ και να σκοτώσουν πολλούς Ούγγρους.

«Ο Μπίσκου είναι σε καλή σωματική κατάσταση, αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση μετα τη σύλληψη του, λέγοντας μόνο πως αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουμε», τόνισε ο επικεφαλής της εισαγγελίας στη Βουδαπέστη, Τίμπορ Ιμπόλια.

Ο 90χρονος κατηγορείται πως έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ και να δολοφονήσουν πάνω από 50 πολίτες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1956 στη Βουδαπέστη και την πόλη Σαλγκοταριάν. Συνολικά 2.500 Ούγγροι σκοτώθηκαν στην εξέγερση ή εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πρώην κομμουνιστής ηγέτης συλλαμβάνεται για ανάμειξη του στα γεγονότα του 1956 καθώς άλλαξε ένας νόμος που πλέον τους επιτρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον του.


Ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Βουδαπέστης απέναντι στους Σοβιετικούς ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 1956 με μπροστάρηδες τους φοιτητές του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης. Στις 4 Νοεμβριου εισέβαλαν οι Σοβιετικοί και τέπνιξαν ττην επανάσταση. Οι ΗΠΑ δεν επενέβησαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι Η Φωνή της Αμερικής ενθάρρυνε τους Ούγγρους να επαναστατήσουν εν όψει αμερικανικής επέμβασης...

defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ