2012-09-12 09:24:22
Φωτογραφία για Η Ελλάδα κρίνει τις εκλογές στην Ολλανδία
Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου ολλανδικού κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρόκειται να κυριαρχήσουν στο μετεκλογικό σκηνικό και στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Φιλελεύθεροι του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και οι Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία -αν και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, καθώς ένας στους πέντε ψηφοφόρους εμφανιζόταν αναποφάσιστος πριν στηθούν τα παραβάν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας είχε καταρρεύσει τον Απρίλιο εξαιτίας ασυμφωνίας (κατά άλλους, εσκεμμένου "τορπιλισμού" της συγκυβέρνησης από τον Βίλντερς με μικροπολιτικά κίνητρα) για μέτρα λιτότητας, τα οποία πάντως ο Μαρκ Ρούτε κατάφερε και πέρασε έπειτα. Παράλληλα, στην χώρα -μία από τις τελευταίες της Ευρωζώνης με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση- διαδεδομένη είναι η δυσφορία για τα πακέτα στήριξης στους «υπερχρεωμένους» του Νότου.


Οι εκλογές στην Ολλανδία, η οποία θεωρείται «ανεμοδείκτης» για τις φιλοευρωπαϊκές και τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στον ευρωπαϊκό Βορρά, εκτιμάται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι θα οδηγήσουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα είναι πρόθυμος αλλά «απαιτητικός» εταίρος στην Ευρωζώνη.

Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης βρίσκονται τέσσερα κόμματα: Οι Φιλελεύθεροι (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Ντίντερικ Σάμσομ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του Εμίλ Ρέμερ και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς.

Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ρόλο στην οποία έπαιξε και η κρίση στην Ευρωζώνη, είχαν καταλήξει μονομαχία μεταξύ του πάντα χαμογελαστού και πεπειραμένου Μαρκ Ρούτε και του πρώην ακτιβιστή της Greenpeace Ντίντερικ Σάμσομ, του οποίου η ρητορική δεινότητα έδωσε αρκετούς πόντους στους Εργατικούς.

Ρούτε και Σάμσομ απέφευγαν κατά την προεκλογική εκστρατεία να αναφερθούν στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, το οποίο και θεωρείται αρκετά πιθανή έκβαση.

Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι θέσεις των τεσσάρων προπορευόμενων κομμάτων ποκίλλουν. Το VVD εμφανίζεται διατεθειμένο να δώσει περισσότερο χρόνο αλλά αποκλείει ένα νέο πακέτο και το PvdA, που έχει υπερψηφίσει τα προηγούμενα πακέτα, είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα.

Το SP αντιτίθεται σε νεά βοήθεια, όντας γενικά αντίθετο στα προγράμματα στήριξης και λιτότητας, και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς (ο οποίος είχε φωτογραφηθεί με ένα τεράστιο χαρτονόμισμα χιλίων δραχμών μπροστά από την ελληνική πρεσβεία και έχει εκφραστεί θετικά και για επιστροφή της Ολλανδίας σε εθνικό νόμισμα) θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη.
in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ