Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025|17:32:03
2012-09-12 10:10:32
Φωτογραφία για ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ Η ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες έχει καταλήξει στο πλαίσιο για μια γενική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από τις υψηλές δόσεις που καταβάλλουν.

 Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με βάση συζητήσεις που έχουν προηγηθεί με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υποβάλλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που θα προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων για 5 ως 10 έτη, μόνο όμως για όσους δανειολήπτες το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τέλος στόχος είναι η μηνιαία δόση των δανείων να μην υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη. Ωστόσο αυτή η γενική ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση της τρόικα.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ειδική μέριμνα θα προβλέπεται για τους ανέργους, τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία ή θα δουν να μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές τους, πρωτοβουλίες που ήδη έχουν λάβει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζουν κατά περίπτωση και οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Η επιμήκυνση κατά 5 ως 10 έτη θα γίνεται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και την υφιστάμενη οικονομική του κατάσταση.

Ειδική ρύθμιση αναμένεται να υπάρξει για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί από την κρίση και βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Συνεχίζονται οι ρυθμίσεις δανείων

Την ίδια ώρα σε ρυθμίσεις εκατοντάδων δανείων, ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, εξακολουθούν να προχωρούν σε καθημερινή βάση οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30ή Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ξεπέρασαν τα 663.000.

Σε αξία, οι ρυθμίσεις την 30ή Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%. Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού, ανά ρυθμιζόμενο δάνειο, έχει μειωθεί κατά 12,2% και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών, εκτιμά η ΕΕΤ.Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.

Αναφορικά με το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 18,5%, από 4,5% το 2007, όταν δεν υπήρχε η κρίση και οι τραπεζικές εργασίες βρισκόντουσαν σε πλήρη ανάπτυξη.

Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε 17,2%, στην επιχειρηματική στο 16,6% και στην καταναλωτική πίστη, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, το ποσοστό φτάνει το 32%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα στην περίπτωση που δεν είχαν γίνει οι χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στους δανειολήπτες, όσο και στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το κακό υπάρχει παντού...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το κακό υπάρχει παντού...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ